Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο Κ. Ζάππας και ο Χ. Ζωγράφος σε διάσκεψη για την αλβανική γλώσσα;

Το Μάρτιο του 1991 στα "Τετράδια: πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής"  αρ 27 δημοσιέυτηκε το πρώτο μέρος αφιερώματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις  του Αλέκου Παπαδόπουλου
Το πρώτο μέρος είχε τίτλο "Η Αλβανική Αναγέννηση: η πολιτιστική αναγέννηση (1850-1913)".
Στην τέταρτη σελίδα του εξασέλιδου αφιερώματος ο συγγραφέας αναφέρει πως ανάμεσα στους υπόλοιπους παράγοντες που ελαβαν μέρος σε διάσκεψη που εγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1871 για τη δημιούργια ενιαίου  αλφάβητου και διδασκαλία της εθνικής γλώσσας ήταν και οι Κωνσταντίνος Ζάππας και Χρηστάκης Ζωγράφος.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Οι προσπάθειες όνως για ενιαίο αλφάβητο και διδασκαλία της εθνικής γλώσσας των Αλβανών συνεχιζόταν και έχει σημασία να μνημονευθεί εδώ η ιστορική πια διάσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα το 1871, στην οποία πήραν μέρος οι παρακάτω αλβανικές προσωπικότητες: Κ. Χριστοφορίδης, Π. Βάσσα, Γ. Βρεττός, Ι. Κεμάλ, Σαμί Φράσερι. Επίσης κλήθηκαν και οι γνωστοί αλβανικοί παράγοντες στην Υψηλή Πύλη Μουσταφά Πασσά Γκιριτλής, ο Σουλεϊμάν Πασσά Τοπτάνι, Ρουστέμ Πασσά Λεσκοβίκου καθώς επίσης και οι οικονομικοί παράγοντες Κ. Ζάππας και Χ. Ζωγράφος. Η διάσκεψη αυτή κατέληξε σε αποτυχία όχι μόνο λόγω των εσωτερικών διαφωνιών αλλά κυρίως λόγω της εμμονής του Ντιβανιού για άρνηση παραχώρησης δικαιωμάτων διδασκαλίας εθνικής γλώσσας.»

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΡΑ


ΣΚΑΨΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΎΨΟΥΜΕ ΑΡΧΑΙΑ

Φωτογραφία αρχείου
Το Αργυρόκστρο επισκέφθηκε σήμερα ο αλβανός Πρωθυπουργός γαι να εγκαινιασει τον δρόμο Asim  Zeneli - Αντιγονεια, μήκους 8 χιλιομέτρων. Το συνολικό κόστος του έργου ανήρθε σε 280.000.000 λεκ.
Κατά τη διάρκεια της ομίλιας του ανέφερε πως η κυβέρνηση του εργάζεται έτσι ώστε η Αλβανία να γέινει βασικός τουριστικός προορισμός.
"Εδώ στα Σωφράτικα, Μελαν, Λιμπόχοβο όπου και να ρίξετε το βλέμμα σας  βλέπετε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες,  μια από τις μεγαλύτερες προσφορές της Αλβανίας στον Ευρωπαίο πολίτη, στον παγκόσμιο πολίτη, την πολιτιστική της κληρονομιά"

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι επισκέπτες αλλά και τα ελάχιστα προγράμματα στήριξης των κατοίκων ο Μπερίσα απάντησε πως η κυβέρνηση του θα συνεχίσει τις εργασίες ανασκαφών διότι ο λαός έχει ονομάσει αυτό το λόφο ως λόφο της Γέρμας, που σημαίνει έρημος τόπος, τόπς εγκατελημένος. Καθήκον των τοπικών παραγόντων είνα να συνεχίσουν τις εκσκαφές σε κάθε γωνιά.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον Υπουργό Αγρωτικών και Τροφίμων Genc Ruli, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Σπύρο Ξέρα και άλλους τοπικούς παράγοντες.


Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΥΡΡΟΣ



Κάθε πρωί στις 7, εδώ και 10-15 ημέρες, ο ταγματάρχης Πύρρος Δήμας περνάει την

πύλη του «Πενταγώνου» φορώντας την καινούργια καλοσιδερωμένη στολή του. Το γραφείο του είναι στον 4ο όροφο του ΓΕΣ. Στη Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως, τα καθήκοντά του είναι σχετικά με εκείνα από τα οποία τον μάθαμε - και τον τιμούμε - ως χρυσό Ολυμπιονίκη: εισηγήσεις και χειρισμός αθλητικών θεμάτων, προγραμματισμός ενημερώσεων και ομιλιών, καθώς και άλλα σχετικά θέματα ενός αξιωματικού γραφείου, λέει υψηλά ιστάμενη στρατιωτική πηγή που διαβεβαιώνει επίσης για την τυπικότητα και τη συνέπειά του ως επιτελούς. Η «επιστράτευση» του Πύρρου Δήμα δεν είναι η μόνη από τους Ολυμπιονίκες στους οποίους έχει απονεμηθεί η ιδιότητα του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού και έχει ενταχθεί επαγγελματικά στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αντίθετα και οι 157 Ολυμπιονίκες έπιασαν ή πιάνουν δουλειά σύντομα, καθώς μέχρι τώρα οι περισσότεροι από αυτούς κάθε άλλο παρά εργασία παρείχαν σε στρατόπεδα, ούτε βέβαια τους είχαν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα. Κάποιοι πάντως κατά περιόδους πήγαιναν σε διαλέξεις σε στρατόπεδα ή συνόδευαν αξιωματούχους σε μονάδες. Το «προσκλητήριο» ήρθε στους Ολυμπιονίκες στις αρχές Σεπτεμβρίου αναστατώνοντας τους περισσότερους από αυτούς. Η «απανταχούσα» που έλαβαν ήταν Φύλλο Πορείας για να παρουσιαστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου σε συγκεκριμένη μονάδα ή υπηρεσία του Κλάδου όπου ανήκουν ή του ΓΕΕΘΑ. Είχε προηγηθεί αυστηρή εντολή του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη για την πλήρη αξιοποίησή τους καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, δεν μπορεί κανείς να αμείβεται χωρίς να προσφέρει ανάλογα, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που το σύνολο των αξιωματικών έχει υποστεί περικοπές στις αποδοχές του. «Αυτά σταματούν», είναι το μήνυμα του κ. Μπεγλίτη. Στο «Πεντάγωνο» είχαν επίγνωση ότι η διαταγή θα προκαλούσε αντιδράσεις - είχαν εκφραστεί ήδη από τις αρχικές βολιδοσκοπήσεις. Γι' αυτό και επισημαινόταν αυστηρά στη διαταγή ότι οι Ολυμπιονίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους άλλους αξιωματικούς. Η ανταπόκριση πάντως των αθλητών είναι καλή, λένε αρμόδιες πηγές από τα Γενικά Επιτελεία, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα τοποθετήθηκαν εκεί που ζήτησαν - σε Αθήνα ή επαρχία. Στην Αεροπορία 8 (από τους 53) δεν έχουν απαντήσει ακόμα, ενώ οι 50 που ανήκουν στο Ναυτικό θα μάθουν επισήμως πού πάνε σήμερα. Στον Στρατό Ξηράς ανήκουν 54 Ολυμπιονίκες και όλοι πάνε εκεί που θέλουν, πλην τριών για τους οποίους υπήρξε μια ασάφεια που θα διορθωθεί.

Ο ταγματάρχης Πύρρος Δήμας ανήκει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Πενταγώνου, οι σμηναγοί Κάχι Κακιασβίλι και Νίκη Μπακογιάννη, καθώς και οι υποσμηναγοί Φανή Χαλκιά και Βούλα Τσιαμήτα στη Σχολή Ικάρων, η Πηγή Δεβετζή και η Χαρούλα Καρυάμη στο γυμναστήριο του ΓΕΕΘΑ, ενώ ο Ιωάννης Μελισσανίδης τοποθετήθηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικού της Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχει απαντήσει θετικά γιατί βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το παράδειγμα της Αλβανίας

elet@enet.gr

Πολλοί θα παραξενευθούν με τον τίτλο του άρθρου αυτού. Κάποιοι άλλοι θα θυμηθούν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ελοιδορούσαν διότι σε κάποια ομιλία του ανέφερε την Αλβανία ως παράδειγμα προς μίμηση όταν ακόμη την κυβερνούσε ο κομμουνιστής Χότζα.


Θα αναφερθούμε σε ένα cd το οποίο περιέχει μια ομιλία του μακαριστού π. Αυγουστίνου Καντιώτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι περιγράφει την απόδραση 5 νέων Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι έσκαψαν κυριολεκτικά με τα νύχια τους και πέρασαν κάτω από συρματοπλέγματα των συνόρων μας για να αξιωθούν να αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας.



Ο ιεράρχης, αφού τους φιλοξένησε και κουβέντιασε μαζί τους, έβγαλε κάποια συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να συνοψισθούν περίπου ως κάτωθι:



Η Αλβανία του Χότζα, αν και ήταν ανελεύθερη και καταπιεστική τυραννία, μπορεί να μας διδάξει τα εξής:



1. Η λιτότης του λαού της λόγω της ανέχειας και της ανάγκης ήταν ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Ομως χάρη σ' αυτήν τη λιτότητα, που εσήμαινε ότι ζούσαν κυρίως με χόρτα, όσπρια και περιορισμένο ποσό ζωικών τροφών, ώστε το κρέας ζήτημα να γευθούν μία φορά την εβδομάδα, δεν είχαν καθόλου χρέη.



2. Η εργατικότητά τους ήταν ρουτίνα. Ολοι εργάζονταν, οι περισσότεροι σε χειρωνακτικές και αγροτικές εργασίες.



3. Η σκληραγωγία ήταν μέρος της καθημερινής ζωής όλων. Ακόμη και οι φοιτητές του πανεπιστημίου στις διακοπές πήγαιναν και εργάζονταν στα αγροκτήματα. Ενας από αυτούς ήταν και ο γιος του Χότζα, του προέδρου της χώρας.



4. Σχεδόν όλες οι οικογένειες ήταν πολύτεκνες. Η πολύτεκνη μητέρα ετιμάτο από τον πρόεδρο της χώρας σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα αναφέρεται ότι για να τις τιμήσει τις ανέβαζε επάνω σε επίσημη εξέδρα και τις χαιρετούσαν με τιμή οι επίσημοι και οι στρατηγοί.



Μήπως αυτά τα μηνύματα χτυπούν κάποια καμπανάκια και για μας και σχετίζονται με το ότι εμείς με το κυνηγητό της καλοπέρασης καταχρεωθήκαμε όλοι και είμαστε στο τέλμα της μεγάλης αυτής κρίσης;»



Δ.Σ. Μποτσέας



τ. καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=316141