Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο ΞΕΡΡΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

Με αφορμή δημοσίευμα του blog βορειοηπειρωτης σχετικά με το φραστικό επεισόδιο μεταξυ του Σπύρου Ξέρρα και του Erjon Brace στην αλβανική βουλή, όπου ο τελευταίος τον κατηγορεί ως εθνικιστή κάναμε μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και διαπιστώσαμε πως ο κύριος Ξέρρας δεν παρακολουθει ποδοσφαιρο!


Το Πάσχα του 2008 ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε το συνοριακό φυλάκιο των Δρυμάδων όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από ομάδα βορειοηπειρωτων. Δεν κατέστει δυνατό να εντοπίσω κάποια φωτογραφία ή βίντεο απο αυτή τη συνάντηση, αλλα θα θυμόσαστε σίγουρα όλοι τον ασπασμό του Σπύρου Ξέρρα. Σχεδόν γονυπετής μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού της Αλβανίας στον Κώστα Καραμανλή. Η κίνηση αυτή του τότε περιφερειάρχη Αργυροκάστρου είχε σχολιαστεί αρνητικά απ το συνολό σχεδον των βορειοηπειρωτών.

Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Σπύρος Ξέρρας δίνει το παρόν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Μητρόπολη Κονίτσης στο Δελβινάκι για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Η παρουσία του γίνετε πρώτο θέμα στον αλβανικό τύπο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνση του απο τη θέση του Περιφερειάρχη. Αφού όπως υποστηρίζουν, ο Ξέρρας ζητά την αλλαγή των συνόρων και το διαμελισμό της Αλβανίας. Και τότε ο ίδιος και όλοι όσοι τον περιτρυγυρίζουν σπεύδουν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα. «Όταν λέμε αυτονομία δεν εννοούμε αυτονομία» λένε, «απλώς ζητάμε την προστασία των διακιωμάτων της μειονότητας»!


Βλέπουμε λοιπόν, τον σημερινό υπουργό να πέφετει σε δύο απανωτά «πολιτικά λάθη». Στην προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα των βορειοηπειρωτών που τον κατηγορουσαν οτι συπεριφέρεται ως αυλικός του Μπερίσα, έδωσε το παρόν σε μια εκδήλωση που του δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα, αυτή τη φορά απ την αλβανική πλευρα.

Συμπέρασμα: ο κύριος Ξέρρας δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο, γιατί αν το έκανε θα γνώριζε πως η αγαπημένη ατάκα των σχολιαστών προς τους διαιτητές είναι «το λάθος δε διορθωνεται με λάθος».


Η επιδότηση της αλβανικής ανεξαρτησίας


Μια έκπληξη περιμένει τον ανυποψίαστο ερευνητή που σκαλίζει το φάκελο των αρχείων του ΥΠΕΞ με την ένδειξη "1907-Διάφορα περί Τύπου". Ανάμεσα στους άλλους παραλήπτες ελληνικών μυστικών κονδυλίων φιγουράρει και το όνομα του Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη της Αυλώνας, του πατέρα δηλαδή της αλβανικής ανεξαρτησίας!

Βέβαια, η πολιτική συνεργασία του Ισμαήλ Κεμάλ με ημιεπίσημους φορείς του ελληνικού εθνικισμού αλλά και με την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, από τις αρχές του αιώνα και με αποκορύφωμα την ελληνοαλβανική συμφωνία του 1907, είναι λίγο-πολύ γνωστή. Λιγότερο γνωστό είναι επίσης το γεγονός ότι ο αλβανός πολιτικός "έπαιρνε χρηματικό επίδομα από την ελληνική κυβέρνηση `από μακρού χρόνου' πριν από το Φεβρουάριο του 1907" (Χριστίνα Πιτούλη-Κίτσου "Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα κατά την περίδο 1907-1914", Αθήνα 1997, σ.75). Το καινούριο είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση περνούσε (και) από τα ειδικά κονδύλια για τον προσεταιρισμό των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, με τον Κεμάλ σε έναν ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ αρθρογράφου και ...ταχυδρόμου.

Τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου της εποχής είναι πάντως σαφή: στις 4 Μαίου 1907 (συνεδρίασις 13, πράξις 47), ο υπουργός Εξωτερικών προτείνει με έκθεσή του να καταβληθούν από τις "ειδικές πιστώσεις" 8.050 χρυσά φράγκα, "προς ανανέωσιν επί έν έτος, από 18 Μαίου 1907, της προς την Independance Belge συμφωνίας, καθ' ήν επί τη υποστηρίξει, ήν παρέχει εις τα ημέτερα συμφέροντα, χορηγείται αυτή το ανωτέρω ποσόν". Προσδιορίζει μάλιστα ότι, "κατά τους όρους της συμφωνίας, 6.250 μεν φράγκα καταβληθήσονται τω κ. De Mares, διευθυντή της εφημερίδος δια 250 συνδρομά, 1.800 δε τω Ισμαήλ Κεμάλ Βέη δια ταχυδρομικά έξοδα της αποστολής του φύλλου εις τας ορισθείσας υπό του Υπουργείου Αρχάς". Η εισήγηση φυσικά εγκρίνεται, η απόφαση προσυπογράφεται από τον πρωθυπουργό Θεοτόκη και τους υπουργούς. Ο παραλήπτης θα εισπράξει το χρήμα την 1η Ιουνίου, φροντίζοντας να σημειώσει στην απόδειξη τον επίσημο προορισμό του.

Αναδημοσίευση απο: http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980222b.htm



Αρκάν: ο αρχηγός των Delije και των τίγρεών

Από τις εκδόσεις "Ισνάφι" κυκλοφόρησε το 2007 το βιβλιο του Ivan Colovic με τίτλο "Από τις κερκίδες στα χαρακώματα. Το ποδόσφαιρο ως αφήγηση του πολέμου. Η Γιουγκοσλαβική εμπειρία" σε μετάφραση Τάκη Μπουζάνη και επιστημονική θεώρηση Γιάννης Γκολφινόπουλος.

Παράθέτουμε στη συνέχεια μερικές παραγράφου απο το τρίτο μέρος του βιβλίου "Ποδόσφαιρο, χούλιγκανς και πόλεμος" που περιγράφουν με πιό τρόπο ο Αρκάν στρατολόγησε στις Τίγρεις οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα.

"Στα τέλη του 1990, ο αθλητικός τύπος και ιδιαίτερα η Επιθεώρηση του Αστέρα, άρχισε να γράφει για θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά των χούλιγκανς του Ερυθρού Αστέρα, που επέφερε ο άξιος νέος αρχηγός τους, κάποιος Ζέλικο Ραζνάντοβιτς Αρκάν, ένα όνομα που εκείνη την εποχή φαίνεται πως προκαλούσε όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον της ευρύτερης κοινής γνώμης. Εκτιμήθηκε γιατί συμφιλίωσε ξανά μια μερίδα ανυπάκουων χούλιγκανς με τη διοίκηση του Αστέρα, έβαλε σε τάξη και αρμονία τις διάφορες αντιμαχόμενς ομάδες και ακόμη, κάτι πιο σημαντικό, γιατί κατάφερε να διαχωρίσει τις ενέργειες που αφορούσαν την υποστήριξη της ομάδας από πολιτικά πάθη και συμφέροντα."

"(Σ.τ. Μ.: μετέπειτα έρευνες έφεραν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που φανερώνουν ότι ο Αρκάν ανέλαβε την αρχηγία των οπαδών του Αστέρα με τη βοήθεια του Γιουγκοσλαβικού κράτους και των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να τους χειραγωγήσει και να τους προετοιμάσει για πόλεμο.)"



"Την απόφαση του Αρκάν να αρχίσει τις προετοιμασίες ώστε να μεταμορφωθούν οι οπαδοί του Αστέρα σε πραγματικούς μαχητές για ένα άγριο πόλεμο, όπως λέει ο ίδιος, την πήρε μετά τον αγώνα Δυναμό Ζάγκρεμπ – Ερυθρού Αστέρα στις 13 Μάη 1990 στο Ζάγκρεμπ. «Στις 13 ήταν ο αγώνας» διηξείτε κάποια χρόνια αργότερα, «αμέσως μετά οργανωθήκαμε.... Πρόβλεψα τον πόλεμο ακριβώς μετά το τέλος εκείνου του αγώνα στο Ζάγκρεμπ, πρόβλεψα τα πάντα και ήξερα πως το μαχαίρι των Ουστάσι θα άρχιζε να σφάζει γυναίκες και παιδιά της Σερβίας»"



"(Σ.τ.Μ.: Αυτός ο αγώνας θεωρείται από πολλούς η πρώτη πραξη πολέμου μεταξύ Σέρβων και Κροατών. Τρεις χιλιάδες οπαδοί του Αστέρα υπό την καθοδήγηση του Αρκάν, ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ. Το παιχνίδι δεν άρχισε ποτέ. Οπαδοί και των δύο ομάδων κατέλαβαν τον αγωνιστικό χώρο και συγκρούονταν άγρια για 70 λεπτά. "






"Στις συμποκές ενεπλάκησαν και οι παίχτες. Χαρακτηριστική είναι η κλωτσιά του παίχτη της Δυναμό Μπόμπαν προς ένα σέρβο αστυνομικό προκειμένου να απελευθερώσει ένα Κροάτη οπαδό. Αυτή η κίνηση αρκούσε για να ανακυρηχθεί ο Μπόμπαν εθνικός ήρωας.)"




Νέο ανανεωμένο site η ΝΕ.Β

Νέο, ανανεωμένο και πιο λειτουργικό το site της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών.
Βάζει με αυτό τον τρόπο τη σφραγίδα του και διαδυκτυακά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το μεγάλο στοίχημα για την τωρινή διοίκηση παραμένει η καθιέρωση του http://www.neb.gr/   ως πρώτη επιλογή για την ενημέρωση των βορειοηπειρωτών.

Αντιθέτως η ιστοσελίδα του βορειοηπειρωτικού φόρουμ http://www.bhforum.gr/  παραμένει ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι αν παραμένει ενεργός ο σύλλογος. Μετά και τη κάθοδο του προέδρου του στις περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο Σγουρού, περιμέναμε αν μη τι άλλο ένα μήνυμα υποστήριξης απ το σύλλγο προς το πρόσωπο του.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλιμου ήταν και ο πρόεδρος της  Ένωσης Νέων Επιστημώνων Βορειοηπειρωτών, γνωστή στο ευρύ κοίνό ως Ε.Ν.Ε.Β, Οδυσσέας Κορακίδης.  Η μόνη πηγή διαδυκτυακής ενημέρωσης για το έργο της οργάνωσης είναι στη διεύθυνση  http://sites.google.com/site/enebathens/. Τα δύο site που αναγράφονται στο Δελτίο Τύπου που είχε εκδόσει η Ε.Ν.Ε.Β με αφορμή τις αρχαιρεσίες την 22 Απριλίου 2007 είναι το παραπάνω το οποίο μοιάζει εγκαταλειμμένο  και το http://eneb.wordpress.com/ που  μας ενημερώνει πως βρίσκονται ακόμα εν αναμονη των αποτελεσμάτων των εκλογων που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Απριλίου 2008. Τελικά ας μας ενημερώσει κάποιος, το 2007 ή το 2008 έγιναν οι εκλογες; Βέβαια θα ήταν άδικο αν δεν αναφέραμε σε αυτό το σημείο τη συμβολή της οργάνωσης στη δημόσια διαβούλευση για το μεταναστευτικό νόμο και ειδικά στο άρθρο 20  "Επίσπευση διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτογράφησης ομογενών εξ Αλβανίας".   
Εδώ, βέβαια, δίνεται μια άλλη διέυθυνση ιστοσελίδας  η http://www.eneb.gr/ , η οποία όπως καλά μαντέψατε είναι και αυτή ανενεργή!




Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ



"Η ευαισθησία στο βορειοηπειρωτικό έχει όνομα, Αντώνης Σαμαράς. Στηρίζουμε τις επιλογές του. Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε Βασίλη Κικίλια."
Με το παραπάνω μήνυμα προσπαθεί ο κύριος Κικίλιας να πάρει την ψήφο των βορειοηπειρωτών. Το ερώτημα βέβαια παραμένει: πως όλοι αυτοί οι αργόσχολοι βρίσκουν τα κινητά μας; Εκτός και αν κάποιοι "εκπρόσωποι" μας εξαργυρώνουν με αυτό τον τρόπο τη βοήθεια που δέχτηκαν από συνοδοιπόρους του μικρού Βασιλάκη.

Αντώνης Καφετζόπουλος: Πήρα την ελληνική υπηκοότητα το 1990

"Μας είχε το ελληνικό κράτος σε μια κατάσταση... ομηρίας ας πούμε για να συντηρεί στα χαρτιά την ύπαρξη μίας μειονότητας"


Αλβανός τουρίστας...

Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΔΕΝ είναι πλέον (το νέο πιο σύντομο) ανέκδοτο, αλλά πραγματικότητα: Αλβανός τουρίστας!
ΜΕ κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες καταργήθηκε η βίζα στις χώρες Σένγκεν για τους Βόσνιους και τους Αλβανούς.

«ΔΕΝ υπάρχει θέμα εισόδου νέων μεταναστών στη χώρα» μας καθησυχάζει το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών, αφού η συμφωνία προβλέπει η είσοδος να γίνεται για αποκλειστικά τουριστικούς λόγους...

ΑΛΒΑΝΟΙ τουρίστες! Αυτοί θα ενισχύσουν το εθνικό μας εισόδημα παραθερίζοντας στα νησιά μας. Τόσα χρόνια δούλεψαν εδώ χάμου σκληρά, έκαναν γερό κομπόδεμα κι έστελναν στο Αλμπάνια τα λεφτά. Τώρα επιστρέφουν μαζικά πίσω στα χωριά τους. Οσοι προνόησαν κι αγοράσανε, τσάμπα πράγμα τότε, οικόπεδα με εκπληκτική θέα στην Κορυτσά, το Τεπελένι ή τους Αγίους Σαράντα χτίζουν με 50 χιλιάδες ευρουλάκια μια σούπερ ουάου μονοκατοικία -βάζοντας προσωπική εργασία. Τους περισσεύουν έτσι και λεφτά για να 'ρθουν πάλι εδώ σαν τουρίστες.

ΓΙ' αυτό, ω πατριώτες, πρέπει να 'μαστε μαζί τους πάντα χαμογελαστοί, πρόθυμοι και ευγενικοί. Αψογοι στο σέρβις και εξυπηρετικοί. Οσα λεφτά τούς περισσεύουν εδώ χάμου θα τα ξοδεύουν. Στην αλβανοκρατούμενη Μύκονο.

ΚΑΚΑ τα ψέματα. Για τουλάχιστον μία δεκαετία η Ψαρού θα ιταλοαλβανοκρατείται κι εμείς θα σερβίρουμε. Πώς αλλάξανε τα πράγματα!... Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά για να ξαναπάρουμε πίσω την γκλαμουράτη πρώτη ξαπλώστρα-πίστα μπροστά στο κύμα.

ΤΩΡΑ, αγάπη μου, είσαι υποχρεωμένη να υπομένεις όλα τα καπρίτσια και τα βίτσια του γκέι Αλβανού μεγιστάνα στο «Πιέρος»...

ΕΙΜΑΙ πάντα πρόθυμος για όλα, ευγενικός, εργατικός, εχέμυθος και υπάκουος! Αλβανέ αφέντη μ': σου βάφω το σπίτι-κούκλα με 20 ευρώ μεροκαματάκια και κάνω κάθε είδους μερεμετάκι. Αλβανίδα πρώην οικιακή βοηθέ μου: βόλεψέ με στο πλέι ρουμ σου, στο Δυρράχιο, δώσ' μου ένα ξεροκόμματο κι εγώ θα σου κάνω το σπίτι-λαμπίκο. Καθρέφτη το πάτωμα. Είμαι επίσης εξπέρ στο ξεσκόνισμα, ζογκλέρ στο ξαράχνιασμα, διδάκτορας στο τίναγμα χαλιών, μετρ του στριφώματος!

ΑΛΛΩΣΤΕ τι είναι, αγαπητέ Ολι Ρεν, η Ελλάδα; Η νέα Αλβανία του Αιγαίου...

ΑΓΡΙΕΣ, τολμηρές ιδέες χρειάζονται. Ας πούμε, να επιστρέψουμε στις πατροπαράδοτες δεξιότητές μας. Οπως κάποτε καμακώναμε με τις τρίαινες και κουτουπώναμε τις διψασμένες για σπέρμα Γερμανίδες τουρίστριες, έτσι και τώρα, ω πατριώτες, μπορούμε να προσφέρουμε το αλφαδιασμένο δίμετρο κορμί μας προς ικανοποίησιν των νεαρών Αλβανίδων κροίσων. Πού ξέρεις; Μπορεί κάποια καλής αλβανικής οικογένειας να μας ερωτευθεί και να ζήσουμε σώγαμπροι στα ευημερούντα Τίρανα.

ΜΙΑ άλλη καλή ιδέα είναι να πάμε να δουλέψουμε στις οικονομικά ανθηρές αλβανικές εφημερίδες. Την εποχή του Εμβέρ Χότζα (ως... υποψήφιος Μαοϊκός) ονειρευόμουνα να απαγγέλλω το δελτίο ειδήσεων στην αλβανική τηλεόραση. Πού να φανταστώ ότι τώρα το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα. «Εδώ Τίρανα, εδώ Τίρανα, κοσμοσυρροή χθες το βράδυ στην επίδειξη μόδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτευούσης. Ανάρπαστα έγιναν τα φορέματα Ντόνα Κάραν, Αρμάνι και Βαλεντίνο. Στη δεξίωση που επακολούθησε προς τιμήν των σχεδιαστών μόδας έρρεε άφθονη γαλλική σαμπάνια και προσφέρθηκε εκλεκτό μαύρο χαβιάρι».

ΑΔΙΚΑ κάποιοι κάτοικοι πήγανε στον Αγιο Παντελεήμονα και ψηφίσανε μονοκούκι τα χρυσά αυγά. Λίγη υπομονή χρειάζεται να κάνουν και να αποφασίσουμε να αποσύρουμε τους συνοροφύλακες. Αργά ή γρήγορα οι εξαθλιωμένοι μετανάστες θα αυτομολήσουν αναζητώντας αλλαχού τη γη της επαγγελίας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ανθρώπους κυνηγημένους, ταλαιπωρημένους, φοβισμένους και ευαίσθητους. Δεν θ' αντέξουν να βλέπουν εμάς, τα πρώην αφεντικά τους που τόσο θαύμαζαν, να εξαθλιωνόμαστε.

ΚΑΙ μπούργκες ράβω στην Καμπούλ! Μεσάτες, με υπέροχες πιέτες και μοντέρνο διχτάκι για ν' αερίζεται το πρόσωπο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=222506

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΓΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ


Στο περιοδικό "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου και Κριτικής" τεύχος 27 , Άνοιξη - Καλοκαίρι 1991 φιλοξενείται συνέντευξη του τότε προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κωνσταντίνου Γίγα με τίτλο " Οι βορειοηπειρώτες μπροστά στη νέα αλβανική πραγματικότητα". Η συνέντευξη είχε παραχωρηθεί στον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο.

Απ'την συνέντευξη ξεχωρίσαμε την ερώτηση που ανφέρεται στην "Ομόνοια"


"Ποιά είναι η άποψη σας για τη σχετική επιτυχία της ελληνικής οργάνωσης "Ομόνοια" - της μειονοτικής οργάνωσης όπως την ονομάζουν οι εφημερίδες - στις πρόσφατες εκλογές;"

"Η οργάνωση "Ομόνοια" ιδρύθηκε απο πρώην στελέχη ή από παιδιά πρώην στελεχών του Κομ. Εργασίας Αλβανίας. Δεν ξέρω πως έχουν σκεφτεί τον τίτλο, όμως είναι βέβαιον ότι αυτά τα παιδιά που αναπτύχθηκαν κάτω από ένα καθεστώς τρόμου, βίας, βασανηστηρίων, φυλακίσεων, εκτελέσεων, εξοριών δε μπορούν να αντιδράσουν κατά τέτοιο τρόπο που νά φέρουν σε δύσκολη θέση την αλβανική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, του Ραμιζ Αλία ή κάποιου άλλου αύριο, ούτως ώστε να μπορούν οι Έλληνες της Β-Η να έχουν αυτά τα οποία είναι θετικά για το χώρο της μειονότητας. Μπορεί να κάνουν προσπάθεις όμως δεν έχουν πειρα πολιτική. Ειναι μπασμένοι στο καλούπι του πρώην καθεστώτος της Αλβανίας."

