Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

49 χρόνια πρίν... 15.XII.1961

Eπιλογή: Mιχάλης N. Kατσίγερας

ΕΣΣΔ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Λονδίνον, 14. – Το σοβιετικόν πρακτορείον “ΤΑΣΣ” μετέδωσε σήμερον εκ Μόσχας δριμύτατον άρθρον τής “Πράβδα” εναντίον τών ηγετών τού αλβανικού κομμουνιστικού κόμματος, τούς οποίους κατηγορεί δι’ αντισοβιετικάς ενεργείας. Εν τούτοις, πέραν τών κατηγοριών αι οποίαι διατυπούνται ονομαστικώς κατά τών Χότζα και Σέχου (στη φωτογραφία οι Αλβανοί ηγέτες Μεχμέτ Σέχου και Ενβέρ Χότζα έχοντες εις τό μέσον τόν Σοβιετικόν ηγέτην Νικήτα Χρουστσώφ), τό άρθρον διαγράφει τάς γενικάς αρχάς –εκ τών οποίων η Μόσxα δέν επιτρέπει παρέκκλισιν– όπως είναι η ειρηνική συνύπαρξις και μία εποικοδομητική υιοθέτησις τού μαρξισμού - λενινισμού υπό τάς συγχρόνους συνθήκας, συμφώνως πρός τάς αποφάσεις τού 20ού και 22ου συνεδρίου τού Κ.Κ.Ρ. Η τοποθέτησις αυτή αναφέρεται σαφώς εις τό Πεκίνον, το οποίον ούτω καλείται να ακολουθήση τάς άλλας σοσιαλιστικάς χώρας και να συμφωνήση με τό Κρεμλίνον.

Διά τάς ζυμώσεις εις τό εσωτερικόν τής Αλβανίας δέν υπάρχουν συγκεκριμέναι πληροφορίαι. Το ιταλικόν πρακτορείον ειδήσεων ΑΝΣΑ μετέδωκε σήμερον ότι συνελήφθησαν μερικοί αξιωματικοί τής φρουράς τών Τιράνων.

Εκ Μόσχας τηλεγραφούν ότι περί τά 70 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, τα οποία συνώδευεν ο Αλβανός επιτετραμμένος κ. Μάζι, ανεχώρησαν σήμερον τήν πρωίαν εκ τού αεροδρομίου Χρεμετίεβο, τής περιοχής τής Μόσχας, επιστρέφοντα εις Τίρανα, κατόπιν τής διακοπής τών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τής Σοβιετικής Ενώσεως και τής Αλβανίας. Η αστυνομία ημπόδισε τούς ξένους ανταποκριτάς να εξέλθουν από τήν αίθουσαν αναμονής, όπου παρέμειναν μετά τών Αλβανών επί δύο περίπου ώρας, προκειμένου να μη ληφθούν φωτογραφίαι τής ομαδικής αυτής αναχωρήσεως. ΄Αλλωστε και ο Αλβανός επιτετραμμένος διεμαρτυρήθη καθ’ ήν στιγμήν οι φωτορεπόρτερ εξεδήλωσαν διαθέσεις να λάβουν φωτογραφίας. Ο τελευταίος δέν ανεχώρησεν εισέτι εκ τής ρωσικής πρωτευούσης.



Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NORTHEPIRUS.COM

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί η ούτως ή αλλως ανενεργή ιστοσελίδα http://www.northepirus.com/. Για όσους δεν το γνωρίζουν να πούμε πως η ιστοσελίδα είχε δημιουργηθεί απο πρώην διαχειριστές και συντονιστές του φόρουμ της ιστοσελίδας http://www.neb.gr/  όταν ήρθαν σε ρήξη με την τότε διοίκηση της Νε.Β. Ως επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης φέρεται να ήταν ο Akis Panas, γνωστός και ως "Μπόμπολας των βορειοηπειρωτικών ιστοσελίδων".
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα της ομάδας διαχείρισης, αν δεν τα έχει ήδη κάνει με τη δημιουργία καποιου blog.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Άγιος Παντελεήμονας: Μέσα συναυλία - έξω παραφωνίες .

