Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Εισαγωγή εργατικών χεριών σε εποχή οικονομικής κρίσης

Του Θαναση Tσιγγανα
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης με την ανεργία να καλπάζει πάνω από το 15% και σε ορισμένες περιοχές στους νέους να ξεπερνά το 25%, η χώρα εξακολουθεί να εισάγει εργατικά χέρια για τις βαριές αγροτικές εργασίες...

Πριν από πέντε χρόνια στους κάμπους της Πέλλας και της Ημαθίας αντηχούσαν οι φωνές των Αλβανών και των Βούλγαρων αγροτών που κατά χιλιάδες έφταναν από κάθε γωνιά των γειτονικών χωρών να μαζέψουν βαμβάκι και ροδάκινα. Εποχές οικονομικής ευμάρειας με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (δίπλα στο τρακτέρ με το αιρ κοντίσιον έβλεπες παρκαρισμένη και τη Μερσεντές). Οι αγρότες από τις δύο γειτονικές χώρες, νόμιμοι και παράνομοι, είχαν αντικαταστήσει τα αγροτόπαιδα των ορεινών περιοχών της Μακεδονίας που κατέβαιναν κάθε καλοκαίρι στη Βέροια και στα γύρω χωριά για να εξασφαλίσουν ένα καλό εποχικό μεροκάματο.

Αγωνιούν οι παραγωγοί

Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλο σχεδόν τον τομέα της απασχόλησης, η διαπίστωση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι στον κάμπο της Πέλλας σχεδόν τίποτα από τις φωνές δεν θα έχει αλλάξει, φαντάζει εξωπραγματική. Μόλις προχθές ο αντινομάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης έθεσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προ των ευθυνών της για τη συγκομιδή των σπαραγγιών. «Η αδράνεια», όπως ανέφερε, σε σχετική επιστολή του, «που παρατηρήθηκε στη στελέχωση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μετακλήσεις εργατών γης που γίνονται κάθε χρόνο, δηλαδή Βουλγάρων και κυρίως Αλβανών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συγκομιδή των σπαραγγιών στην περιοχή μας».

Πόσοι; «Εξι χιλιάδες φέτος, οι περισσότεροι από την Αλβανία», απάντησε μιλώντας στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης. «Κάθε χρόνο, πρόσθεσε, μετακλητοί εργάτες γης με νόμιμες διαδικασίες έρχονται στην Πέλλα και στην Ημαθία για να εργαστούν στη συγκομιδή σπαραγγιών και αργότερα των κερασιών, ροδάκινων, βαμβακιού, συμπληρώνοντας ένα 6μηνο παραμονής». Φέτος οι διαδικασίες για τους εποχικούς εργάτες καθυστέρησαν (έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα) και οι παραγωγοί σπαραγγιών αγωνιούν μήπως χαθεί η περίοδος συγκομιδής και δεν προλάβουν τις αγορές της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου το πρώιμο σπαράγγι πωλείται σε καλές τιμές.

Αν και η εναλλακτική λύση της εγχώριας προσφοράς εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη, αυτό δεν συμβαίνει. «Η συγκομιδή σπαραγγιών θεωρείται μια πολύ δύσκολη χειρωνακτική εργασία», λέει ο παραγωγός από την Κρύα Βρύση κ. Βαγγέλης Μπίστρας. «Βρέξει-χιονίσει, δεν γνωρίζει καιρό και χρόνο, διαρκεί ένα πολύ σκληρό μήνα και οι Ελληνες δεν προσφέρονται. Το μεροκάματο στα σπαράγγια για τους αλλοδαπούς κυμαίνεται από 25-30 ευρώ, αλλά και άνεργος να είναι ο άλλος εδώ και 8 μήνες, όπως συμβαίνει σε γνωστό μου, δεν έρχεται ούτε με 35-40 ευρώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αρκετοί προτιμούν τα καφενεία παρά να εργαστούν στα χωράφια και στους στάβλους. Και να παρακαλάς να έρθει να εργαστεί στην κτηνοτροφική μονάδα, ο Ελληνας δεν έρχεται», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Λευτέρης Γίτσας. Ούτε και τώρα που είναι δυσκολότερες οι εποχές για την απασχόληση; «Ούτε», απαντά ο κ. Θεοδωρίδης. «Μήπως υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για τέτοια ζητήματα; Βγήκε σήμερα (σ.σ.: χθες) η κ. Κατσέλη και μίλησε στη Θεσσαλονίκη για πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων ύψους 52 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό...», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης. «Να καταφέρουμε να συνδέσουμε αυτήν την ανάγκη εργατικών χεριών που υπάρχει για περίπου 6 μήνες στους κάμπους μας με τον ΟΑΕΔ, για να υπάρξει όφελος στην απασχόληση. Και αν δεν καλύπτεται η ζήτηση από την Μακεδονία, να έρχονται εργάτες από άλλη περιοχή της χώρας». Πολιτικός σχεδιασμός ή αλλαγή της (ελληνικής) νοοτροπίας που ήταν προσηλωμένη τις τελευταίες δεκαετίες στον δημόσιο τομέα; Οι υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας Πέλλας εκτιμούν ότι η ανεργία στο νομό ξεπερνάει το 15% και στις ηλικίες κάτω των 30, το 25%.

