Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...



"Το nenanews.eu φιλοδοξεί να καλύψει το κενό ενημέρωσης, γύρω απο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις γενικότερα, καθώς και την παρουσία της βορειοηπειρωτικής διασποράς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό."

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ηγετίσκοι των Βαλκανίων

Tου Σταυρου Τζιμα




Το επεισόδιο έγινε την περασμένη εβδομάδα στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων και έλαβε διπλωματικές διαστάσεις. Ο Αλβανός οδηγός ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου με πινακίδες ΠΓΔΜ επιστρέφοντας από την Τουρκία επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα για να συνεχίσει χωρίς όμως να διαθέτει διεθνή άδεια οδήγησης. Οι αστυνομικοί τού επισήμαναν την παρατυπία ξεκαθαρίζοντάς του το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, χωρίς τα νόμιμα έγγραφα δεν θα μπορούσε να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο «υψηλός επιβάτης» του αυτοκινήτου, που δεν ήταν άλλος από τον ηγέτη της αλβανικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος DUI Μεντούχ Θάτσι, που με ύφος ιταμό αξίωσε να μεριάσει το ελληνικό κράτος για να διαβεί. Ο αστυνομικός στύλωσε τα πόδια και ο Θάτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Τέτοβο μέσω Βουλγαρίας.



Το πρώτο ζήτημα είναι ποιος είχε δίκιο. Η απάντηση επ’ αυτού είναι: και οι δύο. Ο αστυνομικός τήρησε τον νόμο και ο οδηγός του αυτοκινήτου τον κανόνα της καθημερινότητας, που λέει ότι όσοι -και είναι εκατοντάδες και τα καλοκαίρια χιλιάδες- υπήκοοι της ΠΓΔΜ ή και της Αλβανίας κατεβαίνουν στην Ελλάδα δεν έχουν όλοι διεθνές δίπλωμα οδήγησης, για να μην πω κανένας.



Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στα σύνορα, με πρόσφατο αυτό με παράγοντα της τουρκικής κυβέρνησης ο οποίος συνόδευε υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Θράκη και ο αστυνομικός δεν του επέτρεψε παρά τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΞ να περάσει γιατί υπήρχε κάτι αντικανονικό στο διαβατήριό του. Συνήθως όμως διευθετούνται με την καλή διάθεση και των δύο πλευρών και πάντως όχι με «τσαμπουκάδες», όπως αυτόν του Αλβανού πολιτικού. Το επεισόδιο δεν θα ήταν άξιο αναφοράς αν ο Θάτσι δεν έδινε συνέχεια με ένα παραληρηματικό υβρεολόγιο εναντίον του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και της Ελλάδας γενικότερα. Με απρεπές ύφος, σε «επιστολή» που απέστειλε στα ΜΜΕ έδινε στον Ελληνα πρωθυπουργό σαρανταοχτάωρη προθεσμία για να του ζητήσει συγγνώμη(!) και όταν αυτή εξέπνευσε έδωσε στη δημοσιότητα άλλη, όπου χρησιμοποιώντας γλώσσα «λαχαναγοράς» και δηλώνοντας ότι δεν τρέφει «κανέναν σεβασμό» προς τον κ. Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση (sic) φοβέριζε εξ ονόματος «όλων των Αλβανών»! Η απάντηση ήρθε από τη διπλωματική μας αποστολή στα Σκόπια που σε ανακοίνωσή της σημείωνε πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος όπου οι νόμοι τηρούνται και κάπου εκεί έκλεισε για την ελληνική πλευρά το θέμα.



Ηγετίσκοι -όχι μονο Αλβανοί- με τέτοιο ή και χειρότερο προφίλ σε εύφλεκτες περιοχές της Βαλκανικής το ’φερε η ζωή να διαδεχθούν εμβληματικές προσωπικότητες με τεράστιο πολιτικό εκτόπισμα και σοφία, όπως ο Γκλιγκόροφ, ο Ρουγκόβα, ο Τζαφέρι κ.ά., και να αποφασίζουν για πολύπλοκα και ζέοντα ζητήματα που εκκρεμούν εντός του σπιτιού, αλλά και στην αυλή τους. Δυστυχώς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_12/10/2012_498411

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κομισιόν: Εκθεση-εισιτήριο ένταξης στην ΕΕ για την Αλβανία

Τη χορήγηση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισηγήθηκε η Κομισιόν στους «27», παρουσιάζοντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ετήσια έκθεση προόδου των κρατών που επιδιώκουν την προσχώρηση στην ΕΕ.




Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε επισήμανε πως η Αλβανία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και η Επιτροπή θεωρεί πως πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας -υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες πολιτικές συμφωνίες και θα εφαρμοστούν πλήρως οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.



«Η Αλβανία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να επιτευχθούν μεγαλύτερες πολιτικές συμφωνίες. Επιτυχία παρατηρείται σε πολλές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χορηγήσει στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας υπό τον όρο να υιοθετηθούν οι άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και στη Βουλή» υπογράμμισε.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=478862