Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ALEANCA KUQ E ZI: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΠΟΝΥΜΙΩΝ

Εκπόσωποι της Κοκκινομαυρης Συμμαχιας απο το Πογραδετς όπου συνεδρίαζαν ανέφεραν πως στα άμεσα σχέδια τους είναι η έναρξη εκστρατείας για την αλβανοποίηση των τοπονυμίων που έχουν σλάβικες ή ελληνικές ρίζες. Ο Kreshnik Spahiu πρότεινε να κατατεθεί νόμος που να επιτέπει αυτή τη διαδικασία.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του αναγνωστικού κοινου της εφημερίδας Shekulli οι οποίοι στην συντριπιτκή πλειοψηφία τους αποδοκιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ενώ κάποιοι κατηγορούν το Spahiu και ως εκπρόσωπο της Τουρκίας που το μονο που επιθυμεί ειναι την ισλαμοποίηση της Αλβανίας.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση αναγνώστη που ζητά απο τον Spahiu να αλβανοποιήσει πρώτα το τούρκικο επώνυμο του και στη συνέχεια τα τοπονύμια.
Ειναι γεγονός πάντως πως ο Spahiu δεν εκανε καμια αναφορα σε τούρκικα τοπονύμια, πράγμα που κάνει πιο εντονες τις υποψιες για τουρκικό δάκτυλο.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Ο Υπουργος Εργασιας και Κοινωνικών Υποθεσεων Σπύρος Ξερας έλαβε μέρος σε συνέδριο που συνδιοργάνωσε με την οργάνωση PINK. Θέμα του συνεδρίου δεν ήταν άλλο απο τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων! Η διευθύντρια της οργάνωσης Pink έκανε λόγο για 400.000 ομοφυλλόφιλους αλβανούς πολίτες.
Ερωτηθείς για το πως προκύπτουν τα νούμερα αυτά, υποστήριξε πως στις ΗΠΑ το ποσοστό των ομοφυλλόφυλων ανέρχεται σε 10% του πλυθυσμού, οπότε το ίδιο περιπου θα ισχύει και για την Αλβανία (Με την Αμερικομανία που διακατέχει τους Αλβανούς δε θεωρείται καθολου απίθανο).
Απο την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω νούμερα, απλώς το αποδέχτηκαν σιωπηρά.
Στη συγκέντρωση παρευρέθει και ο Ολλανδός Πρέσβυς  Van Den Dool.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΙΣ ΣΒΗΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν στο Αργυρόκαστρο, η μια στην ΄Ανω Δρόπολη και η άλλη κοντά στο πάρκο της αρχαίας Αντιγονείας . Στο χωριό Λυκομίλι η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών, και τα χειρότερα αποφεύχθησαν χάριν των προσπαθειών των κατοίκων και της αστυνομίας(!). Η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν αδύνατη καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της παντελής έλλειψης οδικού δικτύου. Η φωτιά πέρασε τα σύνορα και κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις, η κατάσταση ομως τέθηκε υπό έλεγχο μετά την παρέμβαση δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου.
Στις 5 το απόγευμα εκδηλώθηκε και η δευτερα πυρκαγια κοντά στο αρχαιολογικό πάρκο της Αντιγονειας. Χρειάτηκαν 6 ωρες για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Για την πυρκαγια αυτή η αστυνομία προσείγαγε 5 βοσκούς.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΟΥΓΚΑΡΗ

Και νεα εστια φωτιας ξεσπασε στο Αργυροκαστρο, η τριτη κατα σειρα, αυτη τη φορα στο χωριο Λιουγκαρη. Συμφωνα με την εφημεριδα shekulli  η φωτια εχει πλησιασει στα 30μετρα απο τα πρωτα σπιτια. Η πυροσβεστική αδυνατεί να επεμβει λόγω των ανυπαρκτων υποδομών ενώ οι εντονοι ανεμοι κανουν ανεξελεγκτη την πυρκαγια.

Mάχη με τις φλόγες στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές μειονοτικές περιοχές στους Νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, από το μεσημέρι σήμερα, κατευθύνονται προς το ελληνικό έδαφος.




Το πιο επικίνδυνο μέτωπο εντοπίζεται στο σημείο Κατούνα, μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της Κακαβιάς, όπου ισχυροί άνεμοι ωθούν με γρήγορους ρυθμούς την πυρκαγιά προς την Ελλάδα.



Άλλα δύο μέτωπα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Κακαβιάς, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Ραντάτι, και νοτιοδυτικά, στο βουνό Στουγάρα.



Η κοιλάδα της Δρόπολης, στον Νομό Αργυροκάστρου, όπως και εκείνη των Ριζών στον Νομό Δελβίνου, κατοικημένες από Έλληνες, έχουν μετατραπεί σε καμίνι. Οι πυρκαγιές έχουν εξαφανίσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια, θαμνώδεις εκτάσεις και δάση και ο καπνός σε μήκος 30-50 χιλιομέτρων κρατάει την ορατότητα μειωμένη και καθιστά την ατμόσφαιρα αποπνικτική.



Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για την αντιμετώπιση της λαίλαπας. Τα διαφορετικά πύρινα μέτωπα, που εκτείνονται σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, δυσχεραίνουν την αποτελεσματική πυρόσβεση.