Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

O ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΡΟ


Χάθηκε η μπάρα

Έντονα σχόλια έχει προκαλέσει η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να τοποθετήσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Πύρρο Δήμα. Πριν καταλήξει στον Πύρρο Δήμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε πρόταση στον Διονύση Σαββόπουλο και τον Στέλιο Ράμφο αλλά οι δυο άντρες αρνήθηκαν επειδή δεν είναι δυνατοί στο αρασέ και έχουν προστάτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει πρόταση και στον Δημήτρη Μητροπάνο αλλά του το είπε κάπως ξαφνικά, με αποτέλεσμα να στείλει τον καλό τραγουδιστή στον άλλο κόσμο.

Ο Πύρρος Δήμας απάντησε σε όσους τον κατέκριναν για την απόφασή του να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον απείλησε πως, αν δεν δεχτεί την πρόταση του Βενιζέλου, θα τον απελάσει στην Αλβανία ως Αλβανό, αφού τον στείλει πρώτα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα.

Επίσης, ο Πύρρος Δήμας δήλωσε πως μπορεί να του ξέφυγαν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο αλλά σκοπεύει να σηκώσει τον Ιούνιο το τρίτο Μνημόνιο –το μακρύτερο- που θα ‘ναι βαρύ κι ασήκωτο.

Η είδηση πως ο Πύρρος Δήμας θα πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ έφτασε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χειμάρρα της Αλβανίας, και οι συγγενείς του κλείστηκαν στα σπίτια τους γιατί ντρέπονται οι άνθρωποι.

Η απόφαση του Πύρρου Δήμα να δεχτεί την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Ρέμος και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης να παρευρεθούν σε ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στους ανθρώπους του πνεύματος.


Ο Αντώνης Ρέμος δήλωσε πως η φιλία του με τον Πύρρο Δήμα δεν θα χαλάσει, αφού –μετά τις εκλογές- θα υπάρξει συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τόνισε πως τον προβληματίζει το γεγονός πως η Ζέτα Μακρυπούλια δεν είχε κάνει ποτέ σχέση με τον Πύρρο Δήμα.

Οι δυο πνευματικοί άντρες τάχθηκαν στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά αλλά αίσθηση προκάλεσε σε όλους τους ανθρώπους του πνεύματος η απουσία –από την εκδήλωση- της Ζέτας Μακρυπούλια.


Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης την δικαιολόγησε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως η Ζέτα Μακρυπούλια δεν μπόρεσε να βρεθεί ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών επειδή αυτή την εποχή διδάσκει στο Χάρβαρντ.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες που δεν επιδέχονται διάψευση, η Ζέτα Μακρυπούλια είναι πολύ ενοχλημένη από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και –σε ένδειξη διαμαρτυρίας- σκοπεύει να αυτοεξοριστεί στη Μύκονο.ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005


Ο κ. Παντούλας έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιχειρηματολογώντας προηγουμένως σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τροπολογία είπε ότι η πάγια τακτική της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: …των Ελληνικών Κυβερνήσεων. «Της Ελληνικής Κυβέρνησης και των προηγούμενων» –είπε.

Είπε, λοιπόν, ότι έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις από αλβανικής πλευράς, (παραδείγματος χάρη, μη δυνατότητα αφαίρεσης της αλβανικής υπηκοότητας), δεν μπορεί να δοθεί η υπηκοότητα στους βορειοηπειρώτες και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε μία διαρκή επαφή να πεισθεί η Αλβανική Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σας διαβάζω, κύριε Υπουργέ, την παράγραφο 2 του αλβανικού Συντάγματος: «Οι Αλβανοί πολίτες δεν χάνουν την ιθαγένειά τους παρά μόνο εάν οι ίδιοι την αποποιηθούν».

Σας ενημερώνω –έπρεπε να είχατε ενημερωθεί ήδη από τις διπλωματικές αρχές- για τις επίσημες δεσμεύσεις –πριν από λίγο είχαν εκλογές στην Αλβανία- …

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Το ξέρω πολύ καλά.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: …του κ. Σαλί Μπερίσα σε ομιλία του στους Αγίους Σαράντα και του κ. Φάτος Νάνο σε ομιλία του σε ελληνικό χωριό του Αργυροκάστρου, στη Γράψη, που είπαν και οι δυο (σας διαβάζω από τις εφημερίδες) ότι τάσσονται υπέρ της παροχής διπλής υπηκοότητας.

Σας λέω, επίσης, ότι με νόμο που είναι ήδη ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή του 1951 με τροποποίηση του 1957 οι εκ Βορείου Ηπείρου, Ίμβρου, Τενέδου, Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου μπορούν να διορισθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας, εκτός της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης.

