Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΥΜ

Πριν από μερικές εβδομάδες παρακολουθούσαμε  όλοι έκπληκτοι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρώσων να επεμβαίνουν ωμά στην ελληνική δικαιοσύνη. Ο δεύτερος μάλιστα έφτασε στο σημείο να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την αποφυλάκιση του Εφραίμ.

Χθές έγινε γνωστό πως το Εφετείο Κορυτσάς καταδίκασε με ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή τον πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς και μέλος του προεδρείου του κόμματος MEGA, Ναούμ Ντίτσο. Μέχρι  αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστή καμία αντίδραση από το επίσημο ελληνικό κράτος, ούτε ακόμα από το κόμμα της ΝΔ που μόλις πριν μερικές ημέρες ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεχτεί στο γραφείο του το Ντίτσο ως εκπρόσωπο του κόμματος των Ελλήνων.
Εκτός και αν όλοι τους φοβήθηκαν πως μια επίσημη δήλωση στήριξης στο Ντίτσο θα ενίσχυε την εικόνα της Ομόνοιας Κορυτσάς και κατ επέκταση του MEGA σε βάρος του επίσημου συνομιλητή όπως εμφανίζται το ΚΕΑΔ.

Χθες, μάλιστα, ο πρόερος του ΚΕΑΔ και ο πρόερος της Ομόνοιας είχαν συνάντηση με τον υπουργόεξωτερικών της Ελλάδας. Έγινε αναφορά στο θέμα από πλευράς των εκπροσώπων μας;
Για να δούμε, τώρα που έβγαλε ανακοίνωση στήριξης το παράρτημα Ομόνοιας στην Κορυτσά, θα υπάρξει και έπίσημη αντίδραση του ελληνικού κράτους;

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις παραμεθόριες περιοχές ζητά το ΕΒΕΑΌπως επισημαίνει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν προσεκτικά τα κίνητρα που θα καθιερωθούν για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά και στην πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού δημοσίου:

Τα κίνητρα αυτά μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στις ΕΟΖ, κάτω του 10% σε σχέση με το 20% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια.


2. Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.


Προτείνεται να συγκροτηθεί ένα νέο διαγραμματειακό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων και των Περιφερειών, που θα έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των προτάσεων και την έκδοση των σχετικών αδειών.


3. Ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς.


Προτείνεται να ισχύσουν για τις ΕΟΖ δύο βαθμοί δικαιοδοσίας αντί για τρεις, ώστε οι υποθέσεις να εκδικάζονται μέχρι και το δεύτερο βαθμό και οι αποφάσεις να είναι πλέον αμετάκλητες, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, γεγονός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους αποθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται επίσης και η συγκρότηση μιας Διοικητικής Επιτροπής επίλυσης διαφορών.


Παράλληλα, το ΕΒΕΑ προτείνει οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν και θα δραστηριοποιηθούν εντός των ΕΟΖ να αναλαμβάνουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με στόχο τη δημιουργία πρόσθετων πλεονεκτημάτων για τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα προτείνεται:


α) Να οριστεί ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξης του 80% των έργων και των προμηθειών για την υλοποίηση των επενδύσεων, να γίνει από ελληνικές εταιρίες.


β) Ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 0,5% των μετά φόρων κερδών, να αποδίδεται στην περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ για την υποστήριξη παρόμοιων δραστηριοτήτων ή και για κοινωφελή έργα και σκοπούς.


γ) Να υπάρχει δέσμευση πρόσληψης, τουλάχιστον 20%, του ανειδίκευτου προσωπικού από την τοπική κοινωνία, μέσω του ΟΑΕΔ.


δ) Να ισχύει και για τις ΕΟΖ το εργασιακό καθεστώς, χωρίς διαφοροποίηση από αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια.


http://tvxs.gr/news/ellada/eidikes-oikonomikes-zones-stis-paramethories-perioxes-zita-ebea