Γέμισε από κόσμο ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, στη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ότι: «η εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει του ανθρώπους όπως και η μουσική» και επεσήμανε «ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η εκκλησία θα πρέπει να συμβάλει στην παραγωγή πολιτισμού». Στη συναυλία έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης, η υφυπουργός για Μεταναστευτικά Θέματα Άννα Νταλάρα, η βουλευτής Ελισάβετ Βόζεμπεργκ από τη ΝΔ και η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Άννα Φιλίνη.
Εκ μέρους του Μεγάρου Μουσικής ο πρόεδρος του, κ. Μάνος τόνισε ότι «πρόκειται για μια εκδήλωση ενότητας, με στόχο της ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, με στόχο να προβληθεί ο λόγος, ο σεβασμός και ο διάλογος και να αναδειχθεί στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι ο πολιτισμός ενώνει».
Αυστηρά μέτρα πήρε η αστυνομία στην περιοχή, ενώ ακροδεξιά στοιχεία φώναξαν έξω από την εκκλησία, υβριστικά συνθήματα κατά του αρχιεπισκόπου και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και παράλληλα προσπάθησαν και μέσα στο ναό να προκαλέσουν επεισόδια μετά την ομιλία του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής. Τελικά η συναυλία ολοκληρώθηκε ομαλά και υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν περίπου 3.500 άτομα, ενώ την ομάδα των ακροδεξιών που αποκαλούσε προδότες τους διοργανωτές, απώθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Θεωρούμε ότι, για μια περιοχή με υπαρκτά προβλήματα τα οποία ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, τα λόγια του κ. Μάνου για μια εκδήλωση «αλληλεγγύης, σεβασμού, ανεκτικότητας, ειρήνης και κοινωνικής σύγκλισης», βρίσκονται στην πλευρά του αυτονόητου. Τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες δυστυχώς έχουν λείψει. Και η έλλειψη τους είναι αυτή είναι που άφησε το περιθώριο σε μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές να εκμεταλλευτούν τα τοπικά προβλήματα για να εξυπηρετήσουν αντιδημοκρατικούς σκοπούς. Ακόμα περισσότερο, η απουσία δημόσιων πολιτικών κοινωνικής ένταξης, σε συνδυασμό με την στάση πολλών ΜΜΕ, νομιμοποίησαν τα ρατσιστικά κηρύγματα, τις ακρότητες και τη βία.
Έτσι, σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα έχουν να αντιμετωπίσουν από την μία τα αποτελέσματα που δημιουργεί η έλλειψη πολιτικής του Ελληνικού κράτους για τους ξένους και έλληνες φτωχούς και τις υποβαθμισμένες γειτονιές, και από την άλλη τις απειλές των βίαιων ρατσιστικών συμμοριών.
Η υπόθεση τελικά της δημοκρατίας και της συνύπαρξης αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, κατά τον ίδιο τρόπο που η ανάπτυξη του ρατσισμού και του φασισμού, απειλεί όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους -ντόπιους και αλλοδαπούς- και τα δικαιώματα τους».

Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ





Ανεπιθύμητοι ήταν οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία

Η πλειονότητα των Αυστραλών δεν θέλει τους Έλληνες μετανάστες στη χώρα! Πριν τρομάξετε, ενοχληθείτε ή αντιδράσετε, να σημειώσουμε πως αυτό προκύπτει από μια δημοσκόπηση του…1951!



Ρωτήθηκαν, λοιπόν, οι Αυστραλοί αν θέλουν να έρθουν μετανάστες στη χώρα.



Ένα ποσοστό σχεδόν 100% είπε «ναι» στους Βρετανούς, 80.6% είπε «ναι» στους Γερμανούς και 55.4% «ναι» στους Ολλανδούς. Το ποσοστό για τους Έλληνες ήταν μόλις 42.7%.



Αυτή τη δημοσκόπηση επικαλείται ο έγκυρος ομογενής δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Μεγαλογένης, για να υποστηρίξει πως οι πολιτικοί κάνουν λάθος, όταν λειτουργούν με οδηγό τις δημοσκοπήσεις.



«Οι πολιτικοί εκείνης της εποχής» λέει ο κ. Μεγαλογένης «αγνόησαν τις δημοσκοπήσεις, έφεραν μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες και έκαναν το σωστό. Οι μετανάστες αυτές πρόσφεραν πολλά στην Αυστραλία και σήμερα το αυστραλιανό έθνος είναι υπερήφανο για αυτούς».



Ο κ. Μεγαλογένης, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία τα οποία καταπιάνονται με τη μετανάστευση στην Αυστραλία και πώς αυτή άλλαξε το αυστραλιανό έθνος προς το καλύτερο, εκφράζει την απογοήτευσή του που, σήμερα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν ταχθεί κατά της «μεγάλης Αυστραλίας» μέσω της μετανάστευσης, κυρίως επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος.



«Με ενοχλεί πως ακόμα και παλιοί μετανάστες, Έλληνες και Ιταλοί, τάσσονται κατά της άφιξης νέων μεταναστών, λέγοντας ''εμείς ήρθαμε νόμιμα''. Λάθος. Πρώτον, δεν ήρθαν όλοι νόμιμα στην Αυστραλία, αλλά, ανεξαρτήτως του πώς φτάνει ο καθένας, το κίνητρο όλων ήταν και είναι μια καλύτερη ζωή».