Επιθυμώ να σας επισημάνω ότι αυτά τα οποία λέτε εκφράζουν μία φοβικότητα. Δυστυχώς, είναι διαχρονική η φοβικότητα και προέρχεται από τη γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορά πάρα πολλά θέματα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, για λίγο ακόμα.

Πρόκειται για μία φοβικότητα, η οποία δεν δικαιολογείται για την Ελλάδα. Σας μιλά ένας Ηπειρώτης που βιώνει το πνεύμα του ηπειρωτισμού και τι δύναμη ψυχολογική θα δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον πάρουν την ελληνική υπηκοότητα.

Έχω στα χέρια μου ένα κείμενο-επιστολή, επιγράφεται «γράμμα προς τον αδελφό Βορειοηπειρώτη», ενός πολύ σημαντικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και όταν ήταν Αντιπολίτευση και τώρα. Δεν είναι παρών αυτήν τη στιγμή στην Αίθουσα. Είναι ο κ. Πολύδωρας, ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και πολύ αξιόλογο μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Το ζήτημα περί της διπλής υπηκοότητας ετέθη το καλοκαίρι του 2003. Πώς ετέθη αυτό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ; Ετέθη ως εξής: Να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ του τότε Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Σκανδαλίδη, δηλαδή του προκατόχου σας, και της αλβανικής πλευράς.

Ξέρετε τι λέγατε εσείς τότε απευθυνόμενοι στους βορειοηπειρώτες; Σας διαβάζω: «Εμείς της Νέας Δημοκρατίας είμαστε πάντα ευαίσθητοι στα εθνικά θέματα και στις πατριωτικές συγγένειες, αλλά δεν θέλουμε να σε πιάνουν κορόιδο οι «κατεργαραίοι» του ΠΑΣΟΚ. Από το 1993 μέχρι σήμερα είναι δέκα χρόνια με ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση. Πώς και θυμήθηκαν τώρα μέσα σε προεκλογική περίοδο τη διπλή υπηκοότητα; Γιατί δεν το ανακινούσαν το θέμα πριν από ένα, δυο, ή οκτώ χρόνια; Θέλετε να δηλώσουμε όλοι εμείς και εσείς ότι είμαστε τόσο αφελείς, για να μην πω άλλη λέξη;»

Δηλαδή εσείς αυτό που μας είπατε τώρα ως επιχείρημα, να υπογράψει και η Αλβανική πλευρά, τότε που επιχειρήθηκε και ήταν έτοιμη να υπογράψει, μας καταγγείλατε γιατί το επιχειρήσαμε.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Λάθος!

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Δεν υπάρχει δηλαδή εδώ αντίφαση και ένα οξύμωρο σχήμα; Θα μου απαντήσετε μετά. Ένα ζήτημα είναι αυτό.

Δεύτερον, ξέρετε τι πρότεινε ο κ. Πολύδωρας; Σας διαβάζω: «Σε θέλουμε ως αδελφό συνέλληνα, όπως είσαι, αδελφέ μας Βορειοηπειρώτη, αλλά η έλλειψη της διπλής υπηκοότητας είναι εκείνη που σε έκανε να μην έχεις ισοτιμία με εμάς τους άλλους. Δεν μπορούσαν με νόμο να σε κάνουν να προσλαμβάνεσαι στο δημόσιο, να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, να παίρνεις άδεια για ταξί, να έχεις τα δικαιώματα του πολυτέκνου κοκ; Γιατί δεν έδωσαν ουσιαστικό νομικό περιεχόμενο στα Ειδικά Δελτία Ταυτότητας ομογενούς;».

Σας ερωτώ λοιπόν: Δεκαεπτά μήνες Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν κάνατε αυτά που υποσχεθήκατε; Χθες ο Νομάρχης Ιωαννίνων, που είναι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μου ανέφερε περιστατικό με τυφλή βορειοηπειρώτισσα–αριστούχο φιλόλογο- απολυμένη από τα χυτήρια Ηπείρου που δεν μπόρεσε να την προσλάβει στη Νομαρχία με τα προγράμματα μερικής απασχόλησης, διότι δεν είχε την ελληνική υπηκοότητα; Αυτά τα κουβεντιάσαμε χθες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Παντούλα.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Σας παρακαλώ, δώστε μου λίγο χρόνο, για να τελειώσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας δίνω λίγο χρόνο, παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, πού κατέληγε η πρόταση του κυρίου Πολύδωρα –που ήταν και η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Σας τη διαβάζω.

«Σε θέλουμε ως αδελφό συνέλληνα όπως είσαι, αδελφέ μας Βορειοηπειρώτη, αλλά εσένα μόνον. Δεν είμαστε κράτος-μπάχαλο ή οπερέττα τελείως. Δεν φοβόμαστε την ψήφο σου.

Μάλλον πιστεύουμε πως λόγω της πείρας σου, της τεράστιας και πικρής και στην Αλβανία και εδώ, θα μας εμπιστευτείς εμάς της Νέας Δημοκρατίας. Και προτείνουμε, τώρα αμέσως, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, με τη συμμετοχή, φυσικά, των αντιπροσώπων Βορειοηπειρωτών, να ελέγξει τη γνησιότητα των Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας και συνεπώς την απόδοση της διπλής υπηκοότητας στους πραγματικούς Έλληνες».

Κύριε Πρόεδρε, το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Παντούλας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτή ήταν η πρόταση. Και σας ρωτάω. Γιατί δεν το κάνατε; Γιατί το παραπέμπετε στο αόριστο μέλλον;

Πείτε, λοιπόν, εδώ και τώρα ότι θα συγκροτήσετε τη διακομματική επιτροπή;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Η επιτροπή μας μάρανε;

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Να δεσμευτείτε τώρα εδώ ότι θα τη συγκροτήσετε, ότι θα είναι Διακομματική Επιτροπή και θα είναι γι’ αυτό το θέμα.

Και για να κλείσω, θα έλεγα το εξής: Εγώ πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ως ένας απλός Ηπειρώτης που τους ζω χρόνια στα Γιάννενα με διάφορες ιδιότητες, είτε με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Νομάρχη Ιωαννίνων είτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ότι δεν μπορεί διαχρονικά το ελληνικό κράτος να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Θεωρώ, δηλαδή, αδικαιολόγητη τη φοβικότητα του ελληνικού κράτους, όταν χειρίζεται θέματα ομογενών. Εκφράζει, δυστυχώς, μία φοβικότητα.

Αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορώ να τη δεχτώ. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται οι ομογενείς με περισσότερη καχυποψία από τους αλλοδαπούς. Αυτό παρατηρώ παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας είτε ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας είτε ως απλός πολίτης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Παντούλα.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύω ότι το χρωστάμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού που ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ.

Την προηγούμενη φορά, στη συζήτηση για τον Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, ξέρετε πώς κλείσατε τη συζήτηση εκείνη κ. Υπουργέ; Είπατε «ζητώ συγγνώμη από τους Βορειοηπειρώτες».

Δεν αρκούν οι «συγγνώμες». Έχουμε πει πολλές φορές «συγγνώμη» στους Βορειοηπειρώτες, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να το κάνουμε πράξη με ομοφωνία και η Βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για τη χορήγηση της διπλής υπηκοότητας. Είναι μία ψυχολογική ανάσα για τους ανθρώπους αυτούς, πολύ σημαντική, η οποία θα κρατήσει τον κόσμο της εκεί, δεν θα τον φέρει στην Ελλάδα...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, κύριε Παντούλα, έχετε τελειώσει. Από εδώ και πέρα, είναι κατάχρηση.

Να μη γράφεται τίποτα στα πρακτικά από την ομιλία του κ. Παντούλα
 
Ορίστε, κύριε Νιώτη, έχετε το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σίγουρα δεν είμαστε εμείς που πρέπει να ντρεπόμαστε ούτε αυτοί που αυθαιρετούν. Και είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι εκείνη που για μία ακόμα φορά εμφανίζεται ανέτοιμη και χωρίς ένα πλαίσιο αίσθησης ευθύνης απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς, όχι μόνο από την Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, καμιά φορά και υπερατλαντικώς, οι οποίοι δεν έχουν τύχει της ελληνικής ιθαγενείας και ταλαιπωρούνται από την ελληνική γραφειοκρατία.

Με αίσθημα ευθύνης, λοιπόν, το σύνολο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ του προηγουμένου θερινού τμήματος υπογράψαμε μία τροπολογία την οποία επεξεργαστήκαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στον κύριο Υπουργό και στην Κυβέρνηση έχοντας τη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ελπίζουμε και των υπολοίπων κομμάτων να λύσουμε ένα διαχρονικό, ακανθώδες θέμα έχοντας τη δική μας, τονίζω συναίνεση, αλλά και τη φροντίδα μας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διακρατικών σχέσεων.

