Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Σχεδόν 100 χρόνια μέτα τη δημιουργία του ανεξάρτητου αλβανικού κράτους, ξαναδημιουργούνται στην περιοχή οι ζώνες επιρροής των ενδιαφερόμενων κρατών.

Όπως τότε που η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία επιδίωκαν τη δημιουργία ανεξάρτητου αλβανικού κράτους για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, έτσι και σήμερα παρατηρούμε πως οι μεγάλοι παίχτες στην αλβανική πραγματικότητα παραμένουν οι τρείς χώρες που επιρρέασαν αποφασιστηκά τη μόρφη και την έκταση του αλβανικού κράτους.

Ελλάδα, Αυστρία και Ιταλία πάντοτε υπο το παρατηρητικό βλέμμα της Τουρκίας κάνουν τα δικά του σχέδια και διαμορφώνουν τις νέες ζώνες επιρροής στη σημερινή Αλβανία.

Και αν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι επιρροές επιτεύχθηκαν δια της διπλωματίας ή της δύναμης των όπλων, σήμερα αυτές καθορίζονται απο τις επενδύσεις των χωρών αυτών στην Αλβανία.

Ήταν σε όλους μας γνωστό το μέγεθος των ελληνικών και ιταλικών επενδύσεων, αυτό που δε γνώριζα ήταν το μέγεθος των αυστριακών επεννδύσεων. Σε σημερινό δημοσίευμα της gazeta shqiptare που φιλοξενεί δηλώσεις του αυστριακού πρέσβη στα Τίρανα Mag. Florian Rauning, αναφέρεται πως η Αυστρία έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομύριο ευρώ στην Αλβανία.

Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός πως σχεδόν όλες οι επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Σκόδρα, όπου και δραστηριοποιείται ο σύλλογος Αλβανο Αυστριακής φιλίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2008, στην πρώτη θέση των ξένων επενδυτών ήταν η Ελλάδα και ακολουθούσε  η Ιταλία.

Σε αντίθεση με την Αυστρία, οι επενδύσεις των Ελλήνων και των Ιταλών βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την Αλβανία με επίκεντρο τα Τίρανα. Ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τη σημαντική ενίσχυση που παρείχε το ελληνικό κράτος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ζει ο κύριος όγκος της ελλήνικής μειονότητας και ανήκουν σε Έλληνες της Αλβανίας.

Βιόνωντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την  κρίση χρέους είμαστε πλέον σε θεση να αντιληφθούμε το βαθμό επιρροής που μπορεί να έχει μια χώρα σε άλλη μέσω των επενδύσεων, και τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει όχι μονο σε οικονομικά θέματα άλλα και σε αμιγώς πολιτικά.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ...ΔΕΞΙΑ

Σειρά επαφών με κόμματα της δεξιάς είχε εντός της ελληνικής επικράτειας ο πρόεδρος του MEGA, Χρήστος Κίτσος. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ν.Δ και τον αρχηγό του ΛΑΟΣ. Ενώ είναι δεδομένη η στήριξη που παρέχει εξαρχής στο νέο κόμμα η κυρία Μπακογιάννη. Παρατηρούμε, λοιπόν πως το νεό κόμμα επιχειρεί να αναπτύξει τις σχέσεις τους με όλο το φάσμα της Δεξιάς στην Αθήνα, και να καταστήσει έτσι σαφές πως απο δω και στο εξής θα αποτελέι τον συνομιλητή αυτων των κομμάτων σε θεματα που απτονται του βορειοηπειρωτικού.

Δεν διευκρινίστηκε απο τους εκπροσώπους του κόμματος αν επιχείρησαν να συναντηθούν και με εκπροσώπους άλλων κομμάτων και δεν κατέστη εφικτό ή απλώς δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.

Δεδομένου ότι το ΚΕΑΔ, αλλά κυρίως ο πρόεδρος του Βαγγέλης Ντούλες, έχουν ταυτιστεί στην κοινή γνώμη με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πρόσφατη συνεργασία του κόμματος με το αλβανικό PS του Εντι Ράμα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ύπαρξη και ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπεί τους «δεξιούς» βορειοηπειρώτες. Παρομοιο εγχείρημα, να θυμισουμε είχε γίνει και τα προηγουμενα χρόνια με το ΚΑΔΕ του Καραμέλιου, χωρις να έχει τα επιθυμητα αποτελέσματα.


Έχοντας ως βάση στην Αλβανία την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα και την Κορυτσά και στην Ελλάδα μια σειρά συλλόγων επιχειρεί το νέο κόμμα να περασει το στιγμα του. Το νεο κόμμα προσπαθει να επωφεληθεί απο τη δυσαρεσκεια που υπαρχει στα χωρια των Αγιων Σαρνατα σχετικα με την ελλειπη εκπροσωπηση τους στο ΚΕΑΔ, και το συνεχες καπελωμα απο στελεχη που καταγονται απο τη Δρόπολη, και επίσης να επωφεληθει απο την χλιαρη υποστηριξη που παρειχε το ΚΕΑΔ στου Κορυτσαιους.

