Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης στη Δερβιτσανη (Ιανουάριος 1991)


Παρακολουθήστε το βίντεο από την επίσημη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Αλβανια, 13-14 Ιανουαρίου 1991. Επείδή το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα και από άλλες επισκέψεις, ξεκίνηστε μετά το όγδοο λεπτό.

12/01/1985 Άνοιγμα της συνοριακής διόδου Ελλάδας-Αλβανίας (video)

Περιγραφή


Εικόνες από την ελληνική πλευρά των ελληνο-αλβανικών συνόρων στο φυλάκιο της Κακαβιάς, όπου πλήθος κατοίκων της περιοχής έχει συγκεντρωθεί για να παραστεί στο άνοιγμα της συνοριακής διόδου Ελλάδας και Αλβανίας. Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν υπό τους ήχους τοπικής λαϊκής ορχήστρας. Στρατιωτικό άγημα βρίσκεται παρατεταγμένο, ενώ παραβρίσκεται και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Ιωαννίνων. Αντίστοιχα πλάνα και από την αλβανική πλευρά των συνόρων με παραδοσιακούς χορούς στο αλβανικό φυλάκιο. Στην τελετή παρίστανται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ελευθέριος Βερυβάκης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παυσανίας Ζακολίκος. Ο Κάρολος Παπούλιας εκφωνεί ομιλία. Πλάνα από τη δεξίωση που ακολούθησε παρουσία των εκπροσώπων των δύο Κυβερνήσεων και άλλων επισήμων.

Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ

-------------------------------------------------------------------------------
 Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα 12 Ιανουαρίου 1985 όταν ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σήκωσε τη μπάρα του τελωνείου Κακαβιάς ως ΥΠΕΞ τότε η οποία ήταν κατεβασμένη απ’ το 1945 ούτε λίγο ούτε πολύ σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την περιχαράκωση των δυο κόσμων σε ανατολικό και δυτικό μπλοκ με τις δυο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Ο Παρτιζάνος της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα μάντρωσε τον Αλβανικό λαό εντός των συνόρων με μια ιδιαιτερότητα στην Ελληνοαλβανική συνοριογραμμή τοποθέτησε διπλή περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια έτσι ώστε ουδείς Αλβανός ή μειονοτικός να μπορεί να διαφύγει στην Ελλάδα.

Ένα κομμάτι της Ελληνικής μειονότητας ανθρώπων της επιστήμης και της διανόησης μετακινήθηκαν απ’ τον Ενβέρ Χότζα στα βόρεια στα Σκόδρα, ένα άλλο κομμάτι συνεργάστηκε με τον δικτάτορα. Η χώρα βυθίζεται στο σκοτάδι, αποκλεισμένη απ’ τον έξω κόσμο, σε όλη την επικράτεια κτίζονται χιλιάδες πολυβολία για τον έξωθεν κίνδυνο.

Η προπαγάνδα οργιάζει, ιδιαίτερα στο ότι η Ελλάδα πεινάει δεν έχουν οι Έλληνες να φάνε, ενώ οι Αλβανοί έτρωγαν καλαμποκάλευρο, ούτε καν γνώριζαν το σταυρόψωμο.

Φωτό: Δίπλα ηλεκτροφόρα καλώδια στην κορυφογραμμή δεξιά της Κακαβιάς το 1985 ξηλώθηκαν το 1991 από τους πεινασμένους και αγανακτισμένους Αλβανούς και μειονοτικούς.

Το 1985 πάρθηκε η απόφαση απ’ την Ελληνική κυβέρνηση να «Άρει το εμπόλεμο» με την Αλβανία που κρατούσε 40 χρόνια. Έγινε μεγάλη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή και τότε ο αείμνηστος Αβέρωφ δήλωνε ότι όταν έρθει στην εξουσία θα επαναφέρει το εμπόλεμο, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ γιατί ούτε ο ίδιος ήρθε στην εξουσία, αλλά και ούτε οι λαοί γυρίζουν πίσω.

Είναι αυτονόητο ότι οι λαοί γκρεμίζουν τείχη, δεν χτίζουν τείχη και φράχτες με σύρματα και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Την ημέρα που ανέβηκε η μπάρα στην Κακαβιά από τον κ. Παπούλια και έκτοτε οι δυο γειτονικοί λαοί άρχισαν να επικοινωνούν αρχικά σε πολιτιστικά.