Θέλω δε να πω επίσης για το θυμωμένο συνάδελφό μας, τον κ. Ζαγορίτη, ότι η μνήμη του είναι επιλεκτική. Διότι εσείς, κύριε Ζαγορίτη, και η παράταξή σας μεσούσης της περιόδου 2000-2004 ξεσηκώσατε τον κόσμο, όπως ακούσατε εδώ από το συνάδελφό μου τον κ. Παντούλα, διά του τότε κοινοβουλευτικού σας εκπροσώπου ότι δεν πρέπει να δώσουμε την υπηκοότητα προ του 2004 στους Βορειοηπειρώτες, γιατί αυτό είχε κάποια εκλογική σκοπιμότητα από εμάς. Και είπαμε τότε: Πάρα πολύ καλά. Ας το αφήσουμε για μετά τις εκλογές του 2004. Πού θέλετε να το πάτε, κύριε Παυλόπουλε; Πόσο θα το πάτε;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Θα σας πω αμέσως.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Πόσες γλώσσες θα χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, για να ταλαιπωρεί εκατόν πενήντα χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι βρίσκονται εδώ επί δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια; Και πόσοι ακόμα χιλιάδες ομογενείς βρίσκονται εδώ τρία, πέντε και δέκα χρόνια, που δεν προέρχονται από την Αλβανία; Ποιος είπε ότι για τους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται πια μόνιμα εγκατεστημένοι στην ιστορική πατρίδα τους, απαιτείται διακρατική σύμβαση; Και ποιος μίλησε σε αυτήν τη σύμβαση για σχέση Ελλάδος-Αλβανίας; Η Αλβανία οφείλει να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Και θα το κάνει η Αλβανία. Εμείς δεν σεβόμαστε τα δικαιώματα, τα εκ του Συντάγματος απορρέοντα, των Ελλήνων ομογενών.

Αφήστε την Αλβανία, λοιπόν, και να κοιτάξετε ως συνταγματολόγος και πολιτειολόγος να δείτε αν εμείς υπηρετούμε το άρθρο 1 του Συντάγματος που μιλάει για ελληνικό έθνος, ποια είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών και αν τους ταλαιπωρούμε παραβιάζοντας τα συνταγματικά τους δικαιώματα, τα οποία δεν είναι τα μόνα που παραβιάζουμε, δυστυχώς, σε αυτήν την Αίθουσα, γιατί αρνούμεθα πεισματικά να δούμε την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, γιατί εμείς με ορθή διατύπωση δεν θεμελιώνουμε καμία διάταξη περί Αλβανίας. Εμείς μιλάμε για ομογενείς από όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει τη στάση τους να είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εδώ στην Ελλάδα. Βάζουμε ένα ελάχιστο όριο τριετούς διαμονής. Και σας λέω το εξής. Εσείς με αυτήν τη λογική, κύριε Παυλόπουλε, θα υπηρετήσετε την ευρωπαϊκή αντίληψη ότι μετά από πέντε χρόνια μόνιμης διαμονής πρέπει να παίρνουν την υπηκοότητα οι αλλοδαποί; Εσείς δεν τολμάτε να δώσετε στους ομογενείς μετά από τριετία. Πότε, λοιπόν, θα εναρμονιστεί το ελληνικό δίκαιο με την ευρύτερη ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα; Ξέρετε κανέναν αλλοδαπό στην Ευρώπη που μετά από διαμονή πέντε ετών δεν δικαιούται να καταθέσει τα χαρτιά του για υπηκοότητα; Και κουνάμε τώρα το κεφάλι μας. Η Αλβανία δεν το απαγορεύει -και το ακούσατε από τον κ. Παντούλα- και κανένας Αλβανός πολιτικός δεν το έθεσε ποτέ.

Συζητάτε περί διακρατικών συμβάσεων. Μόνοι σας πάτε και ανοίγετε τα θέματα και ασκείτε, αν θέλετε, μία περίεργη πολιτική. Γιατί δεν μας το λέγατε αυτό προεκλογικώς, όταν ήθελε ο κ. Σκανδαλίδης να βάλει το θέμα; Δεν είχε ευθύνη τότε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Δεν είχε διερευνήσει το Υπουργείο Εξωτερικών αν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε υπηκοότητα σε μόνιμους παλιννοστήσαντες ομογενείς; Γιατί κουνάτε το κεφάλι σας;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Διότι διατελέσατε Υφυπουργός Εξωτερικών.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Εσείς, λοιπόν, είστε σήμερα ο υπεύθυνος Υπουργός.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Θα σας απαντήσω μετά.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Εγώ ξέρω τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ. Θα έλθετε μετά από μερικούς μήνες και θα κραδαίνετε τη συμφωνία σας με την αλβανική πολιτεία. Αυτό είναι υποτίμηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, διότι εμείς εδώ δεν ανοίγουμε κανένα ελληνοαλβανικό θέμα. Εσείς το ανοίγετε και θα πείτε «συμφώνησαν οι Αλβανοί». Μα δε διαφωνεί κανείς ούτε Αλβανοί ούτε Ρώσοι ούτε Πολωνοί. Εμείς έχουμε το πρόβλημα.

Δεν ανοίγουμε κανένα θέμα αποδόσεως ιθαγενείας για τους εκεί Έλληνες ομογενείς. Το κατανοείτε; Ανοίγουμε ζήτημα για τους εδώ παλλινοστήσαντες. Υπάρχουν διατάξεις που αφορούν και στο πλαίσιο του νόμου για τους παλιννοστήσαντες από την τέως Σοβιετική Ένωση, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από παντού και δεν είναι δυνατό συνεχώς με φοβικά σύνδρομα και με λάθος αναλύσεις να στερείτε τα αυτονόητα.

Θα κλείσω λέγοντας το εξής, κύριε Υπουργέ: Επειδή δεν ξέρω ποιοι εμπαίζουν τους ομογενείς από την Αλβανία και από τη Βόρεια Ήπειρο…

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Ξέρετε καλά.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ:…τους τάξατε δεκαετές δελτίο ταυτότητας. Ανακαλείτε τα δελτία ταυτότητας που εμείς παραχωρήσαμε με υπουργική απόφαση, τους παραπέμπετε δε για την αναγνώριση ή την τυχόν αμφισβήτηση της ομογενειακής ιδιότητας στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ποιος πρέπει να ντρέπεται; Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει όργανα και θεσμούς με τα οποία θα κρίνει την ομογενειακή ιδιότητα των Ελλήνων ομογενών; Αυτό έχετε κάνει και τους αποδίδετε δελτία ταυτότητας εξάμηνης διάρκειας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η κατάσταση και σας καλούμε, όπως λέει ο κύριος συνάδελφος, εσάς ως υπεύθυνη Κυβέρνηση να πάρετε πρωτοβουλία, να δώσετε επιτέλους την υπηκοότητα στους Έλληνες ομογενείς και τότε, λοιπόν, εσείς να δίνετε αυτά τα χαρτιά και να έχετε εσείς το συγκριτικό πλεονέκτημα ως πολιτική παράταξη, ότι επιτέλους υπηρετήσατε μία εθνική υπόθεση κι ας έχετε τα πολιτικά κέρδη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εμείς υποστηρίζοντας αυτήν την τροπολογία ξέρουμε πολύ καλά ότι αν εσείς την περάσετε, εσείς θα έχετε το μεγάλο πολιτικό κέρδος. Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία σκοπιμότητα. Αυτό που δεν κάνατε εσείς και που μας εμποδίζατε προεκλογικά, ερχόμαστε εμείς σήμερα και σας το παρέχουμε ως στήριξη.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Γιατί σας εμποδίζαμε;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Μας εμποδίζατε τότε. Δια του κ. Πολύδωρα λέγατε ότι είναι προεκλογική σκοπιμότητα.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Αυτό σας μάρανε;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Βεβαίως. Τώρα, λοιπόν, εμείς σας καλούμε να αποδώσετε ιθαγένεια. Δεν σας κατηγορούμε για προεκλογική σκοπιμότητα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Νιώτη

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Μάλιστα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε τότε, ακριβώς διότι σήμερα δεν θέλουμε να παρεισφρύσει μία συζήτηση που δεν είναι ιδιαιτέρως σχετική με το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία την οποία υπογράφει μεγάλος αριθμός των Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αφορά την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την πολιτογράφηση δηλαδή των ομογενών που τρία χρόνια τουλάχιστον διαμένουν στην Ελλάδα.

Εάν το κομματικό πάθος δεν ετύφλωνε ορισμένους εκ των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, που φοβάμαι ότι παρέσυρε και τον Υπουργό των Εσωτερικών, θα μπορούσε θετικά να ερμηνεύσει η Κυβέρνηση την πρωτοβουλία μας να καταθέσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία, ως ενίσχυση της δικής της θέσης. Αντ’ αυτού, για άλλη μια φορά βγάζοντας το κομματικό ζωνάρι η Κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει στην Αντιπολίτευση διάθεση κομματικής εκμεταλλεύσεως ενός θέματος εθνικά ευαίσθητου.

Κύριε Υπουργέ, σας είπε προηγουμένως ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών ότι είχε ετοιμάσει λύσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα και ότι επειδή ήθελε να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, η διαφορετική άποψη της τότε αντιπολίτευσης ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν. Αυτή είναι υπεύθυνη στάση και υπεύθυνου πολιτικού ανδρός αλλά και της τότε κυβέρνησης. Αντί λοιπόν να αιτιάσθε, θα έπρεπε να σκέφτεσθε ίσως λίγο ψυχραιμότερα.

Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ανάγκη διακρατικής συμφωνίας η οποία να στηρίζει ακόμα περισσότερο τη δέσμευση οποιασδήποτε τρίτης χώρας ότι δεν θα απειλήσει τη διπλή υπηκοότητα; Βεβαίως είναι περαιτέρω εγγύηση μία διακρατική συμφωνία.

Υπάρχουν όμως δύο θέματα, κύριε Υπουργέ, τα οποία προέκυψαν κατά τη μακρά διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Πρώτον, το ότι οι Αλβανοί πριν από μερικά χρόνια -μπορώ να αναφερθώ και σε άλλες χώρες- επέφεραν τροποποίηση στο Σύνταγμά τους με το οποίο επιβάλλουν το σεβασμό της διπλής υπηκοότητας.

Δεύτερον, παρά την τροποποίηση του σχετικού Συντάγματος, στο εσωτερικό της πολιτικής ζωής της γείτονος χώρας δεν είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις. Το πρώτον, έχουμε δεσμεύσεις ρητές και σαφείς τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει η χώρα μας, στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου. ’ρα, προστίθεται στοιχείο το οποίο μας επιβάλλει να σκεφθούμε εάν το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδος να παραχωρήσει συγκεκριμένο δικαίωμα πολιτογράφησης είναι επικείμενο και ισχυρό.

Εμείς, λοιπόν, καταδεικνύουμε, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ότι επειδή αλλάζουν διαρκώς οι όροι και έχουν ένα σαφέστατο ευρωπαϊκό προσανατολισμό ορισμένες χώρες, δεν μιλώ για τα ανατολικά μας αλλά κυρίως για τα βόρειά μας, επειδή έχουν, λοιπόν, ένα σαφέστατο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ο ευρωπαϊκός αυτός προσανατολισμός τους δεσμεύει, έχει καταστεί ώριμη πια η συνθήκη, ώστε η Ελλάδα να παράσχει τις διαδικασίες της πολιτογραφήσεως. Είναι άλλωστε δικό της εθνικό δικαίωμα.

Επανέρχομαι στο ερώτημά σας, κύριε Υπουργέ, εάν θα θέλαμε να προχωρήσει η Κυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνει και ο Υπουργός των Εξωτερικών, σε μία διακρατική συμφωνία. Σας λέμε ασφαλώς ναι. Ασφαλώς η διακρατική συμφωνία θα καταστήσει ακόμη πιο ισχυρή τη δέσμευση γειτονικών χωρών, να σεβαστούν τη διπλή υπηκοότητα. Αλλά θα οφείλατε, κύριε Υπουργέ, να αντιληφθείτε έτσι και την πρωτοβουλία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μη σας παρασύρουν φωνές περίεργες από το χώρο του κόμματός σας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι σήμερα η Κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει την τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να προχωρήσει ταυτόχρονα στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας που να εγκαθιστά στο πεδίο των διμερών σχέσεων, ισχυρή τη δέσμευση γειτονικών χωρών για το σεβασμό της διπλής υπηκοότητας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Καστανίδη.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό. Βοηθήστε λίγο τη διαδικασία. Έχουν ζητήσει το λόγο για δευτερολογία οι κύριοι Νιώτης, Σγουρίδης και Λυκουρέντζος και τελειώνουμε.

Ορίστε, κύριε Νιώτη, έχετε το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί του θέματος της ανάγκης ή μη να έχουμε διακρατική συμφωνία για να μπορέσει η Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την παρούσα τροπολογία, πρέπει να επαναλάβω ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αυτήν την τροπολογία αφού είδε όλες τις πτυχές. Θα θέλαμε να ήταν έτοιμη και η Κυβέρνηση ώστε και με τη γνώμη ειδικών επιστημόνων να μπορέσει να μας δώσει περαιτέρω εξηγήσεις γι’ αυτούς τους φραγμούς φοβίας που θέτει για μια ακόμα φορά.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση ιθαγένειας σε ομογενείς, που δεν ονομάζουμε εμείς Αλβανία, Βουλγαρία, Ρωσία ή οτιδήποτε άλλο, εμείς καταθέτουμε μια τροπολογία που αφορά το σύνολο των Ελλήνων ομογενών από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Δεν κάνουμε καμία διάκριση. Δεν νομοθετούμε για την Αλβανία.

Λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος λέει διάφορες δικές του απόψεις και δεν είναι σε θέση πολλές φορές να ακούσει την απάντησή μας.

