Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Δεν αρκεί η νίκη του Ράμα για να αλλάξει η Αλβανία

του Γιώργου Δελαστίκ

Επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην είχαμε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές για τις αλβανικές βουλευτικές εκλογές - τρεις ολόκληρες μέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες! - αλλά ήταν βέβαιο ότι ο κατ' όνομα σοσιαλιστής Εντι Ράμα σάρωσε. Εκτιμάται ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί γύρω στο 58% της λαϊκής ψήφου και έτσι θα πάρει τις 84 περίπου από τις 140 έδρες του αλβανικού κοινοβουλίου.
Ολα δείχνουν ότι η εποχή του δεξιού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Αλβανίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα, αν και τέτοιου είδους πολιτικές εκτιμήσεις είναι άκρως παρακινδυνευμένες αναφορικά με τη γειτονική μας χώρα. Ο Εντι Ράμα π.χ. όχι μόνο έχασε από τον Μπερίσα τις εκλογές του 2009 - οπότε βάσει του καταστατικού του Σοσιαλιστικού Κόμματος έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως από αρχηγός του κόμματος - αλλά το 2011 έχασε και τις δημοτικές εκλογές στα Τίρανα και εκθρονίστηκε από δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας, μια θέση που κατείχε επί έντεκα (!) συνεχή χρόνια, από το 2000.
Ολοι τον θεωρούσαν ξεγραμμένο, αλλά από «ξεγραμμένος» ο Ράμα θα γίνει με το σπαθί του... πρωθυπουργός! Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο Εντι Ράμα δεν είναι ούτε σοσιαλιστής ούτε επίδοξος ανανεωτής της αλβανικής κοινωνίας, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Μπορεί να έσπευσε στα Τίρανα ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - αλήθεια, απορούμε γιατί δεν πήγε ο πρόεδρός της, ο Γιώργος Παπανδρέου! - ο Χιλιανός Λουίς Αγιάλα και να δήλωσε κατενθουσιασμένος ότι η νίκη του Ράμα συνιστά «μια ιστορική νίκη και μια εξαιρετική είδηση για την Αλβανία, την Ευρώπη και την οικογένεια της διεθνούς Αριστεράς», αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.
Τι σχέση έχει ο Ράμα με την «οικογένεια της Διεθνούς Αριστεράς» όταν π.χ. τρεις μέρες πριν τις εκλογές δήλωσε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους στα Τίρανα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Αλβανίας είναι ο μετασχηματισμός του κράτους σε ιδιωτική επιχείρηση (!)» όπως έγραψε το Σάββατο ο απεσταλμένος της στην αλβανική πρωτεύουσα; Είναι αλήθεια ότι το 2009 ο Ράμα είχε το προφίλ του «εξευρωπαϊστή» της Αλβανίας, αλλά αυτό μάλλον συνέτεινε στην ήττα του. Για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, ο Εντι Ράμα ενσωματώθηκε πλήρως στο αλβανικό πολιτικό σύστημα και έδρασε βάσει των κανόνων του. Αυτό τον βοήθησε να πάρει τις εκλογές, γιατί «εδώ είναι Βαλκάνια», ως γνωστόν.
Με δεδομένο ότι είναι επιπλέον και κεντροαριστερός, ο δεξιός γερμανικός Τύπος δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του από τη μετεξέλιξη του Ράμα, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα πράγματα και καταστάσεις για το πολιτικό σύστημα της Αλβανίας που απέφευγε να θίξει ευθέως όσο ο Σαλί Μπερίσα, ο δεξιός ομοϊδεάτης τους, βρισκόταν στην εξουσία. Είναι πολύ χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό το χθεσινό κύριο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα.
«Στη θέση των δημοκρατών μπαίνουν τώρα οι σοσιαλιστές, αλλά είναι ισχνή η ελπίδα ότι το σύστημα θα μπορούσε να αλλάξει. Η διαφθορά ανήκει στην καθημερινότητα, αξιώματα και τίτλοι αγοράζονται, η νομιμοφροσύνη εκβιάζεται» γράφει και συνεχίζει: «Η πολιτική θεωρείται αναπότρεπτο κακό, με το οποίο πρέπει να συμβιβαστεί κανείς. Το ότι τα κόμματα επί της ουσίας αποτελούν αρπακτικές συμμορίες (!) γίνεται σιωπηρά αποδεκτό». Αναφερόμενη δε προσωπικά στον νέο Αλβανό πρωθυπουργό, η γερμανική εφημερίδα τόνιζε ότι «ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα, άλλοτε δήμαρχος των Τιράνων, τον οποίο πριν από λίγα χρόνια συνόδευε η φήμη ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκράτη μεταρρυθμιστή, έχει συμβιβαστεί με αυτό το σύστημα». Οχι φυσικά ότι ο Μπερίσα ήταν διαφορετικός.
Κάθε άλλο. Τρεις μέρες πριν τις εκλογές ο Μπερίσα έδινε συγχαρητήρια δημοσίως στον... εαυτό του γιατί εισήγαγε στην Αλβανία «το καλύτερο σύστημα καταμέτρησης ψήφων που υπάρχει» και δήλωνε με κάθε επισημότητα ότι «αποκλείεται εντελώς» να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας του. Παρόλο όμως που συνετρίβη με διαφορά άνω των... 20 (!) εκατοστιαίων μονάδων, τρεις ολόκληρες μέρες τις εκλογές δεν είχε βγει να κάνει μια δήλωση παραδοχής της ήττας του, παρά τις εκκλήσεις του Ράμα και τις ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ! Φαντάζεται εύκολα κανείς τι θα είχε γίνει αν ο Μπερίσα είχε χάσει οριακά τις εκλογές, με μία - δύο εκατοστιαίες μονάδες διαφορά!
Εδώ ο Εντι Ράμα δεν αναγνώριζε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 επί... τρία χρόνια και απείχαν οι σοσιαλιστές από τις εργασίες του κοινοβουλίου όλο αυτό το διάστημα! Ποτάμι θα κυλούσε το αίμα...
Σίγουρα η Αλβανία εκσυγχρονίζεται βραδέως, αλλά έχει ακόμη πάρα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να γίνονται κανονικά ακόμη και οι εκλογές με δημοκρατικό τρόπο ως προς τους τύπους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει και πολλά πράγματα επί της ουσίας.

