Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Το μεγάλο μας τσίρκο!

Ως απογραφή πληθυσμού ορίζεται το σύνολο των διοικητικών ενεργειών και χειρισμών που έχουν ως σκοπό τη συγκέντρωση στατιστικών πληροφοριών αναφορικά με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά (δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά, οικιστικά) του πληθυσμού ενός γεωγραφικού χώρου σε δεδομένο χρόνο. Η απογραφή προυποθέτει την καθολική και ταυτόχρονη καταγραφή όλων όσων βρίσκονται κατά την ημέρα της διεξαγωγής της σε έναν οριοθετημένο γεωγραφικό χώρο, που συνήθως είναι η εθνική επικράτεια και οι διοικητικές της υποδιαιρέσεις. (http://www.e-demography.gr/

Επειδή, λοιπόν, η Ομόνοια προφανώς δεν ενδιαφέται για την απογραφή όλων των Αλβανών πολιτών αλλά μόνο των ελληνικής καταγωγής καταλήξαμε από την πολυδιαφημισμένη απογραφή στην απλή καταγραφή.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:
" Ανάλογα στοιχεία λείπουν έως σήμερα. Είναι ωστόσο απαραίτητα για τη διαμόρφωση των θέσεων και του προγράμματος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε ότι αφορά την προσπάθειά της για τη βελτίωση του πλαισίου δικαιωμάτων που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τα μέλη της ΕΕΜ"

Σε συνάντηση που είχε προηγθεί της απόφασης της Ομόνοιας να μην συμμετάσχει στην απογραφή, όταν δηλαδή ακόμα τα στελέχη της Ομόνοιας προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μας πείσουν να συμμετάσχουμε στην απογραφή, ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης με έδρα την Αθήνα είχε φέρει ως επιχείρημα πως αν διαπιστωθεί πως είμαστε π.χ 400.000 θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε να έχουμε και δικη μας αστυνομία.
Σε ερώτηση μου για το τι εννοεί λέγοντας "δικη μας αστυνομίας", αν δηλαδή εννοεί την πρόσληψη περισσότερων Ελλήνων στην αλβανική αστυνομία ή τη δημιουργία ανεξάρτητου σώματος, αρκέστηκε να χαμογελάσει και να αλλάξει θέμα.

"...η βάση δεδομένων που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε δύναται να χρησιμοποιηθεί στις σχετικές συζητήσεις. Ουδέ μία όμως υπόνοια υπάρχει για την υποκατάσταση μηχανισμών όπως οι κρατικές διαδικασίες Απογραφής"

Όχι, αγαπητά στελέχη της Ομόνοιας. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων, όπως ορθά την αποκαλείται, δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία επίσημη συζήτηση. Μια καταγραφή που διοργανώνεται απο την Ομόνοια, για την Ομόνοια και διεκπεραιώνεται από "υπαλλήλους" της Ομόνοιας χωρίς την επιτήρηση κανενός επίσημου διεθνή οργανισμού στερείτε κάθε έννοιας αντικειμενικότητας.

"...σε όλο το χώρο όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζουν μέλη και συγκροτημένες κοινότητες της..."

Υποτίθεται πως το θέμα ήταν ο εντοπισμός και η καταγραφή των Ελλήνων που ζουν μακρία από τις περιοχές όπου έχουμε έντονη παρουσία. Το πόσοι Έλληνες ζουν στη Δρόπολη, τη Χιμάρα ή το Βούρκο σχεδόν το γνωρίζουμε από μόνοι μας. Το ζητούμενο είναι πόσοι έλληνες ζουν στο Μπεράτι, την Τροπόγια κλπ.

Αν στην ηλεκτρονική φόρμα δηλώσει κάποιος πως λέγεται Flamur Bime  με μητρική γλώσσα τα αλβανικά και εθνική καταγωγή αλβανική γεννημένος στο Αργυρόκαστρο, τι θα κάνετε;
Θα τον καταγράψετε ή θα το διαγράψετε;
Εφόσον η καταγραφή αφορά μόνο την ελληνική μειονότητα, τι νόημα έχει η ερώτηση "Ποια είναι η εθνική σας καταγωγή;";