Ποιο ειναι ομως το προφιλ του, ποια εικονα εχουν περασει στο ευρυ κοινο;

Τα νηματα στο νεο κομμα φαινεται να τα κινούν ατομα που δεν εμφανίζονται να κατεχουν ρολο στο καταστατικο της οργανωσης. Υψηλα υσταμενοι του αλβανικου κρατους, πρωην στελεχοι της Ομονοιας και του ΚΕΑΔ που ειτε ειχαν διαφορετικα πιστευω και αποχωρησαν είτε βρεθηκαν στην απεξω και επελεξαν να ενταχθουν στο νεο φορεα. Ο προεδρος του κομματος εμφανιζει ενα χαμηλων τονων προφιλ και ειναι παντα μετρημενος στα λογια του. Αποφευγει να κανει δηλωσεις που θα προκαλεσουν ενταση και εμφανιζαεται παντα ετοιμος για συνεργασίες.

Αντιθέτως, οι πλειοψηφία των μικρομεσαιων στελεχων εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβόδεις, με αιτήματα και δηλώσεις που θα προκαλεσουν εντασεις. Ειναι κυριως αυτά τα στελέχη που δινουν στο κομμα την εικονα του δεξιου κόμματος.

Γενικώς το νεο κόμμα δίνει την εικόνα πως έχει στα σπλάχνα του οτι απέρριψε το συστημα του ΚΕΑΔ, από παραγκωνισμένα στελέχη, φωνακλάδες ονειροπόλους μέχρι και έλληνες διπλωμάτες που δεν ειχαν καλη συνεργασια με το ΚΕΑΔ.

Αγκάθι για όλους αυτούς παραμένουν οι κατηγορίες πως το MEGA αποτελεί δημιούργημα αν οχι του ίδιου του Μπερίσα, στελεχών του P.D.


Με το MEGA να εδραιωνει τη θεση του ως συνομιλητης της δεξιας εντος και εκτος των συνορων, παραμενει μεγαλο ερωτηματικο η σταση που θα κρατησει η «δεξια ομαδα» της Ομονοιας και του ΚΕΑΔ. Η ομαδα που βλεπει να χανει συνεχως εδαφος στα εσωτερικα του κομματος και να προωθουνται στελεχη που ανηκουν στο ΠΑΣΟΚ. Ειναι πολυ πιθανο αν εστω και ενας απο την ομαδα αποφασισει να αλλαξει στρατοπεδο θα παρασυρει και τους υπολοιπους, καθοτι με ελαχιστες εξαιρεσεις διατηρουν πολυ στενες σχεσεις μεταξυ τους. Και βεβαι δε μιλαμε για αυτους που βολευονται με τη ρητορια της δεξιας, αλλα αυτους που η ιδεολογια τους και τα πιστευω τους ταυτιζονται με τον ευρυτερο χωρο της λαικης δεξιας, οπως αυτη εκφραζεται απο την τωρινη ηγεσια τηνς ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Συνδετικός κρικος της ομαδας αυτης με την ηγεσια του ΚΕΑΔ παραμενει ο προεδρος της Ομονοιας Βασιλης Μπολανος. Πολλα λοιπον θα εξαρτηθουν απο τη σταση που θα κρατησει ο πρωην δημαρχος Χιμαρας, που σιγουρα εχει πολλα παραπονα απο τη σταση που κρατησε η ηγεσια του ΚΕΑΔ στις τελευταιες δημοτικες εκλογες.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΔΕΝ ΞΟΦΛΗΣΑΜΕ...







Τη μέρα αυτή που διάλεξα


εδώ μπροστά σας να σταθώ

τραγούδια και μισόλογα

στο φως να καταθέσω



Πώς πήρα τέτοια απόφαση

δεν ξέρω αν θ' αντέξω

η μέρα αυτή θυμίζει μακελειό



Νοέμβρης ήταν η χρονιά

κι εδώ γινόταν του χαμού

εγώ ήμουν δεκαεννιά

κι αυτή εβδομηντατρία



Και να που ερωτεύτηκα

κάποια χρονολογία

κι ο έρωτας κρατάει για καιρό



Μα έχει ο καιρός γυρίσματα

μεγάλωσε κι αυτή κι εγώ

μεγάλωσαν κι οι φίλοι μου

εκεί γύρω στα σαράντα



Στα κόμματα γαντζώθηκαν

κι εγώ δεν ξέρω τι να πω

και άλλοι στο σπιτάκι τους για πάντα



Η απόσταση μας έσωσε

μα οι θύμησες πληγώνουν

και λέμε σαν βρισκόμαστε

τα ίδια και τα ίδια



Μα νιώθω σαν μικρό παιδί

που πάλι το μαλώσανε

και φεύγω σε μια άγονη επαρχία



Κοιτάζω πάλι πίσω μου

δυο γιους απόκτησα κι εγώ

δεκαεφτά Νοέμβρηδες

μου βάρυναν την πλάτη



Σημαίες και γαρύφαλλα

εμπόριο κι απάτη

και λόγοι επισήμων στο κενό



Κρατάω το στόμα μου κλειστό

τα χείλη μου ματώσανε

κι αυτοί που μας προδώσανε

ανέραστοι να μείνουν



Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε


αυτό έχω μόνο να τους πω


τα όνειρα των εραστών δε σβήνουν