Ο Ντούλες στην Εφημερίδα των Συντακτών «Παντελώς απούσα η ελληνική κυβέρνηση από την εκλογική μάχη της μειονότητας»

Η Αλβανία αυτή τη στιγμή απέχει πολύ στον τρόπο λειτουργίας από το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργεί η Οικονομία

Σαφείς αιχμές κατά της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Δ. Αβραμόπουλο αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, αφήνει, μιλώντας στην «Εφ. Συν.», ο επανεκλεγείς ομογενής βουλευτής, Βαγγέλης Ντούλες, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν συνέτρεξε την ελληνική μειονότητα στη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Καταγγέλλει «πολιτικάντηδες» και «πολιτικά σχήματα των Αθηνών» που πολιτεύονται με κριτήριο «μια χούφτα ψήφους». Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο του εθνικισμού στην αλβανική πολιτική σκηνή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Τάσο Τσακίρογλου

• Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών σε σχέση με τις προηγούμενες του 2009 αλλά και τους στόχους που είχατε θέσει;

Οι εκλογές του 2013, της προηγούμενης Κυριακής, ήταν δύσκολες και περίπλοκες, λόγω του ότι είχαμε συσσωρευμένο μένος κατά της κυβέρνησης, το οποίο όμως δεν είχε εκφραστεί στις πραγματικές του διαστάσεις. Το μαρτυρά αυτό και το αποτέλεσμα, αφού η νίκη της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων απ’ ό,τι αναμενόταν. Εμείς, ως Κόμμα της Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταφέραμε μέσω της συμφωνίας [με το Σοσιαλιστικό Κόμμα] να διπλασιάσουμε τις έδρες μας: είχαμε μία και τώρα έχουμε δύο έδρες. Ομως αυτό δεν μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να μας ικανοποιεί.