Σε επόμενη ερώτηση που ζητάν απο τον Κ. Γίγα να σχολιάσει την κίνηση της Ν.Δ να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας ο Κ. Γίγας ανάμεσα στα άλλα λέει:
"Όμως είναι σίγουρο απο ο,τι αντελήφθην, ότι είναι πιο θαρραλέοι (εννοεί τους βουλευτές του PD)από τους 5 βουλευτές της "Ομόνοιας", έχουν περισσότερη ζωντάνια, περισσότερο θάρρος, βγήκαν στο εξωτερικό, πήγαν στις ΗΠΑ, μελετάνε τον τρόπο εκδημοκρατισμού της χώρας αλλά διατηρώ αμφιβολίες."

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ.




Συλλογή ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΥΛΙΔΗ

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 1945

ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ

Δικαιώματα
ΕΡΤ AE

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ

Έξι νεκροί, 20 τραυματίες από τους οποίους οι τρεις πολύ σοβαρά, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε κοντά στο Τεπελένι Αλβανίας με ελληνικό λεωφορείο.
Γύρω στις 9:30 απόψε το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Τίρανα, στην περιοχή Μπόλσι, στο χωριό Βράτανα, κάτω από άγνωστες συνθήκες ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων.
Ήδη συνεργεία διάσωσης έχουν φθάσει στο σημείο του δυστυχήματος και ανασύρουν πτώματα και τραυματίες.
Το λεωφορείο ανήκε στο τουριστικό γραφείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και ο οδηγός του, ο οποίος δεν τραυματίστηκε σοβαρά, είναι Έλληνας και εκτελούσε το μεσημεριανό δρομολόγιο από την Αθήνα για Τίρανα με 49 επιβάτες. Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα αν μεταξύ των επιβατών ήταν και Έλληνες εκτός από τους Αλβανούς.


Σχετικά με το δυστύχημα, από το ΥΠΕΞ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Προ ολίγων ωρών, λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωννίνων που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο παρεκτράπη της πορείας του, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, και κατέπεσε σε χαράδρα στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο λεωφορείο επέβαιναν περίπου 50 άτομα, οι ιθαγένειες των οποίων δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος, επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα και του γνώρισε, πρώτον, ότι οι ελληνικές Αρχές μπορούν να διαθέσουν άμεσα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων και, δεύτερον, ότι το Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι σε θέση να υποδεχθεί τους τραυματίες.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=14806&catid=6

Χωρίς άδεια εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν οι πολίτες της Αλβανίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την κατάργηση των αδειών εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η απόφαση ελήφθη παρά τους φόβους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σε μία προσπάθεια να άρει τις επιφυλάξεις αυτές, η Επιτροπή διαβεβαίωσε γραπτώς όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ ότι θα επιτηρεί στενά τις μεταναστευτικές ροές από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Οι επιφυλάξεις πυροδοτήθηκαν και από την ξαφνική αύξηση των αιτούντων άσυλο από τη Σερβία και τη ΠΓΔΜ όταν τον περασμένο Δεκέμβριο χορηγήθηκε στις χώρες αυτές -καθώς και στο Μαυρουβούνιο- δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν.

Το καθεστώς ελεύθερης εισόδου, που θα αρχίσει να ισχύει από τα μέσα Δεκεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων να εισέλθουν στη Ζώνη Σένγκεν για μέγιστο διάστημα τριών μηνών.

Η απόφαση αυτή είχε λάβει αρχικά την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο μήνα.

Η Ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=365691&dt=08/11/2010#ixzz14jOxy1ZD

ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Δυστύχημα με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα όταν λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Δυρράχιο - Αθήνα ανατράπηκε και έπεσε σε χαράδρα.

Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 9 το βράδυ στον οδικό άξονα Τεπελένι - Μπάλσι, κοντά στο χωριό Ζιάι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων περίπου από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το λεωφορείο ξέφυγε από το οδόστρωμα και έπεσε σε χαράδρα βάθους 100 μέτρων.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι νεκρούς ενώ 20 άτομα τραυματίστηκαν χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο οδηγός του λεωφορείου ελληνικής υπηκοότητας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι επιβάτες, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι αλβανικής καταγωγής.

Η αστυνομία δεν έκανε ακόμα γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, ωστόσο στο σημείο αυτό του οδικού δικτύου γίνονται έργα για την βελτίωση του οδοστρώματος.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=365763&dt=08/11/2010#ixzz14jOLaFAD

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Στο παράξενο τοπίο

Από τον Γιώργο Χρονά

Μετά τα Ιωάννινα ο δρόμος χάνεται σε βουνά, λόφους, κάμπους, νερά, λίμνες, δάση.
Μέχρι την Κακαβιά αισθάνεσαι τη γη κάτω από τα πόδια σου να φεύγει. Θα μπούμε στην πολύπαθη Βόρεια Ηπειρο, που είναι στην Αλβανία. Εχω ακούσει κι έχω διαβάσει τόσα που αισθάνομαι σαν βρέφος στα χέρια του χιονιά. Στο δίλημμα - Ρόδος ή Βόρεια Ηπειρος, στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος -μου ψιθύρισε στ' αυτί ο συνομιλητής μου- προτίμησε να παραδοθεί στην Ελλάδα η τουριστική Ρόδος! Και από τότε αρχίζει η νέα μοίρα - λογοτεχνία - τραγωδία του τόπου αυτού.

Οι φίλοι που είναι μαζί μου με ξεναγούν στα ονόματα των χωριών Βρυσερά, Βοδίνο, Βόδιστρα, Βουλαράτες, Γεωργουτσάτες, Ραντάτι, Ανω και Κάτω Επισκοπή, Γλύνα, Γράψη, Βάνιστα, Τεριαχάτες, Δούβιανη, Θράστανη, Λούγκαρη, Γορίτσα, Καλογοραντζή, Βελάχοβο, Δερβιτσιάνη... Αλλα τα προσπερνάμε, άλλα τα περπατάμε. Μπροστά από εδώ που γράφω, στην αυλή του ξενοδοχείου όπου θα διανυκτερεύσουμε, ανήλικα αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο. Το αυτοσχέδιο γήπεδο τον χειμώνα γεμίζει νερό από τις βροχές. Ομως τώρα μπορούν να παίξουν την μπάλα τους, όπως σε κάποιο διήγημα του Ιταλού Σάντρο Πένα. Και να φωνάζουν μέχρι να πέσει ο ήλιος. Οπως στα πρώτα έργα του Παζολίνι.

Η ξεναγός μας, η όμορφη ωραία Ελένη -ίσως γι' αυτήν έγινε ο Τρωικός Πόλεμος- μας δείχνει από το Κάστρο του Αργυροκάστρου την πόλη μέχρι κάτω. Μια διάσημη πόλη με λαμπρά-ελληνικά παιδιά. Εργάτες. Τεχνίτες. Ευεργέτες. Μεγαλέμπορους. Μυαλά. Είναι η πατρίδα του Χότζα και του Κανταρέ μάς λέει. Φαντάζομαι και άλλων. Ο πρόεδρος Χότζα, μου λένε, πάντα φοβόταν μια εισβολή από την Ελλάδα -από τους μοναρχοφασίστες, έτσι τους έλεγε - και είχε ρημάξει-ξυρίσει βουνά και λαγκάδια και είχε σπείρει 800.000 βυθισμένες τσιμεντένιες πολεμίστρες, που σαπίζουν. Τον εμπόδιζαν τα δέντρα για να βλέπει τους εχθρούς που θα έμπαιναν, νύχτα, από την Ελλάδα! Περασμένα μεγαλεία που διηγώντας τα να κλαις... Αργυρόκαστρο, ξεχωρίζουν οι πέτρινες χρυσές στέγες, οι δρόμοι, τα στενά.

Στα πανηγύρια, στις γιορτές στις αλάνες, σε ξύλινα περίπτερα, κάτω από δέντρα, που με πηγαίνουν, βλέπω τους Ελληνες - εμείς στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε φιλέλληνες, σκύβει και μου λέει ο συνομιλητής μου. Και συμφωνώ.

Αύριο θα πάμε στους Αγίους Σαράντα. Εχω πάει άλλες δύο φορές. Πρέπει να κοιμηθώ.

Θα δω πάλι βυθισμένες, μυθιστορηματικές, πολιτείες

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220287