Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ


Η φωτογραφία προέρχεται από το λογαριασμό της Ηλέκτρας Κίκη στο facebook και αφρορά εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χιμάρας. Η φωτογραφία έχει ληφθεί στο σπίτι του ήρωα της Χιμάρας Στρατηγού Σπυρομήλιου.

Ελα να δεις τι θα πει φασισμός!


Θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνει η κινηματογραφική εταιρία NEW STAR από 8 έως 14 Νοεμβρίου


  Καθημερινά από τις 17:00 ως 01:00 ταινίες ευρωπαϊκής και αμερικανικής παραγωγής και συμπαραγωγής με θέμα τον φασισμό θα προβάλλονται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τιτάνια της οδού Θεμιστοκλέους. Σημαντική παρουσία στο αντιφασιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται με αφορμή την 9η Νοεμβρίου που είναι η διεθνής μέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού έχουν οι ταινίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο από τις χώρες που η κατοχή και συγχρόνως η αντίσταση κατέλαβαν μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία τους.

Πλούσιο το πρόγραμμα του φεστιβάλ με μεγάλο εύρος ταινιών ανάμεσα στις οποίες και ταινίες ιδιαίτερης σκηνοθετικής δυνατότητας από μέγιστους δημιουργούς όπως ο Αλεν Ρενέ («Νύχτα και Καταχνιά»), ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι («Σαλό, 120 Μέρες στα Σόδομα»), ο Φόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), ο Αντρέι Ταρκόφσκι («Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν») και ο Ελεμ Κλίμοφ που δώσει την αξέχαστη ταινία «Ελα να δεις». Διόλου τυχαίο άλλωστε το ότι οι περισσότερες των ταινιών που θα προβληθούν στο Τιτάνια έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

«Η δράση και οι εξεγέρσεις των Κομουνιστικών Κομμάτων της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, και της Ιταλίας, τα όσα υπέστησαν όποιοι διακατέχονταν από φιλελεύθερες και αντιφασιστικές ιδέες, ο διωγμός των Εβραίων, οι κοινωνικές συνέπειες του φασισμού, τα τραύματα, σωματικά και ψυχικά, αλλά και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του από όποια χώρα πέρασε, είναι μερικοί μόνο από τους θεματικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται το αντιφασιστικό αφιέρωμα της New Star» επισημαίνει ο διανομέας κ. Βελισσάριος Κοσιβάκης.

Συνεπώς το μενού περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από αρχειακό υλικό της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες αποτελούν σοκαριστικά ντοκουμέντα και είναι ίσως το πιο σημαντικό επιχείρημα κατά του φασισμού.

Είναι σαφές πως εκτός από αξιόλογες κινηματογραφικές (σκηνοθετικές και σεναριακές) δημιουργίες, οι ταινίες του θεματικού αφιερώματος είναι ένας κύκλος προβολών που εστιάζει σε ένα θέμα, που όσο η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι πάντα επίκαιρο.

Ολες οι προβολές θα γίνουν αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους) και για κάθε μέρα του αφιερώματος ισχύει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο των 5 ευρώ και 3 ευρώ για τους ανέργους.

δείτε το πρόγραμμα εδώ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, με τον Υπουργό Υγείας της Αλβανίας, κ. Vangjel Tavo

Γραφείο Τύπου Υπουργού



Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2012


Δελτίο Τύπου







Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας της Αλβανίας, κ. Vangjel Tavo, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, κ. Dashnor Dervishi.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπου επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά αγαστές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Υπουργός Υγείας της Αλβανίας υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία στο νευραλγικό τομέα της Υγείας και ευχαρίστησε για την πολύ σημαντική συνδρομή της Ελλάδος στην παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών και τεχνογνωσίας.


Ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε τους τομείς όπου το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ο ομόλογος της Αλβανίας έδειξε έντονο ενδιαφέρον. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανανέωση της προηγούμενης Διακρατικής Συμφωνίας, σε νέα βάση, με έμφαση στην υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών, προγραμμάτων, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους σημαντικότερους τομείς της Υγείας.



Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Α ΜΩ ΜΑΥΡΕ ΠΥΡΡΟ...

Διαβάζοντας τα πανηγυρικά σχόλια των βορειοηπειρωτικών blogs πως ο Πύρρος είναι σχεδόν έτοιμος να μεταπηδήσει στη ΝΔ μπήκα στον κόπο να ψάξω τι έγινε σήμερα στη βουλή.
Προς μεγάλη μου έκπληξη διάβασα πως ο Πύρρος αφού ψήφισε σε όλα ΝΑΙ ζήτησε στη συνέχεια να αλλάξει την ψήφο του! Φαίνεται πως ο Πύρρος παρασύρθηκε από την τακτική που ακολουθούσε όταν ήταν αθλητής, να αλλάζει, δηλαδή , τα βάρη που θα έβαζε στη μπάρα σύμφωνα με τις αποδόσεις των αντιπάλων του.  Είναι και θέμα προπονητή τελικά...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112943133

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Χρυσόψαρα ή Κουτόψαρα;

Έχουν πλημμυρίσει τα βορειοηπειρωτικά ιστολόγια από άρθρα και "σχόλια" που εκθιάζουν το μεγαλείο της Χρυσής Αυγής και την αγάπη που επιδεικνύει για τους βορειοηπειρώτες. Οι περισσότεροι καταλήγουν στο γεγονός πως η Χρυσή Αυγή είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που ασχολείται μαζί μας και οι βουλευτές του είναι οι μοναδικοί που φέρνουν στη βουλή τα ζητήματα που απασχολούν τους βορειοηπειρώτες.
Είμαι βέβαιως πως είναι τα ίδια πρόσωπα που γράφαν ακριβώς τα ίδια για το ΛΑ.Ο.Σ και τους βουλευτές του. Για τα blogs ειμαι απόλυτα βέβαιως, για τους σχολιαστές αφήνω και ένα περιθώριο λάθους.
Κταρρίπτεται, λοιπόν, η άποψη πως η Χ.Α είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που δέχεται πρόθυμα να μεταφέρει τις αγωνίες μας στη βουλή. Οι τηλεβουλευτές του Γιώργου Καρατζαφέρη το είχαν πράξει πολύ νωρίτερα.
Εδώ όμως προκύπτει το ερώτημα, για το τι πράττουν οι εν λόγω βουλευτές τώρα που πήραν μεταγραφή στους πάνω οροόφους τις πολυκατοικίας. Πόσο έχουν ενδιαφερθεί για τα προβλήματα που μας απασχολούν τώρα που είναι σε κυβερνητικές θέσεις; Πόσο έχουν πιέσει τους υπουργούς της Κυβέρνησης που συμμετέχουν για να πράξουν αυτά που δεν έπρατταν οι προγενέστεροι τους; Σε πόσες εκδηλώσεις βορεοηπειρωτικού ενδιαφέροντος έχουν δώσει το παρόν οι πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ και τωρινοί βουλευτές της Ν.Δ;
Από την άλλη είμαι πολύ περίεργος να μάθω πόσες φορές είχε ξαναπάει στους τάφους των ελλήνων πεσόντων στο Βουλιαράτι αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής ή έστω κάποια μεμωνομένα στελέχη του συνδέσμου.
Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με άτομα που ενδιαφέρονται πραγματικά και είναι διαθέσιμα να προωθήσουν τα αιτήματα μας βάσει στρατηγικής ή απλώς εκμεταλλεύονται την αγωνίας μας να εισακουσθούν τα προβλήματα μας;
Οι βορειοηπειρώτες ψηφοφόροι, πάντως, αν και ζούμε για περισσότερα από 20 χρόνια σε δημοκρατία δείχνουν να ενθουσιάζονται από ρητορικές και από πολιτικά μοντέλα διακυβέρνησης που φέρνουν στη μνήμη άλλες εποχές. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ κανέναν βορειοηπειρώτη να ωρύεται που το κράτος του "επιτρέπει" να σπουδάσει αλλά δεν του εξασφαλίζει εργασία στον αντικείμενο σπουδών του;

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

SHEKULLI: ΤΟ MEGA ΚΡΑΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Με αφορμή τα  γεγονότα που διαδραματίστηκαν  τις τελευταίες μέρες σε Πρεμετή και Αργυρόκαστρο η εφημερίδα Shekulli φέρεται να ήρθε σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του MEGA,  κύριο Χρήστο Κίτσιο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα ο κύριος Κίτσιος δήλωσε πως η εθνική επέτειος του ΟΧΙ δε χρειάζεται να πολιτικοπιείται και να δημιουργούνται εθνικιστικές εντάσεις. Παρακάτω, δηλώνει         " Εμείς ως μειονότητα και ως MEGA κρατάμε αποστάσεις από τους εξτρεμιστές ...".
Δεν κατονομάζει σε καμία περίπτωση τη Χρυσή Αυγή, ο δημοσιογράφος όμως συμπεραίνει πως αναφέρεται στο συγκεκριμένο κόμμα.
Προκαλεί εντύπωση η θέση αυτή του προέδρου, όσο και αν αντιλαμβανόμαστε το εχθρικό περιβάλλον, δεδομένου ότι μία εβδομάδα νωρίτερα σε εκδήλωση του MEGA στην Αθήνα περευρέθισαν δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής.  


Ακολουθεί το δημοσίευμα στα αλβανικά


Kreu i MEGA-s


Kiçu: “Distancohemi nga ‘Agimi i Artë’”

Kristo Kiçu, gjatë një prononcimi për gazetën “Shekulli”, ka deklaruar se ceremonitë përkujtimore me rastin e 28 tetorit dhe ushtarëve të rënë grekë në Shqipëri në luftën Italo- Greke, nuk duhet të politizohet dhe të krijojë konflikte nacionaliste. Sipas tij, këto ceremoni përkujtimore janë të ligjshme dhe organizohen nga Konsullata dhe Ambasada greke në Tiranë e Gjirokastër. Kreu i MEGA-s i pyetur se a ka ndonjë marrëveshje mes dy shteteve sa i përket organizimit të këtyre përkujtimoreve theksoi se, “është një ngjarje e cila përkujtohet nga gjithë minoriteti grek. Organizohet nga Komuna e Dropullit të sipërm dhe konsullata greke në Gjirokastër. Sa i përket ceremonive përkujtimore në kujtim të ushtarëve grek të rënë në luftën Italo-Greke në Shqipëri, nuk ka ndonjë marrëveshje mes dy shteteve për organizimin e tyre. Është një ceremoni përkujtimore që zhvillohet çdo vit. Organizohet një meshë në Bularat të Gjirokastrës dhe Këlcyrë, ku janë dhe varrezat e ushtarëve të rënë grekë në Luftën e II Botërore. Ne si minoritet dhe si MEGA, distancohemi nga ekstremistët. Normalisht, e ligjshme është, duke shmangur problemet etnike dhe nacionaliste. Minoriteti grek e theksoj nuk ka dhe nuk kemi lidhje me elementë ekstremistë”, tha Kiçu.


http://shekulli.com.al/web/p.php?id=6747&kat=100