Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οκτώ λόγοι για να φύγετε για το χωριό σας...

Υπάρχουν οκτώ λόγοι για να φύγει κανείς από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψει στο χωριό του. Αν και εφόσον έχει ρίζες σε ένα χωριό. Ένα κεραμίδι για να μην βρέχεται κι ένα χωράφι για να μην πεινάει. Αν δεν έχει ρίζες, δεν πρέπει πάλι να απελπίζεται. Αν εγκαταλείψουν την Αθήνα οι «άλλοι», ίσως μείνει λίγη γη για πατάτες και κρεμμύδια...




Πρώτος λόγος: Οι άνθρωποι βιώνουν την κρίση με μεγαλύτερη ένταση στις πόλεις και αυτό προκαλεί έντονο στρες με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.



Δεύτερος λόγος: Όσοι είναι άνεργοι και μεγάλης ηλικίας έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να βρουν άμεσα εργασία στην πόλη, ακόμη κι αν ξεπεράσουμε ως χώρα την κρίση σε σχετικά σύντομο χρόνο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.



Τρίτος λόγος: Στην Ελλάδα της ΟΝΕ καταφέραμε να μην παράγουμε ούτε σκόρδα και να αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε από όλα τα μέρη του κόσμου. Με την γεωργική παραγωγή να είναι στο ναδίρ, πιθανότατα να βρει κανείς ουσιαστικές ευκαιρίες...



Τέταρτος λόγος: Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την εγκληματικότητα στις πόλεις.



Πέμπτος λόγος: Στο χωριό μπορείς και να κλείσεις την τηλεόραση την ώρα του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Μπορείς να βρεις πιο εύκολα ασχολίες για να αντικαταστήσεις τον «χαμένο χρόνο».



Έκτος λόγος: Αν τα πράγματα ξεφύγουν με μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να είστε ήδη στο χωριό για να προετοιμάσετε τον δρόμο για τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς που θα έχουν μείνει πίσω...



Έβδομος λόγος: Θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανταλλακτική Οικονομία, στην περίπτωση εκείνη που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντέξουν στην επίθεση που δέχονται.



Όγδοος λόγος: Για να βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας πλησιέστερα στη φύση και σ΄ έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.



Εμείς βρήκαμε οκτώ λόγους. Εσείς μπορείτε να βρείτε άλλους τόσους. Και μην πιστέψει κανείς ότι έχουμε κάποια δήθεν χιουμοριστική διάθεση. Η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που δεν υπάρχουν περιθώρια για αστειάκια...



Θανάσης Μαυρίδης



thanasis.mavridis@capital.gr







Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Λαμπρινίδης προς Αλβανία: «Επιστρέψτε σε ευρωπαϊκή τροχιά»










Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στα Τίρανα μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Φράνκο Φρατίνι


 
 
Τίρανα


Το μήνυμα ότι η Αλβανία πρέπει να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ευρωπαϊκή της τροχιά μετέφερε στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ο κ. Στ. Λαμπρινίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στα Τίρανα μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι σε μία προσπάθεια να «συνετιστεί» η ηγεσία της χώρας και να σταματήσει την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση που απειλεί να οδηγήσει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε αδιέξοδο. Η επίσκεψη έγινε έπειτα από πρόταση που είχε υποβάλλει ο κ. Λαμπρινίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Εντι Ράμα δημιουργεί προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αφαιρεί από την Ελλάδα ένα μοχλό πίεσης προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε τομείς που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, όπως π.χ τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αλλωστε, τους τελευταίους μήνες, το θερμόμετρο των ελληνοαλβανικών σχέσεων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα για μία σειρά λόγων. Οι τοπικές εκλογές και οι προσπάθειες να ελεγχθούν πολιτικά περιοχές στις οποίες κυριαρχεί το ελληνικό μειονοτικό στοιχείο, η αντιπαράθεση για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ορίων που αρνούνται να επικυρώσουν τα Τίρανα, αλλά και η ιστορία της απογραφής δοκιμάζουν τις διμερείς σχέσεις. Στο θέμα της απογραφής πάντως έχει υπάρξει εσχάτως μία θετική εξέλιξη, καθώς υπάρχει πλέον η υποχρέωση να καταγράφεται η εθνική καταγωγή - ζήτημα κρίσιμο για την ελληνική μειονότητα.

Παράλληλα, στην Αλβανία επικρατεί γενικότερα ένα εθνικιστικό κλίμα και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Μπερίσα εξέταζε το ενδεχόμενο ακόμη και να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του μέλος του κόμματος των Τσάμηδων. Ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός δεν έχει ακόμη γίνει, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί και η εθνικιστική ρητορική να περιβληθεί με κυβερνητικό μανδύα.


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=419292