Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αρκάν: ο αρχηγός των Delije και των τίγρεών

Από τις εκδόσεις "Ισνάφι" κυκλοφόρησε το 2007 το βιβλιο του Ivan Colovic με τίτλο "Από τις κερκίδες στα χαρακώματα. Το ποδόσφαιρο ως αφήγηση του πολέμου. Η Γιουγκοσλαβική εμπειρία" σε μετάφραση Τάκη Μπουζάνη και επιστημονική θεώρηση Γιάννης Γκολφινόπουλος.

Παράθέτουμε στη συνέχεια μερικές παραγράφου απο το τρίτο μέρος του βιβλίου "Ποδόσφαιρο, χούλιγκανς και πόλεμος" που περιγράφουν με πιό τρόπο ο Αρκάν στρατολόγησε στις Τίγρεις οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα.

"Στα τέλη του 1990, ο αθλητικός τύπος και ιδιαίτερα η Επιθεώρηση του Αστέρα, άρχισε να γράφει για θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά των χούλιγκανς του Ερυθρού Αστέρα, που επέφερε ο άξιος νέος αρχηγός τους, κάποιος Ζέλικο Ραζνάντοβιτς Αρκάν, ένα όνομα που εκείνη την εποχή φαίνεται πως προκαλούσε όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον της ευρύτερης κοινής γνώμης. Εκτιμήθηκε γιατί συμφιλίωσε ξανά μια μερίδα ανυπάκουων χούλιγκανς με τη διοίκηση του Αστέρα, έβαλε σε τάξη και αρμονία τις διάφορες αντιμαχόμενς ομάδες και ακόμη, κάτι πιο σημαντικό, γιατί κατάφερε να διαχωρίσει τις ενέργειες που αφορούσαν την υποστήριξη της ομάδας από πολιτικά πάθη και συμφέροντα."

"(Σ.τ. Μ.: μετέπειτα έρευνες έφεραν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που φανερώνουν ότι ο Αρκάν ανέλαβε την αρχηγία των οπαδών του Αστέρα με τη βοήθεια του Γιουγκοσλαβικού κράτους και των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να τους χειραγωγήσει και να τους προετοιμάσει για πόλεμο.)"



"Την απόφαση του Αρκάν να αρχίσει τις προετοιμασίες ώστε να μεταμορφωθούν οι οπαδοί του Αστέρα σε πραγματικούς μαχητές για ένα άγριο πόλεμο, όπως λέει ο ίδιος, την πήρε μετά τον αγώνα Δυναμό Ζάγκρεμπ – Ερυθρού Αστέρα στις 13 Μάη 1990 στο Ζάγκρεμπ. «Στις 13 ήταν ο αγώνας» διηξείτε κάποια χρόνια αργότερα, «αμέσως μετά οργανωθήκαμε.... Πρόβλεψα τον πόλεμο ακριβώς μετά το τέλος εκείνου του αγώνα στο Ζάγκρεμπ, πρόβλεψα τα πάντα και ήξερα πως το μαχαίρι των Ουστάσι θα άρχιζε να σφάζει γυναίκες και παιδιά της Σερβίας»"



"(Σ.τ.Μ.: Αυτός ο αγώνας θεωρείται από πολλούς η πρώτη πραξη πολέμου μεταξύ Σέρβων και Κροατών. Τρεις χιλιάδες οπαδοί του Αστέρα υπό την καθοδήγηση του Αρκάν, ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ. Το παιχνίδι δεν άρχισε ποτέ. Οπαδοί και των δύο ομάδων κατέλαβαν τον αγωνιστικό χώρο και συγκρούονταν άγρια για 70 λεπτά. "






"Στις συμποκές ενεπλάκησαν και οι παίχτες. Χαρακτηριστική είναι η κλωτσιά του παίχτη της Δυναμό Μπόμπαν προς ένα σέρβο αστυνομικό προκειμένου να απελευθερώσει ένα Κροάτη οπαδό. Αυτή η κίνηση αρκούσε για να ανακυρηχθεί ο Μπόμπαν εθνικός ήρωας.)"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου