Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΥΡΤΑΛΗ

Σύμφωνα με το wikipedia Μυρτάλη ήταν το δεύτερο όνομα της Ολυμπιάδας  μητέρας του Μεγάλου Αλεξανδρου. Η Ολυμπιάδα ήταν πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπέιρου και ίσως γι αυτό το λόγο επελέγει και ως ονομασία  για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οπόια είχε στην ιδιοκτησία της το πάλαι ποτέ Βορειοηπειρωτικό πρακτoρείο ειδήσεων "NENANEWS.EU". Πριν βάλουν οριστικά λουκέτο στο μαγαζάκι τους, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας φρόντισαν να εξαφανίσουν τα στοιχεία της Μ.Κ.Ο που μέχρι πριν λίγο καιρό διατυμπάνιζαν με περηφάνεια.
Το λόγο δεν το γνωρίζουμε μιας και οι ίδιοι δε φρόντισαν να ενημερώσουν το κοινό τους.
Όσες αναζητήσεις και αν έκανα για τη "Μυρταλη" στο διαδίκτυο δεν απέφερε κάνενα αποτέλεσμα, καμία αναφορά σε οποιοδήποτε έργο.
Το μόνο που εντώπισα και μου κίνησε το ενδιαφέον είναι πως το όνομα της ΜΚΟ εμπλέκεται σε "περίεργες" χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΑΠ.
Συγκεκριμένα  δημοσίευμα του Βήματος με ημερομηνία 26/08/2012 αναφέρει: "Δεν λείπουν όμως και ορισμένες «παράξενες» χορηγίες σε φορείς όπως: Φίλοι του Αϊ-Γιάννη - Το ξωκκλήσι της ξενιτιάς, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μυρτάλη», Ομιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος των Απανταχού Καλλεργιανών Μαρεδιανών Βαρδιανών & Φίλων «Η Βαρδιά», «Θεώμαι - Κέντρο Εκφρασης Παραστατικών Τεχνών», ακόμη και η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού!".
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΜΚΟ δημιουργήθηκε μια επόχη που Υφυπουργός της τότε κυβέρνησης Καραμανλή είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα σε θέματα που άπτονται του βορειοηπειρωτικού.
Δε θα έμπαινα στον κόπο να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα μιας και το site δεν υπάρχει πλεόν, αν δεν είχα σοβαρές ενδείξεις πως οι ίδιοι διαχειριστές ανοίξαν νέο μαγαζί το οποίο ώρες ώρες συμπεριφέρεται ως παράρτημα της "ομάδας αλήθειας" του Μουρούτη.

Άντε και καλά κρασιά  

Ευρωπαϊστής ηγέτης

Tου Σταυρου Τζιμα

Εκτός και αν μεσολαβήσει κάτι απρόοπτο, το γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, και της Αθήνας ιδιαίτερα, στα βόρεια σύνορά μας είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αλβανία. Ο σοσιαλιστής Εντι Ράμα και οι συνέταιροί του, της κεντροαριστεράς, παίρνουν τη σκυτάλη από τον Σαλί Μπερίσα που μετά δεκατρία χρόνια παραμονής στην εξουσία ηττήθηκε, και όπως δήλωσε αποχωρεί εντελώς από την πολιτική σκηνή.
Ο Σαλί Μπερίσα είχε την αμέριστη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και όταν οικοδομούσε ένα αυταρχικό κράτος, φυλάκιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους και ευνοούσε την οικονομία των «πυραμίδων» που οδήγησε στην ένοπλη λαϊκή εξέγερση του 1997. Ο λόγος; Δεν υπήρχε άλλος που κατά την εκτίμηση της Δύσης θα μπορούσε να ηγηθεί της εγκαθίδρυσης ενός άλλου μοντέλου, μετά την κατάρρευση εκείνου του Χότζα.
Ο Μπερίσα, μ’ όλα τα λάθη και τις ιδιοτροπίες του, συνέβαλε τα μέγιστα στο να φτάσει η Αλβανία, μια χώρα χωρίς ισχυρή παράδοση στην δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία, να βρίσκεται ένα βήμα από το προαύλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έγιναν σημαντικά βήματα μολονότι πέρασαν από χίλια μύρια κύματα και όχι πάντα με ευθύνη της αλβανικής πλευράς.
Τώρα το πηδάλιο περιήλθε, μέσα από πραγματικά δημοκρατικές εκλογές -διαδικασία άγνωστη στα αλβανικά πολιτικά ήθη έως πρόσφατα- ένας νέος ηγέτης που αναδείχθηκε ως δήμαρχος Τιράνων μεταμορφώνοντας μια γκρίζα και καταθλιπτική πρωτεύουσα σε σύγχρονη πόλη.Τώρα καλείται να οδηγήσει την Αλβανία στη νέα εποχή. Να αφήσει πίσω τους μεγαλοϊδεατισμούς του προκατόχου του, να απαλλάξει την πολιτική ζωή από νοοτροπίες-κατάλοιπα της εποχής Χότζα, τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις τροφοδότησε και ο ίδιος ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, να ενισχύσει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η Αθήνα προσδοκά σε αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με τα Τίρανα που έχουν περιπέσει σε αδράνεια και με το παραμικρό, όπως τα πρόσφατα γεγονότα της Πρεμετής ή οι προβοκατόρικες δράσεις της Χρυσής Αυγής, μπορούν να τις αποσταθεροποιήσουν. Και όπως μεταδίδουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, είναι αποφασισμένη να στηρίξει, με θέρμη μάλιστα, τις επόμενες κινήσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Φτάνει να διαπιστώσει ανταπόκριση και από τα Τίρανα σε εκκρεμότητες όπως το ξεπάγωμα της συμφωνίας για την ΑΟΖ, την οποία ο ίδιος ο Ράμα έχει μπλοκάρει, τη συνεργασία για τον ΤΑP κ.ά. Ο νέος πρωθυπουργός έχει τη φήμη του ευρωπαϊστή, αλλά και του απρόβλεπτου πολιτικού και είναι σίγουρο ότι για ένα διάστημα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας. Οπως και της Αθήνας, που θέλει να επενδύσει σε μια νέα αρχή.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο κλειστό από το 1964

Άνοιξε και λειτουργεί ύστερα από μισον αιώνα διακοπή από χθες το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο αλλά μόνο δύο μικροί μαθητές έκαναν την εμφάνιση τους, παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.

Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την κυρία  Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η κυρία Παρασκευή Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι καθώς για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μεταναστεύσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του '50 και του '60.

Με την  ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλειδήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού