Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

ΓΚΟΡΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εδημερίδα Gazeta Shqiptare ο νεοεκλεγεις δήμαρχος Χιμαρας ξεκαθαρίζει ποιες ειναι οι  προτεραιότητες που έχει θέσει:
Η κατεδαφιση των αυθαιρετων κτισματων, ειδικα αυτων που βρισκονται παραλιακα
Η καθαριότητα της πόλης
Και η κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου απο το Λογαρα μεχρι το Κυπαρο.

Διαβάστε όλοκληρη τη συνέντευξη στα αλβανικά εδώ

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

«Μετεξεταστέα» η Αλβανία


Tου Σταυρου Tζιμα
Ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης έλαβε το «βάπτισμα» ως νέος ΥΠΕΞ στην αλβανική κολυμβήθρα. Εκανε τη Δευτέρα την επίσημη πρώτη του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Αλβανία και επ’ αυτού, εκφράστηκε, απ’ όλους όσοι συμμετείχαν, ανησυχία για το πού οδεύει η γειτονική μας χώρα. Το Συμβούλιο μάλιστα υιοθέτησε πρόταση του κ. Λαμπρινίδη να αποστέλλονται κατά τακτά διαστήματα στα Τίρανα κλιμάκια υπουργών εξωτερικών χωρών-μελών της Ε.Ε., για να ελέγχουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που υποχρεούται η Αλβανία να υλοποιήσει, αν θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.Η ανησυχητικά κλιμακούμενη πολιτική ένταση στη γείτονα εκτόξευσε, αντικειμενικά, το αλβανικό στις υψηλές προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας. Η Αλβανία έδωσε με αφορμή τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές κρίσιμες εξετάσεις για το ευρωπαϊκό της μέλλον και έμεινε μετεξεταστέα. Αν αυτό είχε ως μοναδική συνέπεια να χάσει η ίδια το τρένο για τις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να πει κανείς κακό του κεφαλιού της. Ομως οι συνέπειες της πολιτικής κρίσης εγκυμονούν κινδύνους περιφερειακής αποσταθεροποίησης και η πρώτη που θα τις υποστεί, είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά σπεύδει να προλάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα σύνορά της.Το πλέον ανησυχητικό για την Αθήνα είναι ότι σε βασικό χαρακτηριστικό της εκάστοτε αλβανικής κρίσης αναδεικνύεται ο ανθελληνισμός. Κάθε φορά που η πολιτική οξύτητα φουντώνει για εσωτερικής φύσεως ζητήματα, κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ εμπλέκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και την Ελλάδα. Αποκορύφωμα το 1997, όταν ο πρόεδρος τότε Μπερίσα και η κυβέρνησή του απέδωσαν την εξέγερση των συμπατριωτών τους που έχασαν τις οικονομίες τους στις αλβανικές παρατράπεζες σε ελληνικό δάκτυλο! Αλλά και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, μολονότι οι χειρισμοί της Αθήνας υπήρξαν άψογοι, οι επιθέσεις εναντίον της «Ομόνοιας» και του υποψηφίου στη Χειμάρρα προέδρου της ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τώρα, καθώς για τον Οκτώβριο στην Αλβανία έχει προγραμματιστεί η απογραφή του πληθυσμού, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις περιμένει μια ακόμη δοκιμασία.Οι ασκούντες σημαντική επιρροή στα πολιτικά πράγματα ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, φοβούμενοι ότι μεγάλος αριθμός συμπατριωτών τους ενδέχεται να δηλώσουν ελληνική ή ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση ξεκίνησαν ήδη να καλλιεργούν ατμόσφαιρα καχυποψίας εναντίον της Ελλάδας, η οποία κατ’ αυτούς καραδοκεί, έτοιμη να υποσκάψει την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Η Αθήνα, αλλά και οι Βρυξέλλες πρέπει, με την ευκαιρία, να δώσουν στα Τίρανα να καταλάβουν ότι οι δημοκρατικοί κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι δεύτερη φορά μετεξεταστέος σημαίνει στην ίδια τάξη, εκτός δηλαδή Ε.Ε…http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_24/06/2011_446886Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Ως γνωστόν το Σάββατο 18/06/2011 μαζί με την  Ελευθεροτυπία το αναγνωστικό κοινό μπορούσε να προμηθευτεί και ένα ειδικό αφιέρωμα στην Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Προσωπικά αγόρασα την εφημερίδα με το ένθετο γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να διαβάσω κάτι καινούργιο, απλά και μόνο για να ενισχύσω την εφημερίδα που επιχείρησε να κάνει γνωστό στο ευρύ αναγνωστικό κοινό της  το θέμα της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Έχοντας επικονωνήσει με πολλούς γνωστούς και φίλους άλλα διαβάζοντας και τα σχόλια στα βορειοηπειρωτικά μπλογκ ήμουν πεπεισμένος πως οι πωλήσεις της Ελευθεροτυπίας το περασμένο Σάββατο θα είχαν απογειωθεί.
Δυστυχώς τα νούμερα λένε ακριβώς το αντίθετο.
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου οι πωλήσεις της Σαβαβτιάτικης κυμαίνονταν μεταξύ 31.000 και 33.000.


7/5/2011        31.610

14/5/2011      31.000

21/5/2011    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

28/5/2011     31.770

4/6/2011       32.290

11/6/2011     32.980

Το περασμένο Σάββατο οι πωλήσεις πανελλαδικά παρουσίασαν πτώση της τάξης του 38,7%, σύνολο πωλήσεων πανελλαδικά  20.249 τέυχη, αν και το αφιέρωμα είχε επαρκώς διαφημιστεί.
Δύο τινά μπορεί μπορεί να υποθέσει κάποιος, είτε το παραδοσιακό αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας δυσαρεστήθηκε με το αφιερωμα στον Αυτονομιακό Αγώνα είτε ως κοινό δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες.