Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Μαθητές και γονείς σε απόγνωση

Φαίνεται πως η οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είχε ως αποτέλεσμα αυτό που δεν κατάφεραν τα προηγούμενα έτη οι κυβερνητικές και μη πολιτικές  για επιστροφή των βορειοηπειρωτών στα πάτρια εδάφη.
Οι οικογένειες που "αναγκάστηκαν" να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους εκτός όλων των άλλων προβλημάτων καλούνται να βρουν λύση και στο θέμα της σχολικής μόρφωσης των παιδιών τους. Σε δυσμενέστερη κατάσταση όσοι έχουν παιδιά στην εφηβεία που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. 
Χωρίς να γνωρίζουν ούτε μια λέξη αλβανικά καλούνται να εξεταστούν στην αλβανική γλώσσα σε μια σειρά μαθημάτων. Και αναφέρομαι σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που ανήκουν στην περιοχή της αναγνωρισμένης Ελληνικής Μειονότητας. 
Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας δεν υπάρχει καμία πρόνοια  για υποστήριξη αυτών των μαθητών. Ενώ ούτε οι πολιτικοί φορείς του τόπου ούτε το Προξενείο Αργυροκάστρου έχουν μεριμνήσει για τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής.
Ακούμε συνεχώς βαρύγδουπες δηλώσεις περί ανεξαρτησίας, αυτονομίας κ.λ.π από ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να πράξουν ούτε τα αυτονόητα.