Είχα την τύχη με άλλους δυο φίλους του προέδρου του κουμπάρου του Γιάννη Γοδέβενο απ’ το Μέτσοβο και τον πρόεδρο του Νησιού των Ιωαννίνων κ. Βασίλη Θαυμαστό να βρεθούμε με τον κ. Παπούλια στην Κακαβιά.

Εκείνο που μου έμεινε ήταν η μαζική παρουσία των κατοίκων των Ελληνόφωνων χωριών κοντά στην Κακαβιά όπως ο Γλύνας γενέτειρα του αείμνηστου συμπολίτη Γυμνασιάρχη Χρίστου Γκίκα κατέκλυσαν τα υψώματα γύρω απ’ το τελωνείο κοιτάζοντας με απορία προς την Ελληνική επικράτεια.

Λέγοντας μέσα τους άραγε που να είναι ο παράδεισος; Μέσα ή έξω απ’ τα σύρματα. Ο κ. Παπούλιας εκείνη την ημέρα είπε, αυτή η μπάρα δεν θα ξανακατέβει, θα γίνει σύμβολο επικοινωνίας και σύμβολο ειρήνης και φιλίας των δυο γειτονικών λαών.

Η ΕΡΕΥΝΑ 14 Ιανουαρίου 2010, αρ. φύλλου 15402, σελίδα 11






Τρεις ήταν οι λόγοι επικράτησης του ΚΕΑΔ

Σύμφωνα με τον αλβανό δημοσιογραφο Engjell Serjani της ηλεκτρονικής εφημερίδας Gazeta Shqip τρεις ήταν οι λόγοι επικράτησης του ΚΕΑΔ στο Αργυρόκαστρο, συγκεκριμένα:

- Η συνεργασία με το PS
Η άτυπη αλλά ξεκάθαρη συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξουδετέρωσε όλες τις δομές των σοσιαλιστών που υποκεινταν στον κυριότερο αντίπαλο του ΚΕΑΔ στη Δρόπολη, το Βαγγέλη Ταβο. Οι σοσιαλιστές της Δρόπολης δύο μήνες πριν τις εκλογές έστειλαν επιστολή στον Ράμα που ξεκαθάριζαν πως αν το PS αφήσει ελεύθερο το πεδίο στο ΚΕΑΔ οι ίδιοι θα μποικατάρουν τη διαδικασία. Έτσι το ΚΕΑΔ κατέβηκε στην εκλογική αναμέτρηση έχοντας ως κύριο αντίπαλο το νεοσύστατο κόμμα Mega και όχι το PS.

- Η απειρία του Mega
Το Μega εκτός από έλλειψη εμπειρίας είχε να επιδείξη και μια εντελώς αδιευκρίνιστη ιδεολογική ταυτότητα. Υπάρχει ακόμα τα δίλλημα αν το MEGA είναι ένα καινούγιο κόμμα που έχει τη στήριξει ελλήνων πέρα των συνόρων (της Αλβανίας) ή είναι ένα κόμμα που έχει τη στήριξη της αλβανικής δεξιάς και του PD.  Επίσης η μη ενεργή στήριξη απο το Σπύρο Ξέρα κατα την προεκλογική περίοδο επηρέασε αρνητικά.

- Οικονομική ισχύ.
Η ενίσχυση του ΚΕΑΔ απο μια μερίδα γνωστών ελληνων επιχειρηματιών της Αλβανίας του έδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερους ψηφοφόρους από την Ελλάδα πρις την Αλβανία.

http://www.gazeta-shqip.com/politike/afe132c58835aeb78fe565dd9d7166e3.html

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Συνέντευξη του Κίτσο Μουστάκη στη Gazeta Shqiptare

  • Νόμιμη κλοπή ο Νόμος 7501
  • Άνθρωποι του Αλία οι επικεφαλείς των εξεγερμένων το 1990
  • Η πάλη των τάξεων η μεγάλη αδυναμία του κομμουνιστικού συστήματος



Ο πρώην υπουργός άμυνας και αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας Κίτσος Μουστάκης (Kico Mustaqi) στη συνέντευξη του εξίστορεί πως δεν υπάκουσε σε δύο εντολές του Ραμιζ Αλία, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργασίας. Η πρώτη εντολή στην οποία δεν υπάκουσε αφορούσε τη συγκέντρωση στα Τίρανα όλων των εφεδρικών μονάδων από όλη την Αλβανία για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τις αναταραχές των ετών 1990-1991. Η δεύτερη εντολή ήταν να πυροβολήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας κατά των ανθρώπων που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σκεντερμπει την ώρα που έπεφτε το μνημείο του Ενβερ Χότζα. Ο Μουστάκη εκφράζει την ενόχληση του από την σύλληψη όλων των μελών του πολιτικού συμβουλίου (byro politike) την εποχή που ο Αλία ήταν πρόεδρος της Αλβανίας και η αριστερά είχε όλη την εξουσία, για να καταδιακστούν αργότερα στον καιρό της δημοκρατίας. Ο πρώην υπουργός, συνταξιούχος πλέον, μιλά ακόμα για τις αδυναμίες του συστήματος (κομμουνιστικου) που ήταν η φτώχεια και η πάλη των τάξεων. Μιλάει επίσης και για τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος, που δεν μπορείς να το αποκαλέσεις δημοκρατικό για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από το μη σεβασμό του θεμέλιου λίθου της δημοκρατίας που είναι η ιδιοκτησία. Σύμφωνα με τον ίδιο αν το Κόμμα Εςργασίας είχε μοιράσει τη γη πριν το 1990, δε θα συνέβαιναν όλες αυτές οι αναταραχές που συνέβησαν.



-Κύριε Μουστάκη, αισθάνεσται ελέυθερος άνθρωπος σε ένα δημοκρατικό κράτος;



-Ακούω συχνά να λένε «όταν επικράτησε η δημοκρατία" ή πως το σημερινό κράτος αξιολογείται ως «δημοκρατικό κράτος» αλλά για μένα δεν υπάρχει δημοκρατικό κράτος. Το κράτος ειναι δικτατορία γιατί δοιηκεί κάτω από την πίεση των νόμων , το μέγεθος της δικτατορίας μετριέται με κλάσεις, 100%, 80%, περισσότερο ή λιγότερο. Επί σοσιαλισμού οι νόμοι δεν μεταβάλοντα τόσο συχνά όσο σήμερα, με βάση τα ενδιαφέροντα αυτουνου που έχει την εξουσία. Γι αυτό και λέω πως το κράτος είναι πάντα δικτατορικό γιατί έχει τη δικτατορία μέσα του. Η χώρα μας μετά το 1990 μπορει να ονομαστεί ένα αναρχικό κράτος και όχι δημοκρατικό. Οι αιτίες είναι πολλές, κάηκε η Αλβανία, πωλήθηκαν τα πολύτιμα υλικά, διαλύθηκε ο στρατός, με τα υλικά του στρατού σκοτώθηκε κόσμος, ο στρατός λεηλατήθηκε , επιστρέψαμε στην εποχή των βούρκων και των κουνουπιών.



- Που βασίζεται την άποψη σας πως το κρατος μας δεν ειναι δημοκρατικό κράτος;



- Στην Αλβανία δεν υπάρχει δημοκρατία, διότι εδω εφαρμόζεται σύμφωνα με τη συμφέροντα των ιδιωτών. Το κράτος δεν προστατεύει όσους έχουν αναγκη απο προστασία και έτσι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Δε μπορεί να μιλάμε για δημοκρατία όταν ισχυει ο νόμος του Leke Dukagjini (kanun). Οσον αφορά τις λήστείες υπάρχει μεγάλη διαφορά από πρίν το 1990. Υπάρχουν ληστείες που γίνονται νόμιμα και παράνομα. Νόμιμη κλοπή έχουμε όταν οι ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους δημιουργούν ένα νόμο για να πληρώνουν τους δικούς τους ανθρώπους, τους βουλλευτές τους κλπ.όταν ήμουν διοικητής ..... (komandant korpusi) ημουν ταυτόχρονα και βουλευτής δεν πληρωνόμουν όμως και για τις δυο δουλειές. Μία ακόμη περίπτωση είναι με τους συμβούλους. Πληρώνουμε ξένους συμβούλους, εμείς τότε δεν είχαμε και δεν τους χρειαζόμασταν. Το ανώτατο όργανο (δικαστικό) πρότεινε το νόμο 7501 που σου ληστεύει την περιουσία. Την περιουσία τη δική μου και του πατέρα μου δεν την απολαμβάνω σήμερα εγώ αλλά κάποιος άλλος. Έχουμε και ληστείες εκτός νόμου, έχουν κατακτηθεί όλα τα παράλια από το Velipoje μέχρι τους Αγίους Σαράντα (Sarnade), κατακτηθηκε το Δυράχιο, τα Τίρανα από κάθε πλευρά, από το βορά μέχρι το νότο. Αυτοί κατέλαβαν τη γη ανεξαρτήτως αν τους άνκηε ή όχι. Τώρα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους νομιμοποιείται αυτή η ιδιοκτησία. Μα σε ποιον δίνεις την περιουσία; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι αρχές του καπιταλισμού και η περιουσία να πάει στον ιδιοκτητη της;



- Έχει άλλες διαφορες το τωρινό σύστημα από το προηγούμενο;



- Μια ακόμη διαφορα είναι πως στο σοσιαλιστικό σύστημα είχε δουλειά για όλους. Όλα τα έσοδα του κράτους, όσα ήταν, μοιράζονταν ισομέρος σε όλους τους πολίτες. Σήμερα μιλάμε για μεγάλη ανεργία , εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι και αυτό οδηγεί σε ληστείες , δολοφονίες κλπ. Σήμερα τα εγκλήματα έχουν γίνει πολύ συνηθησμένα, σκοτώνονται βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, επιχειρηματίες και οι ένοχοι δεν εντοπιζονται ποτέ. Έχουμε και κρατικό έγκλημα. Δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες της δολοφονίας του επιχειρηματία Remzi Hoxha, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην Αγγλία, γιατί δε ζητάμε την έκδοση του; Η εγκληματικότητα εχει συνεχώς αυξητική τάση, εκούμε ειδήσεις πως ο πατέρας σκότωσε το γιο, ο γιός τον πατέρα και ο αδερφός τον αδερφό για περιουσιακά ζητήματα , εμείς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Παραδώσαμε την εξουσία στα ναρκωτικά.



- Αφού μας αναφέρατε όλα τα θετικά, οι αδυναμίες εκείνου του συστήματος ποιες ήταν;



- Αν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική σε εκείνο το σύστημα θα πρέπει να μιλήσουμε για τη φτώχεια. Είχαμε χαμηλά έσοδα και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ειχε χειροτερέψει αφού είχαμε κόψει τις σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις όπως η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, και με το φανάρι μας μόνο δε φωτίζαμε την Ευρώπη άλλα ούτε και τους εαυτούς μας. Η πάλη των τάξεων ήταν η μεγαλη αδυναμία του συστήματος, η οποία μπορούμε να πούμε ότι κατέστρεψε ολόκληρες οικογένειες. Μολονότι ημουν στρατιωτικός όλος ο στρατός ήταν πεπεισμένος πως πρέπει το σύστημα να αλλάξει, γι αυτό και δεν επενέβει ο στρατός όταν μας διέταξε ο Αλία να εισχωρήσουμε ανάμεσα στους εξεγερμένους.



- Μα η σχολή “Skenderbeg” ξεκίνησε από τις εξεγέρσεις και τις αντιδιαφηλώσεις...



- Αποδοκιμάστηκαν, αλλά κανείς δε βγήκε απο τη σχολή,κανείς δεν πυροβόλησε απο εκει



- Μα ο Ραμιζ Αλία , σε διάφορες συνεντεύξεις, αλλά και στο βιβλίο του «Η ζωή μου», εξιστορεί μια άλλη πραγματικότητα για αυτα τα γεγονότα...



- Ο Ραμιζ Αλία δεν πρέπει να βγαίνει τώρα και να λέει ότι γλίτωσε την Αλβανία από εμφύλιο πόλεμο, διότι αυτός επεδίωξε αυτό τον πόλεμο δίνοντας διαταγές να εισβάλει ο στρατός ενάντια των ανθρώπων. Δε δικαιολογείται με αυτά που έγραψε , καθώς αυτό δεν είναι αληθές, αλλά ένα μεγάλο ψέμα. Μαλιστα όταν άλλαξε το σύστημα οι στρατιωτικοί ζήτησαν ανεξαρτοποίηση του στρατού από την πολιτκή και τα κόμματα. Αυτό το ντοκουμέντο, ως μελέτη του στρατού, το έστειλα στον Αλία, αλλά αυτός δεν το δέχτηκε



- Είχατε μια διαφορετική στάση απ ότι ο Αλία, που ξεκινάει από παλιά και φτάνει μεχρι σήμερα. Γιατί κύριε Μουστάκη;



- Μου κακοφαίνεται που ο Αλία, το έτος 1991, όταν ήταν πρόεδρος της δημοκρατίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε την πλειοψηφία, ήταν κυβέρνηση, είχε στο χέρι της τη δικαιοσύνη, τότε ακριβώς συνέλαβε όλα τα μέλη του πολιτκού γραφείου. Φυλάκισε τη Nexhmije Hoxhën και τον Hekuran Isain και άλλα μέλη του πολιτκού γραφείου. Σε μια συζήτηση που είχα με τον Azem Hajdari όταν είμασταν και οι δυο βουλευτές του είπα: «έσείς τον βάλατε φυλακή, αλλά τον Hekurani Isai αν τον αποκαλούσες Hekuran-Slobodan ή Enver-Hitler στην περιοχή Studenti μπορεί να σε σκότωνε» και μου απάντησε «όχι δεν τον φυλακίσαμε εμείς , εσείς έχετε τον πρόεδρο αλλά εμείς θα το δικάσουμε». Αυτό τότε μου φάνηκε σαν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι σοσιαλιστές να τον συλλάμβαναν και οι δημοκρατικοί να τον δικάζαν για τους καφέδες. (Προφανώς εννοεί την καταδίκη της Nexhmije Hoxha για σπατάλη χρημάτων στην κηδεία του Enver Hoxha ). Όταν βγήκαν στην αρχή στις πορείες διαμαρτυρίας οι Sali Berisha, Neritan Ceka, Azem Hajdari και άλλοι, αλλά και όταν εβγαιναν εκτός κράτους, όλοι φοράγαν λευκά ρούχα. Αυτός ήταν ένας τρόπος να διακρίνοτναι από τη Sigurimi και να μην τους άγγιζε κανείς όταν δίνονταν εντολές για επίθεση στους εξεγερμένους. Ήταν γνωστό πως αυτούς τους εξεγερμένους τους τοποθετούσε ο ίδιος ο Αλία.

http://www.balkanweb.com/gazetav5/artikull.php?id=98920

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η κάλπη απειλεί με ανάφλεξη την Αλβανία


Η κυβέρνηση μεθοδεύει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στον δήμο των Τιράνων, που ανέδειξε νικητή τον Εντι Ράμα


Του Σταυρου Tζιμα




Καθηλωμένο στους τηλεοπτικούς δέκτες ένα ολόκληρο έθνος, το αλβανικό, παρακολουθούσε επί δύο ημέρες την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σ' ένα εκλογικό τμήμα των Τιράνων. Στο υπ' αριθμόν 49 εκλογικό τμήμα, στη λεωφόρο Μπαϊράμ Τσουρί στην όχθη του ποταμού Λιάνα, κρινόταν η έκβαση της «μάχης του Στάλινγκραντ», όπως ο βρετανικός Guardiaαποκάλεσε τις εκλογές για τη δημαρχία των Τιράνων.



Οι δύο αντίπαλοι, Εντι Ράμα των σοσιαλιστών και Λουζίμ Μπάσα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, έπαιζαν το πολιτικό τους μέλλον, ειδικά ο πρώτος που ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται δυνάμει πρωθυπουργός. Το σπουδαιότερο: το αποτέλεσμα θα έδινε τον τόνο των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων σε μια χώρα με μονίμως τεταμένο πολιτικό κλίμα στην οποία σπάνια οι αψίκοροι ηγέτες της αποδέχονται την ήττα.



Δεν υπήρξαν στη μετά Χότζα εποχή εκλογές στην Αλβανία, βουλευτικές ή δημοτικές που να μην συνοδεύτηκαν από βαρύτατες καταγγελίες περί νοθείας στην καταμέτρηση και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, τροφοδοτώντας πολιτική όξυνση. Ετσι και τώρα, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Γι' αυτό οι αρχές επέτρεψαν μια παγκόσμια εκλογική πρωτοτυπία: να ανοιχθούν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα και να μετρηθούν ένα ένα τα ψηφοδέλτια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και υπό το άγρυπνο βλέμμα των πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης!