«Η νοοτροπία του χθες»

Πολλοί από τους καλλιεργητές του κάμπου των Γιαννιτσών που δίνουν την καθημερινή μάχη με τις οικογένειες στα χωράφια τους επισημαίνουν ότι ήρθε «ο καιρός να αλλάξει πολύς κόσμος μυαλά» στην ελληνική ύπαιθρο.

«Ας σταματήσουμε την νοοτροπία του χθες. Δεν πέφτει η υπόληψη αν δουλέψεις τη γη σου. Το αντίθετο μάλιστα», παρατήρησε χθες, ενώ κλάδευε δαμασκηνιές, ο αγρότης κ. Τ. Κυραλίδης. «Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση δεν έχει πονέσει ακόμη, αλλά αυτό θα αλλάξει». Η συγκομιδή του επιτραπέζιου ροδάκινου, λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζει και της ιδιαίτερης προσοχής στο μάζεμα, γίνεται τελευταία από τις οικογένειες των παραγωγών και όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας «είναι ίσως μια αρχή για την επιστροφή των ντόπιων στο χωράφι».

Πάντως, με το ενδεχόμενο καταστροφής των σπαραγγοπαραγωγών, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και τις επόμενες ημέρες οι αλλοδαποί εργάτες αναμένεται να πιάσουν δουλειά...


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/03/2011_436763








Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΤΣΑΙΟΙ;

Σε απόγνωση βρίσκεται το ελληνικό στοιχείο στην Κορυτσά. Μετά την απόφαση του παναλβανικού ΚΕΑΔ να μη κατεβάσει υποψήφιους για τις τοπικές εκλογές τη σειρά πήρε το Κόμμα*.
Και αν η απόφαση του ΚΕΑΔ ήταν λιγο πολύ αναμενόμενη, καθώς είναι σε γνώση όλων το ύποπτο παιχνίδι που παίζει, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί την πολιτική που θα ακολουθούσε το Κόμμα.
Και το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη μαρτυρική πόλη είναι τι θα ψηφίσουν οι Ελληνες!
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέρθει ο νυν (πρώην) Πρόξενος της πόλης που δέχεται καθημερινά πειράγματα από συναδέλφους του.
Ολα κι όλα όμως οφείλει ο Πρόξενος να αναγνωρίσει τη στήριξη που το παρείχε η Ομόνοια στις δύσκολες στιγμες που πέρασε. Τώρα το αν τον αδειάσαν με τη συμπεριφορά τους και τα δύο κομματα είναι άλλο θέμα.

* ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ή MEGA ή ΕΕΜΜ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εξαγωγής όπλων στη Λιβύη η Αλβανία

Αβάσιμες χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Άρμπεν Ιμάμι, τις πληροφορίες που δημοσίευσε, προ ημερών, η εφημερίδα New York Times για φορτία όπλων αλβανικής προέλευσης, που έφθασαν παράνομα σε λιμάνι της Λιβύης από την Αλβανία.




Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, ο κ. Ιμάμι αναφέρθηκε στο θέμα, δίνοντας εξηγήσεις, έπειτα από σχετικό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.



Ο κ. Ιμάμι υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Λιβύης για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού (από την Αλβανία)».



Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το «πώς βρέθηκαν αλβανικής προέλευσης όπλα στη Λιβύη», ο κ. Ιμάμι απάντησε «εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη αν οι αγοραστές, δηλαδή χώρες με τις οποίες υπογράψαμε συμφωνίες αγοραπωλησίας, τα προωθούν για να τα μεταπωλήσουν σε άλλες».



Πρόσθεσε δε, πως «εξαγωγές όπλων τα έτη 2008, 2009 και 2010 έγιναν μόνο προς το Μαυροβούνιο, την Τσεχία, το Μπουρούντι και την Υεμένη».



Κατά τον κ. Ιμάμι «δεν υπήρχε κανένας λόγος να πουλούσαμε παράνομα όπλα στη Λιβύη, εφόσον προς τη χώρα αυτή δεν έχουν υποβληθεί κυρώσεις και εμπάργκο όπλων».



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι στιγμής γνώριζα πως απο τις αποθήκες οπλισμού του αλβανικού στρατού έχουν κλαπεί χιλιάδες όπλα, επίσης πως το ιδιο το αλβανικο κράτος έχει κατστρέψει πάρα πολλά όπλα και πολεμοφόδια. Τώρα μαθαίνω πως η Αλβανία πουλά όπλα και σε άλλες χώρες.
ΠΟΣΑ ΟΠΛΑ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ!?!









Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αλβανία: Διεθνείς εκκλήσεις για έρευνα επίθεσης σε Ρομά

Έκκληση προς τις αλβανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι δράστες επίθεσης σε καταυλισμό Ρομά και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, απηύθυναν οι πρέσβεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα Τίρανα. Υπενθύμισαν, ακόμη, στην Αλβανία τη δέσμευσή της για καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των παιδιών των Ρομά, ως προϋπόθεση ένταξής της στην Ε.Ε.



"Απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους αξιωματούχους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να ερευνήσουν το επεισόδιο, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες", αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρέσβεων, σύμφωνα με το "Balkan insight".






Οι πρέσβεις ζητούν επίσης από τις αρχές να διασφαλίσουν καταλύματα στις οικογένειες των Ρομά, οι οποίες έμειναν άστεγες, μετά τα επεισόδια.






Πριν από δέκα ημέρες άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε καταυλισμό Ρομά, επιτέθηκαν με σιδερένιους λοστούς και έβαλαν φωτιά σε κτίρια 40 οικογενειών.






Τα θύματα της επίθεσης υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τις επιθέσεις και να τους παράσχει προστασία και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε κοντινές περιοχές.






Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης.






Η αλβανική αστυνομία υποστήριξε ότι Ρομά ξεκίνησαν τη σύγκρουση με γείτονές τους και διέψευσε ότι παρέβλεψε την τήρηση των νόμων που αφορούν τις διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων και την προστασία ανηλίκων.






“Ζητήσαμε από τους Ρομά να καταθέσουν για την πυρπόληση του καταυλισμού, αλλά αρνήθηκαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.






Η Ένωση Ρομά Αλβανίας αναφέρει ότι οι περίπου 150.000 Ρομά, που ζουν στη χώρα, είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις, με μαζική ανεργία, ενώ τα παιδιά τους δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε σχολεία.






Οι πρέσβεις υπενθύμισαν στην αλβανική κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των στόχων της Διακήρυξης της Δεκαετίας για την Ενσωμάτωση των Ρομά και επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, τη Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων και τη Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών.






“Η μάχη κατά των διακρίσεων και για την προστασία των παιδιών των Ρομά είναι ένας από τους 12 βασικούς τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Αλβανία, ως προϋποθέσεις για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.




http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=260556

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει αν υπήρχε κάποια αντίδραση από το Κόμμα που μάχεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αλβανία;
Αν και την απάντηση, βέβαια, την ξέρουμε ΟΛΟΙ!
 
 

Αλβανία: Κατασκευή φυλακής με ελληνικό χρήμα

Αθήνα




Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα και για την αποσυμφόρηση των φυλακών, έπεσε στο τραπέζι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα online» και μία εντυπωσιακή πρόταση: Το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση να αναλάβει την χρηματοδότηση της κατασκευής μίας σύγχρονης φυλακής στην Αλβανία, σε περιοχή μάλιστα που θα επιλέξει η αλβανική κυβέρνηση.



Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μαν. Όθωνας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τέτοια πρόταση, χωρίς όμως να θελήσει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.



Η πρόταση προβλέπει τη μεταφορά των κατάδικων αλβανικής υπηκοότητας (ορισμένοι από τους οποίους εκτίουν βαριές ποινές) από τις ελληνικές φυλακές, στη συγκεκριμένη αυτή νέα φυλακή. Τη φρούρηση των οποίων θα αναλάβει η αλβανική κυβέρνηση. Ο κ. Όθωνας δεν αποκάλυψε εάν έχει βολιδοσκοπηθεί η αλβανική πλευρά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης πάντως, όταν ρωτήθηκε από «Το Βήμα», εάν γνωρίζει την πρόταση αυτή, δήλωσε άγνοια, αν και στην αρμοδιότητά του ανήκουν οι φυλακές.



Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που συνοδεύουν αυτή την πρόταση, πέραν της αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών και αυτοί είναι οικονομικοί λόγοι, αφού, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, η διατροφή ενός καταδίκου στην Αλβανία στοιχίζει περί το 1,8 ευρώ την ημέρα, σε σχέση με την Ελλάδα που στοιχίζει, «πολύ πιο ακριβά».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=390226