Νομοθετούμε για την ελληνική επικράτεια, νομοθετούμε για όλους τους Έλληνες ομογενείς, για εκείνους που έχουν συμπληρώσει ένα ελάχιστο χρόνο. Δεν υπάρχει λοιπόν εδώ κανένα ζήτημα αντιποίνων ή αφαιρέσεως ιθαγενείας από οποιαδήποτε χώρα. Τόνισα πριν ότι το ευρύτερο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο οποίο θέλει να προσαρμοστεί και ταχύτατα κινείται προς τα εκεί και η Αλβανία, αφού την αναφέραμε, αναφέρεται ακόμη και σε αλλοδαπό που έχει συμπληρώσει ένα ελάχιστο χρόνο. Για παράδειγμα λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, πέντε έως επτά χρόνια. Αυτό μας είπαν ότι πρέπει να το αποδίδουμε και σ’ αυτούς που είναι εδώ μόνιμοι κάτοικοι. Κάνουμε, λοιπόν, αυτήν τη διάκριση, όχι για να αδικήσουμε τους Έλληνες ομογενείς τους ευρισκόμενους στην Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά γιατί γι’ αυτούς πιθανόν θα χρειάζεται επικουρικώς μια διακρατική συμφωνία.

Νομίζουμε ότι αυτή η τροπολογία αν γινόταν δεκτή, θα άνοιγε το δρόμο. Και αυτό γιατί πράγματι στη γείτονα χώρα υπάρχει και το συνταγματικό πλαίσιο και η πολιτική αντίληψη ώστε να υπάρξει μια συμφωνία και για τους εκεί ομογενείς.

Λυπάμαι πολύ που, ο κύριος Υπουργός, δεν ακούει τις απόψεις μου. Μπορεί όμως να τις διαβάσει.

http://www.neb.gr/forum/viewtopic.php?f=13&t=205


ΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ στην Πρέβεζα

ΔΡΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο drakos που γνωρίσαμε μέσα από τα βορειοηπειρωτικά fora και blogs εκ νεου υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ στην Πρεβεζα.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Τέλη Οκτώβρη 1990. Εχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση αλλά και οι διμερείς επαφές με την αλβανική κυβέρνηση για το λεγόμενο «άνοιγμα των συνόρων». Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας συμφέροντα Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών προωθούσε «δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου από την Ελλάδα στον Αώο ποταμό για κοινή χρήση των δύο χωρών» και «κατασκευή από Ελληνες επιχειρηματίες του δρόμου της Εγνατίας οδού που φτάνει στο Δυρράχιο». Ακόμα, «ανακοινώθηκε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε αντιπροσωπείες στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο», επίσης «Από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας ζητήθηκε νομικό πλαίσιο για την εγγύηση των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 14/1/91). Υπήρχε δηλαδή ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια.
Ο Αντ. Σαμαράς ως υπουργός τότε Εξωτερικών περιοδεύει στην Αλβανία σε Αργυρόκαστρο και μειονοτικά χωριά. Ηδη, έχει εκφραστεί η επιθυμία των κατοίκων να ανοίξουν τα σύνορα με την Ελλάδα. «(...) δώστε μας βίζα, ανοίξτε τα σύνορα (...)» γράφει ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» 27/10/90.

Λίγους μήνες αργότερα, Γενάρη 1991, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας (ανάμεσά τους Αντ. Σαμαράς και Ντ. Μπακογιάννη, πρόεδρος σήμερα της ΔΗΣΥ) επισκέπτεται τα Τίρανα για συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση. Γράφει ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» στις 15/1/1991: «Αυτό που (...) παρουσίασε χθες στη Δερβιτσάνη ο Κ. Μητσοτάκης ως "άνοιγμα των συνόρων" είναι στην πραγματικότητα η δήλωση Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής, (...) Δηλαδή ότι: "Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα θα αυξήσει τη ροή των θεωρήσεων (εκδόσεις βίζας) διάρκειας μέχρι ενός έτους για τους Αλβανούς υπηκόους"». Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» 14/1/91 λέει: «Αποφασίστηκε να δίνονται με αυξανόμενο ρυθμό βίζες βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα για εποχιακές δουλειές». Κάπως έτσι έχει πέσει το σύνθημα για μαζικές εισροές με στόχο βέβαια να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια. Και άσχετα αν όντως το σχέδιο έλεγε για ένα χρόνο παραμονή στην Ελλάδα, η ουσία είναι ότι για τους Αλβανούς υπηκόους, το άκουσμα και μόνο του στοιχείου «αυξανόμενος αριθμός βίζας» έδινε από μόνο του κίνητρο για μετανάστευση.
Προφανώς μπροστά τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους, αφού πρώτα έστειλαν σήμα «ελάτε», μετά έψαξαν τρόπο να χαλιναγωγήσουν τις μαζικές εισροές λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Ετσι, 6 μήνες μετά, Ιούνη 1991 ο τότε ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαράς (συναντώντας τον Αλβανό ΥΠΕΞ) δήλωνε: «Οικονομικοί φυγάδες δεν γίνονται πλέον δεκτοί από την Ελλάδα και σήμερα συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 27/6/91, σελ. 3). 'Η στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» (27/6/91, ΣΕΛ. 9): «Επίσης συμφωνήθηκε ο χαρακτηρισμός των προσφύγων ως "οικονομικών" και όχι "πολιτικών", γεγονός που διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στους χειρισμούς της απέναντί τους σε σχέση με τα προβλήματα, κυρίως, που ορισμένες φορές δημιουργούνται κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα».

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο TOMMIE SMITH ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ;

Στις 16 Οκτώβρη του 1968 στο Μέξικο διεξάγονταν  ο τελικός των 200 μέτρων των αντρών. Νικητής ο Αφροαμερικάνος Tommie Smith ο οποίος έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19' 83΄'.
Οταν ο αγώνας τελέιωσε και οι αθλητές κατευθύνθηκαν στο βάθρο, ο χρυσός ολυμπιονίκης Smith και ο χάλκινος John Carlos ανέβηκαν χωρίς παπούτσια και φορώντας μονο μαύρες κάλτσες που συμβόλιζαν τη μαύρη κοινότητα. Εκτός από τις μαύρες κάλτσες ο Smith φορούσε μαύρο κασκόλ που σμβόλιζε τη μάυρη περηφάνεια ενώ ο Carlos είχε το πάνω μέρος της φόρμας ανοιχτό και φορούσε ένα κολιές που συμβόλιζε όλους τους Αμερικάνους εργαζόμενους αλλά και όλους τους Αφροαμερικανούς. Τέλος, το πιο σημαντικό ήταν πως και οι δύο αθλητές φορούσαν μάυρο γάντι στο ένα τους χέρι.
Την ώρα που άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ οι δύο αθλητές ύψωσαν τη γροθιά με το μαύρο γάντι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο να αποβληθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ενώ όταν ο Carlos κατέβηκε από το βάθρο δήλωσε "όταν κερδίζω,είμαι Αμερικάνος κα όχι μαύρος, όταν όμως κάνω κάτι κακό γίνομαι αυτοματως νέγρος. Είμαστε μαύροι και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Όλοι οι μαύροι των ΗΠΑ θα καταλάβουν για ποιο λόγο αντιδράσε έτσι."

Θα μπορούσε ο Πύρρος Δήμας, αν όχι να εφτανε στο σημείο να αποβληθεί απο τη διοργάνωση, να έκανε κάποια παρόμοια δήλωση;
Πόσο αντιπροσωπευτική   για κάθε βορειοηπειρώτη θα φάνταζε μια δήλωση πως όταν κερδίζουμε γινόμαστε Ελληνες και οταν κάνουμε κατι κακό γινομαστε αυτομάτως Αλβανοί;
Θα μείνουμε πάντα με την απορία.

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

ΥΠ.ΕΣ: ΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ


«Δεν γίνονται ελληνοποιήσεις αλλοδαπών»


Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν κλείσει από τις 29 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20:49
Το υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί αθρόων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών, προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012.


Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν κλείσει από τις 29 Φεβρουαρίου 2012 και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι είχαν ήδη εγγραφεί. Επιπλέον η ιδιότητα του Ελληνα πολίτη, με το παρεπόμενο αυτής δικαίωμα ψήφου, αποκτάται μόνο μετά την ορκωμοσία των προσώπων αυτών και την εγγραφή τους σε δημοτολόγια (και κατ´ επέκταση στους εκλογικούς καταλόγους) και όχι απλώς με τη δημοσιοποίηση της απόφασης πολιτογράφησης.

Η ηγεσία του υπουργείου παραδέχεται ωστόσο ότι οι τρείς αλλαγές πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών κατά το 2011επηρέασαν τη ροή των αποφάσεων για τέτοια ζητήματα. «Ολες οι αποφάσεις πολιτογράφησης που αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα Διαύγεια», τονίζεται στην ανακοίνωση, «εντάσσονται σε πάγια διαδικασία για νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς και όχι για λαθρομετανάστες».

Οι πολιτογραφήσεις αυτές αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (γύρω στο 90%) Βορειοηπειρώτες, αιτήματα των οποίων εκκρεμούσαν επί μακρόν στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου. Η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της ίδιας πολιτικής που έχει ξεκινήσει και τηρείται την τελευταία εξαετία».


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=454410

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

ΑΘΩΟΣ Ο ΜΠΟΛΑΝΟΣ, ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Shekulli, αθώος κρίθηκε ο Βασίλης Μπολάνος και αποσύρονται οι εναντίον του κατηγορίες.
Ο πρώην Δήμαρχος Χιμάρας αθωώθηκε τόσο για την υπόθεση παράβασης καθήκοντος και παραποίησης εγγράφων πάνω σε θέματα πολεοδομίας όσο και για την απομάκρινση πινακίδων.
Επίσης αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι και πρώην συνεργάτες του κ. Μπολάνου στο Δήμο Χιμάρας.