• Ποιοι είναι οι λόγοι;

Είναι μακριά από τις δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός. Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον, η γενικότερη αδιαφορία των συμπατριωτών μας να επιστρέψουν από την Ελλάδα και να δώσουν το «παρών» στην κάλπη. Η συμμετοχή στις περιοχές όπου ζει ο Ελληνισμός ήταν η χαμηλότερη σε όλη την επικράτεια. Δεύτερον, η ψήφος πολλών πολιτών χαρακτηρίστηκε από την αγωνία της ανατροπής του Μπερίσα, οπότε οδηγήθηκε προς το βέβαιο καταφύγιο που σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τρίτον, εμείς ως Ομόνοια και ΚΕΑΔ δεν είχαμε την παραδοσιακή συνεννόηση και στήριξη της Αθήνας και του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον κ. Αβραμόπουλο.

• Ποια ήταν η συνεργασία σας με το ελληνικό ΥΠΕΞ και πόσο βοήθησε την υπόθεση της μειονότητας στις εκλογές;

Είχαμε μονομερή, απροειδοποίητη αθέτηση της παραδοσιακής μας σχέσης από το υπουργείο Εξωτερικών.

• Εννοείτε ότι το ΥΠΕΞ βοήθησε το άλλο κόμμα της μειονότητας, το MEGA;

Δεν θα ήθελα να πω κάτι τέτοιο. Απλώς θα μείνω στο ότι σε σχέση με την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ αθέτησε ό,τι ίσχυε επί δύο δεκαετίες, χωρίς καν να ανακοινώσει κάτι τέτοιο.

• Πού το αποδίδετε αυτό;

Δεν μπορώ να ξέρω, προς το παρόν.

• Υπήρξε κάποια επαφή με το ΥΠΕΞ πριν από τις εκλογές, καθώς μετά από αυτές είχαμε αλλαγή ηγεσίας;

Βεβαίως και έχουμε επαφές με τις διπλωματικές αρχές.

• Η γενικότερη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μειονότητα ποια ήταν στο θέμα των εκλογών;

Παντελώς απούσα. Την τελευταία στιγμή και μόνο έγιναν κάποια ήσσονος σημασίας πράγματα.

• Πώς επηρέασε το αποτέλεσμα η διάσπαση στην εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας μεταξύ δύο κομμάτων;

Σε επίπεδο ψήφων δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ο δήθεν διχασμός ήταν μια φούσκα με προέλευση την Αθήνα. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει: πολιτικάντηδες, πολιτικοί και πολιτικά σχήματα των Αθηνών να βάζουν το μικροπολιτικό συμφέρον «τής μιας χούφτας ψήφων», μη διστάζοντας να βάλουν χέρι στη μειονότητα του Ελληνισμού. Αυτό είναι κρίσιμο.

• Είναι αρκετά σκληρές οι καταγγελίες αυτές. Εχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας;

Αυτό μπορείτε να το δείτε παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις, τις επαφές, τις συναντήσεις και τα μηνύματα από πολλές πλευρές.

• Διάβασα σε διάφορα μπλογκ της ομογένειας στην Αλβανία αναφορές σε πολιτικούς όπως ο Μάκης Βορίδης, οι οποίοι είχαν επαφές με το MEGA.

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανέναν και υπάρχει κατανόηση ότι όλοι θα δουν τους πάντες. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας και αυτό επιβάλλει το εθνικό μας χρέος: να είμαστε όλοι σ’ επαφή με όλους. Οταν όμως τίθεται θέμα στρατηγικών επιλογών, οφείλουμε να κάνουμε πάντα το σωστό και το φρόνιμο.

• Υπήρξαν περιστατικά εις βάρος της μειονότητας σ’ αυτές τις εκλογές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν;

Βεβαίως και υπήρξαν. Εμείς καταγγείλαμε κάποια στιγμή ότι στη διαδικασία καταμέτρησης επιχειρήθηκε αλλοίωση ψήφου εις βάρος μας. Ακυρώθηκαν δύο κάλπες δύο μεγάλων εκλογικών κέντρων με σημαντικό αριθμό ψήφων, στη Λιβαδειά και στο Βαγγαλάτι. Ομως μετά από την άμεση πίεση που ασκήσαμε μέσω των ΜΜΕ και των διπλωματικών αρχών στα Τίρανα με την προϊσταμένη του Σώματος Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, καταφέραμε να αποτραπεί η συνέχεια.

• Τόσο η Κάθριν Αστον όσο και ο Στέφαν Φούλε έκαναν λόγο εκ μέρους της Ε.Ε για μια καλή εκλογική διαδικασία. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Ηταν καλύτερη. Απέχει πολύ όμως από μια εκλογική διαδικασία ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

• Την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. τη βλέπετε καλύτερη τώρα με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τη νίκη των Σοσιαλιστών;

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης για δύο λόγους: ο εντεινόμενος ευρωσκεπτικισμός στις τάξεις της Ε.Ε. για την περαιτέρω διεύρυνση και, δεύτερον, η Αλβανία αυτή τη στιγμή απέχει πολύ στον τρόπο λειτουργίας από το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία. Χρειάζεται ξεκάθαρο όραμα, το οποίο πολλές φορές δεν υπάρχει. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση χρησιμοποιείται εν πολλοίς ως ένα δελεαστικό σλόγκαν. Κατά την άποψή μας χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγή του εκλογικού νόμου και αλλαγή τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα έχουμε έντονη φτώχεια και κοινωνική εξαθλίωση, χωρίς κοινωνική πρόνοια από την πλευρά του κράτους. Τώρα, υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή.

• Ποια η θέση του ΚΕΑΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα φτιαχτεί;

Αυτό εξαρτάται από τον μελλοντικό πρωθυπουργό. Εάν θα μάς καλέσει να συμμετάσχουμε.

• Υπάρχει επαφή με τον νικητή Εντι Ράμα; Σας έχει γίνει κάποια κρούση;

Οι επαφές είναι συνεχείς, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα κουβέντα για την επόμενη κυβέρνηση.

• Είδαμε ότι οι Τσάμηδες κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτές, κάτι που δεν πέτυχε η εθνικιστική «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία». Τι σημαίνει αυτό για το κλίμα εις βάρος της ομογένειας και της Ελλάδας που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα;

Το κόμμα των Τσάμηδων έβγαλε μία έδρα με τους συνδυασμούς του Δημοκρατικού Κόμματος (Μπερίσα), αλλά και ακόμα τρεις ή τέσσερις έδρες. Ερχονται ενισχυμένοι στη Βουλή. Οσον αφορά την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», δεν κατάφερε να κερδίσει έδρα. Τα μηνύματα από την Κομισιόν ήταν σαφέστατα, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε πολύ έντονα στην υποχρέωση της Αλβανίας να καταπολεμήσει τον εθνικισμό. Επίσης η Ουάσινγκτον επανειλημμένα φάνηκε αποφασισμένη και πολύ σκληρή σε αυτή τη γραμμή και εναπόκειται πλέον στη νέα κυβέρνηση αλλά και σ’ όλο τον πολιτικό κόσμο να δώσει σκληρή μάχη κατά αυτού του φαινομένου, το οποίο σε τελική ανάλυση στρέφεται κατά της ίδιας της Αλβανίας.

• Η κυβέρνηση Μπερίσα είχε σηκώσει τους τόνους με αλυτρωτικά μηνύματα εις βάρος των γειτόνων. Τώρα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αλλάξει κάτι; Διότι και αυτό έχει δώσει εθνικιστικά δείγματα, όπως η πρωτοβουλία για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής και προσωπικά δεν έχω ψευδαισθήσεις. Και στα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα και ακόμα περισσότερο στα μικρότερα, τα οποία προσπαθούν να αλιεύσουν ψήφους σε θολά νερά, υπάρχουν εθνικιστικά και ανθελληνικά στοιχεία. Εξαρτάται από τις πολιτικές ηγεσίες τι περιθώρια αφήνουν σ’ αυτές τις φωνές. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να προχωρήσουν προς όφελος και των δύο. Η στήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία είναι μείζονος σημασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Αν η Αλβανία συνεργαστεί σωστά και δεχτεί τη συμπαράσταση της Ελλάδας, μπορεί η νέα κυβέρνηση να πετύχει άμεσα αυτό τον στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, όμως, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Με πολιτικές όπως αυτές του κ. Μπερίσα ή και του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μια σχέση αμοιβαίας μεσομακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Με βάση τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα στη νέα αλβανική βουλή θα συμμετέχουν οι παρακάτω βουλευτές ελληνικής καταγωγής:

Βαγγέλης Ντούλες, ΚΕΑΔ, Αυλώνα

Βασιλίκα Υσι, PS  Τίρανα

Λούιζα Τζουβάνη, PS, Αυλώνα

Ανδρέας Μάρτος, PS , Αυλώνα

Αναστάσης Αγέλης, PS, Αργυρόκατρο

Βαγγέλης Τάβος, LSI, Αργυρόκαστρο

http://www.shekulli.com.al/web/zgjedhje2013.php

ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΝΤΟΥΛΕΣ;

Για να εκλέξει το ΚΕΑΔ βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας πρέπει να συγκεντρώσει 4.500- 5000 ψήφους, μέχρι στιγμής με καταμετρημένο το 72,45% των ψηφων έχει συγκεντρώσει 3.798 ψηφους που αντιστοιχούν στο 4,07%. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο το 10% των ψήφων στο Μεσοπόταμο και το 78% στη Φοινίκη. Στους Αγίους Σαράντα δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα από Δίβρη, Αλύκο, Ξαμίλα, Τζάρα και σχεδόν το 50% από Λούκοβο και το 20% από Λιβαδειά.
Συγκεκριμένα στο Αλύκο υπάρχουν εγγεγραμένα 7284 άτομα, αν υποθέσουμε πως η συμμετοχή κυμανθεί στο 25% και το ΚΕΑΔ λάβει το 25% των ψήφων συγκεντρώνει περίπου 450 ψήφους.
Αν κανουμε τις ιδιες υποθέσεις και για τη Δίβρη προκύπτουν άλλα 350 άτομα.
Στο Λουκοβο με καταμετρημένες το 50% των ψήφων έχει λάβει 167, αν υποθέσουμε πως θα διατηρήσει το ίδιο ποσοστό και στο σύνολο προσθέτουμε ακόμα 167 ψήφους.
Συν 150-200 άτομα ακόμα από Λιβαδειά  και άλλους 200 ψήφους από Μεσοπόταμο.
Κάνοντας τις πράξεις μπορούμε να υποθέσουμε πως το ΚΕΑΔ θα έχει εκπροσώπηση και στη νέα βουλή.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΣΤΟ 78% Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΗ

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 77,78% των εκλογικών τμημάτων το ΚΕΑΔ λαμβάνει το 41,45% και το MEGA το 25,65%. Το PS το 15,88%, το PD 5.27% και το LSI 4,43%. Το τσάμικο PDIU έλαβε 57 ψηφους που αντιστοιχούν στο 4,35%.

ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗ: ΣΤΟ 80% Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ

Με καταμετρημένους τους ψήφους σε 15 από τα 19 εκλογικά κέντρα, το LSI λαμβάνει το 51,46% των ψήφων και το ΚΕΑΔ το 9,43%. Το PD στο 17,61%, το PS το 14,68 ενώ το MEGA έχει πέσει στο 3,88%.

ΒΟΥΒΑΜΑΡΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Σιγή ιχθύος στα επιτελεία τόσο του ΚΕΑΔ όσο και του MEGA. H aftonomi.gr έχει διακόψει τη "live ενημέρωση" από τις 00:39 της Δευτέρας ενώ το deropoli. com δημοσίευσε μόνο ένα κείμενο για το αναμενόμενο αποτέλεσμα στο Δήμο Αγίων Σαράντα πριν από 2-3 ώρες. Οι ιστοσελίδες που υποστηρίζουν MEGA σταμάτησαν να ασχολούνται με τις εκλογές όπως για παράδειγμα το όραμα που ασχολείται με ιστορικά θέματα ενώ ο Ελέυθερος λόγος Αργυροκάστρου έχει να δημοσιέυσει άρθρο από 20/06. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ LSI ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗ

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 8 από τα 19 εκλογικά κέντρα (42,11%) ο Βαγγέλης Τάβος λαμβάνει το 61,36% (570 ψήφοι), πολύ καλή και η παρουσία του Φίλιππα Ρούτζιου που συγκεντρώνει το 5,38% (50). Στον αντίποδα το ΚΕΑΔ βρίσκεται στο 5,06% με 47 ψήφους. Το PD λαμβάνει το 16,58% και το PS το 8,61%.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΔΡΟΠΟΛΗ

Το PD έλαβε το 32,7% των ψήφων (1031) ενώ το ΚΕΑΔ έλαβε το 19,36% (609). Το LSI ήρθε δεύτερο με 26,64% (838) ενώ το PS έλαβε το 15,77% (496). Το MEGA περιορίστηκε στο 1,65% με 52 ψήφους, πσοοστό ιδιαίτερα χαμηλό αν λάβουμε υπόψη μας πως απο την περιοχή κατάγονται υψιλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Φαίνεται όμως πως ο πόλεμος και η πολιτική του internet δεν άγγιξε τους κατοίκους της Κάτω Δρόπολης.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗ

Σαρωτικός εμφανίζεται ο Βαγγέλης Τάβος στην Άνω Δρόπολη. Τα αποτελέσματα από τα δύο πρώτα εκλογικά κέντρα του δίνουν 66,46%! Το MEGA ακολουθεί με 13,41% και το PD με 7,52%. Πολύ πίσω εμφανίζεται το ΚΕΑΔ με μόλις 4,27% (14 ψήφοι).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΜΕΡΤΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΜΑΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση ψήφων στο Δήμο Χιμάρας με το ΚΕΑΔ να λαμβάνει το 25,54%, δηλαδή 902 ψήφους. Όπως στις δημοτικές εκλογές έτσι και τώρα μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό κόμμα που έλαβε το 48,33% των ψήφων (1707).
Το MEGA απέσπασε συνολικά  43 ψήφους, δηλαδή το 1,22%.


πηγή: http://result.cec.org.al/Results.aspx?UnitID=416&IsPS=0&Turnout=0&LangID=1

Στο 87,5% η καταμέτρηση ψήφων στην Κάτω Δρόπολη

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 14 από τα 16 εκλογικά κέντρα (87,5%) το ΚΕΑΔ συγκεντρώνει το 21,86% (571 ψήφοι) ενώ το MEGA έχει λάβει 43 ψήφους που αντιστοιχούν σε 1,83%. Το PD στο 35,14%, το PS στο 15,76% και το LSI στο 23,43%.

6,45% ΤΟ ΚΕΑΔ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 26 από τα 39 εκλογικά κέντρα το ΚΕΑΔ συγκεντρώνει το 6,45% των ψήφων στο Δήμο των Αγίων Σαράντα, το οποίο μεταφράζεται σε 576 ψήφους. Στο 2,05% το MEGA με 183 ψηφους. Πρώτη δύναμη το σοσιαλισικό κόμμα με 40,22% και ακολουθεί το PD με 20,75%. 

50% ΤΟ ΚΕΑΔ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 10 από τα 15 εκλογικά κεντρά το ΚΕΑΔ συγκεντρώνει το 50,39% των ψήφων (640), στο 11,26% με 143 ψήφους το MEGA.  Στο 22,44 το PS και στο 10,63 το PD. Πολύ μικρά τα ποσοστά του LSI στο 1,42.

Η ΚΑΤΩ ΔΡΟΠΟΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΞΕΡΡΑ

Στο 41,27% το ποσοστό του PD με καταμετρημένες τις ψήφους στο 50% των εκλογικων τμημάτων στην Κάτω Δρόπολη. 19,7% το ΚΕΑΔ (326 ψήφοι), 20,42 το LSI και 14,2 το PS. Μόλις 40 ψήφοι για το MEGA.

27% ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ ΤΟ ΚΕΑΔ

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 16 από τα 17 εκλογικά κέντρα στη Χιμάρα το ΚΕΑΔ λαμβάνει το 26,55% των ψήφων (885 ψηφοι). Το MEGA ψήφισαν 44 άτομα, δηλαδή το 1,29%.
Στο 47,7 % τα ποσοστά του PS και 11,85 του PD.

ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΑΔ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 204 εκλογικά κέντρα σε σύνολο 447 (46,64%) το ΚΕΑΔ λαμβάνει το 2,36% των ψήφων! Προηγείται ο Ραμα με 40,31% και ακολουθει το PD με 33,4%. Τα ποσοστά του MEGA είναι 0,2%. Το LSI στο 7,7%  σταθερά τρίτη δύναμη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΥΛΩΝΑΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στους Αγίους Σαράντα με καταμετρημένα το 18,42% των ψήφων το ΚΕΑΔ λαμβάνει το 6,49%  ενώ το   MEGA το 2,27. Προηγείται το PS με 40,49%, ακολουθεί το PD με 20,27% και το LSI με 8,82%.

Στην Αυλώνα με καταμετρημένο το 30,8% των εκλογικών κέντρων το ΚΕΑΔ λαμβανει το 0,88% και το MEGA το 0,02%. Υψηλά ποσοστά το PDIU 6.32%.
Στη Χιμάρα με καταμετρημένο το 11,76% των εκλογικών κέντρων το ΚΕΑΔ λαμβανει 6,44%, το MEGA 0.42%  ενώ το PS προηγείται με 60%.

Στο Δέλβινο δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου έχουν γίνει γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα για τις περιοχές του Τεπελενιού και της Πρεμετής.
Συγκεκριμένα στην Πρεμετή με καταμετρημένα το 33,33% των ψήφων το ΚΕΑΔ λαμβάνει το 1,04% των ψήφων ενώ προηγείται το PS με 48,02%. Το PD έχει λάβει το 20,68% και το LSI το 15,22 ενώ το MEGA 0.12%.
Στο Τεπελένι  με καταμετρημένο το 22,22% των ψήφων το ΚΕΑΔ λαμβανει το 0,08%, το PS 49.6%, το PD 22.13% , το LSI 18.67%, ενώ το MEGA 0.04.

Το ΚΕΑΔ θα έχει την πρωτιά στη Δρόπολη

Λοιπόν, θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη για τη Δρόπολη με κριτήριο το πως κινήθηκαν οι ψηφοφόροι στο δικό μου χωριό.
Καταρχήν η συμμετοχή ήταν η συνηθσμένη, 150-170 άτομα σε σύνολο 650 ατόμων. Μιλάμε για αποχή που ξεπερνά το 75%!
Το ΚΕΑΔ θα έχει σίγουρα το προβάδισμα αν και έχει χάσει ψήφους κυρίως λόγω Ξέρρα και λιγότερο  λόγω MEGA. Το MEGA είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αξίζει εδώ να αναφέρω πως κανένας υποψήφιος του MEGA δεν πέρασε προεκλογικά από το χωριό.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά των σοσιαλιστών. Ακολούθησαν τον Ταβο στο LSI ή παρέμειναν πιστοί στο κόμμα του Έντι Ράμα; Σε γενικές γραμμές ο Τάβος φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση και με τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στη βουλή αλλά και με την εξουσία που του έδινε η θέση του υπουργού υγείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα θεωρείται πως έχει εξασφαλισμένη την είσοδο του στη βουλή. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον Ξέρρα ο οποίος πιθανότατα θα είναι και αυτός στη νέα βουλή. 
Κατά τα άλλα η εκλογική διαδικασία κύλισε ομαλότατα, με τους ψηφοφόρους να καταλήγουν σε κοντινό καφενείο και να μην έχουν καμία όρεξη για πολιτικές συζητήσεις.
Προβλέπω πρώτο το ΚΕΑΔ άλλα χωρίς εκπροσώπηση στη βουλή, δεύτερο το  LSI, τρίτο το PD, τέταρτο το PS και πέμπτο το MEGA.
Και δύο έλληνες βουλευτές στην περιφέρεια Αργυροκάστρου: Τάβο και Ξέρρα.