Η εξέλιξη της καταμέτρησης στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας, που κράτησε σχεδόν μια εβδομάδα έδινε, εξάλλου, στην όλη διαδικασία διαστάσεις απόλυτου εκλογικού θρίλερ: ο εκλεκτός του Σαλί Μπερίσα, Μπάσα, μέχρι τότε προηγείτο με 56 ψήφους και η εκλογή θα παιζόταν στο εκλογικό τμήμα του «μπλογκ 49», μιας συνοικίας που θεωρείται μετερίζι των σοσιαλιστών.



Η διεθνής πίεση προς τις αρμόδιες, για την τήρηση της νομιμότητας στις εκλογές, αρχές ήταν τεράστια καθώς μάλιστα τα ΜΜΕ είχαν φροντίσει να φτιάξουν κλίμα, αναμεταδίδοντας φήμες και «πληροφορίες» περί σχεδίου νοθείας για να χάσει ο Ράμα και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό. Πέμπτη πρωί. Συνεργεία 14 αλβανικών τηλεοπτικών σταθμών πήραν θέση στην αίθουσα για να καταγράψουν και να μεταδώσουν σε απευθείας σύνδεση με την κάλπη τη διαδικασία καταμέτρησης. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Αλεξάντερ Αρβίζου έπιασε και αυτός από νωρίς δουλειά σε ρόλο παρατηρητή και εγγυητή του αδιάβλητου της καταμέτρησης. Μετέβη στις 8 το πρωί -μαζί και οι πρεσβευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ΟΑΣΑ, Ε.Ε.- ώρα έναρξης της ψηφοφορίας, στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν υπήρχε σχεδόν κανείς.



Οι Αλβανοί -μέλη της εφορευτικής επιτροπής- κατέφθασαν μιάμιση ώρα μετά! Ocamera ο Αμερικανός διπλωμάτης έβγαλε το σακάκι και τη γραβάτα, σήκωσε τα μανίκια του πουκαμίσου, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πως «δεν πρόκειται να φύγω από εδώ εάν δεν γίνουν όλα όπως πρέπει», και έπιασε δουλειά πάνω από την κάλπη. Η καταμέτρηση άρχισε και ένα ένα τα ψηφοδέλτια… σκανάρονταν για να ελεγχθούν και αφού έδιναν το «Ο.Κ.» οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του διεθνούς παράγοντα, καταχωρίζονταν στον κάθε υποψήφιο. Με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια Αλβανοί παρακολουθούσαν ψήφο ψήφο την εξέλιξη της «μητέρας όλων των μαχών», ενώ το εκλογικό κέντρο «πολιορκούσαν» από απόσταση ασφαλείας λόγω των δρακόντειων αστυνομικών μέτρων, εκατοντάδες οπαδοί των δύο αντιπάλων. Η ανάγνωση και ο έλεγχος κάθε ψηφοδελτίου συνοδευόταν από μια βοή ανάμεικτη αισθημάτων χαράς ή απογοήτευσης αναδυόμενης από κάθε γωνιά της επικράτειας, ενώ έξω από το εκλογικό τμήμα το διαρκώς αυξανόμενο πλήθος δημιουργούσε συνθήκες γηπέδου. Οταν στις 8 το βράδυ η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε, οι δύο αντίπαλοι πανηγύρισαν για τη νίκη τους, αλλά η κάλπη δεν έλυσε το πολιτικό αδιέξοδο όπως όλοι ανέμεναν.



Ο Ράμα αναδείχθηκε για τέταρτη φορά δήμαρχος, καθώς πέρασε πρώτος επί του συνόλου των εκλογικών τμημάτων με δέκα ψήφους διαφορά και δήλωσε ότι κέρδισε το «δέκα το καλό» της τράπουλας, εννοώντας τη διαφορά των δέκα ψήφων. Η πλευρά Μπερίσα όμως δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα και ήδη ξεκίνησε τη διαδικασία επανελέγχου ψηφοδελτίων άλλων εκλογικών τμημάτων που αμφισβητήθηκε η εγκυρότητά τους. Ελπίζει προφανώς ότι στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μπορεί το αποτέλεσμα να αλλάξει, αλλά ο Ράμα έσπευσε να προειδοποιήσει πως σε μια τέτοια περίπτωση «η χώρα θα εισέλθει σε κρίσιμη καμπή». Με απλά λόγια, μια πιθανή «αλλαγή στο τραπέζι» του αποτελέσματος θα βάλει φωτιά στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό…





http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/05/2011_442586

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στα πρόθυρα εξέγερσης τα Τίρανα

Με «λαϊκή εξέγερση» απειλούν οι Αλβανοί σοσιαλιστές, μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να καταμετρήσει και τα ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο Τιράνων, που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αν δεν προσμετρηθούν, δήμαρχος επανεκλέγεται ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Έντι Ραμα, με διαφορά μόλις δέκα ψήφων.




Το σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να συγκεντρωθούν έξω από το κτήριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

Στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο (και κάλπη) για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.



Από το πρωί, χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδηλώνουν έξω από το κτίριο της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος έριξε λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι η λαϊκή εξέγερση είναι "ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας".



Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το απόγευμα, ο Έντι Ράμα, έκανε λόγο για "προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή". Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα τον κατηγόρησε ότι "προσπαθεί να επιβάλλει εαυτόν, προκειμένου να καταστήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τελεσίδικη εκλογική απόφαση" και ότι προσπαθεί να παραλύσει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με μέσα ασύμβατα προς τη δημοκρατική τάξη.



Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα όλα τα κόμματα της Αλβανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν "την εποικοδομητική ατμόσφαιρα" στην οποία διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στα Τίρανα, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούνται.



Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τιρανα ζήτησε από την εφορευτική επιτροπή να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και μετά τα κόμματα να κάνουν ενστάσεις.



Τρίτη 17 Μαΐου 2011

..Για «καπηλεία» καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή η οικογένεια του Μ. Καντάρη

Καταγγελία για «καπηλεία» και «βεβήλωση της μνήμης του νεκρού» Μανώλη Καντάρη από τη Χρυσή Αυγή κατέθεσε στην 1η δημοτική κοινότητα Αθήνας συγγενής του 44χρονου που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.




Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηνών, η Ελένη Πορτάλιου, αλλά και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας». Η κ. Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί "κράτος εν κράτει" στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας». Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι είναι προς τιμήν της οικογένειας του Μανώλη Καντάρη το γεγονός ότι καταγγέλλει «τη χυδαία προπαγάνδα, την καπηλεία και τις ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».



Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η μη αποδοχή λουλουδιών είχε αποστείλει η Χρυσή Αυγή στη χήρα του Μ. Καντάρη.



http://www.tvxs.gr/

Νούμερο 1 πρόβλημα της Αθήνας το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Γ.Καμίνης

Ως το υπ' αριθμόν «1» πρόβλημα της Αθήνας, και όχι μόνον, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το μεταναστευτικό, στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος.





Όπως σημείωσε «αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε στο πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να ασκήσουμε πολιτική ανάταξης της πρωτεύουσας, που περνά βαθύτατη κρίση».



Διαπίστωσε ότι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης προκαλεί “προϊούσα δημογραφική κατάπτωση” που θα καταγραφεί και από τη διενεργούμενη απογραφή, καθώς τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού, και επιχειρήσεις το εγκαταλείπουν.



«Τα πογκρόμ μπορεί να δίνουν σε μερικούς την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά είναι κακό προηγούμενο, αφού δεν λύνεται το πρόβλημα με ανακύκλωση της βίας, η οποία τότε θα εξαπλωθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο" απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών.



Επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνον αστυνομικό πρόβλημα, και ότι το θέμα της ασφάλειας δεν θα το λύσει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση και αυξημένες προσδοκίες για το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας.



Απαντώντας στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη που αναφέρθηκε στη δημιουργία αντικινήτρων και τα συσσίτια του δήμου, είπε χαρακτηριστικά «τα συσσίτια δεν συνιστούν φιλανθρωπία, αλλά απλά προτιμώ να ταΐσω κάποιον αντί να τον αφήσω να πάει να ληστέψει».



Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία τεμένους στο Βοτανικό, το παραεμπόριο, η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, οι βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ο εξορθολογισμός των διαδηλώσεων και τα οικονομικά του δήμου

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=276172

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σάλος στην Κύπρο από τις δηλώσεις του ηγέτη του ΑΚΕΛ

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι προτιμά για πρόεδρο έναν αριστερό Τουρκοκύπριο από έναν Ελληνοκύπριο δεξιό


Ενώ απομένουν λίγα μόλις 24ωρα για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του (αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος) Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), έναντι του (κομουνιστικού) ΑΚΕΛ, σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέα (Άντρου) Κυπριανού.



Είπε ότι προτιμά έναν αριστερό Τουρκοκύπριο για Πρόεδρο, αντί για έναν Ελληνοκύπριο δεξιό, δήλωση που αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, ανεβάζοντας τους ήδη υψηλούς τόνους που επικράτησαν στην προεκλογική εκστρατεία.



Το σύνολο των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ διαφώνησαν με τις τοποθετήσεις Κυπριανού, ο οποίος μετά τις πρώτες αντιδράσεις προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις, επιλέγοντας, όπως σημειώνουν οι κυπριακές εφημερίδες, να επιτεθεί μόνον στο ΔΗΣΥ.



Τα πολιτικά κόμματα στο μεταξύ εισήλθαν στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Μέσα από σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων στις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων στοχεύουν να εγείρουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων τους. Τα θέματα που κυριαρχούν είναι βεβαίως το κυπριακό, αλλά και η οικονομία.



Ψηφίζουν και 544 Τουρκοκύπριοι



Εκείνο που ίσως πιθανόν να αποτελεί έκπληξη για πολλούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ότι στις εκλογές της 22ας Μαΐου θα ψηφίσουν και 554... Τουρκοκύπριοι.



Συγκεκριμένα έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και 544 Τουρκοκύπριοι, οι οποίο όπως ανακοινώθηκε «πληρούν τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας και έχουν δικαίωμα ψήφου». Στα εκλογικά κέντρα, στα οποία θα κατανεμηθούν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς, θα αναρτηθεί αντίγραφο του ψηφοδελτίου, καθώς επίσης και οδηγίες στην τουρκική γλώσσα για τον τρόπο ψηφοφορίας.



Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Εκπρόσωπος τύπου του MEGA η sokakiara giagia;

Μετά απο τα πολλά ερωτήματα που προκάλεσε το δελτίο τύπου του MEGA που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά απο το blog βορειοηπειρώτης τόσο ως προς την εγκυρότητα του όσο και σε σχέση με το  απειλητικό κείμενο με την υπογραφή Ντούλε, το blog βορειοηπειρώτης δημοσίευσε διευκρινιστική ανακοίνωση όπου ανάμεσα σε άλλα μας πληροφορεί ότι μπορούμε να δούμε την καταγγελία στον ηλεκτρονικό τύπο στο  http://sokakiarabh.blogspot.com/2011/05/blog-post.html.
Βέβαια αυτό που δεν πρόσεξαν είναι πως το δελτίο τύπου έχει ημερομηνία  13/05/2011 και η δημοσίευση στη sokakiara giagia 15/05/2011.
Αλλά και προγενέστερη να ήταν η δημοσίευση στο blog είναι δυνατόν να επικαλούνται το δημοσίευμα ενός blog τη στιγμή που διαθέτουν επίσημο  site;
Πλέον είναι εμφανές πως borioipirotis, toorama και sokakiarabh συνεργάζονται σε πλήρη αρμονία.

Περιορισμένης αντίληψης όσοι δεν ψήφισαν Mega, σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου του κόμματος

Με άμεσο τρόπο και χωρίς περιστροφές ο συντάκτης  της ανακοίνωσης τύπου του Mega αποκαλεί όσους δεν τους ψήφισαν ως άτομα περιορισμένης αντίληψης!

"Η νίκη της μίας έδρας στη Φοινίκη, εκεί που ιδρύθηκε το Κόμμα και η σημαντική νίκη με τους δύο συμβούλους  στο Δήμο των Αγίων Σαράντα , αποδεικνύουν ότι εκεί που αντιλήφθηκαν καλά από τους ΄Ελληνες τα μηνύματα του εθνικού φορέα η λαϊκή υποστήριξη ήταν μεγάλη."

Επικίνδυνοι ή απλά γελοίοι;