Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

49 χρόνια πρίν... 30.XII.1961


Eπιλογή: Mιχάλης N. Kατσίγερας

ΟΜΗΡΟΙ ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Ιωάννινα, 29. – Εις τό αλβανικόν παραμεθόριον χωρίον Βισερά, όπου χθες αι αλβανικαί αρχαί παρέδωσαν 123 Έλληνας ομήρους, κυρίως γυναικόπαιδα, εκ τής περιοχής Αετομηλίτσας τού Γράμμου, συνεκροτήθη πολύωρος σύσκεψις τής ελληνικής επιτροπής επαναπατρισμού ομήρων μετά τής αντιστοίχου αλβανικής επιτροπής. Αποτέλεσμα τής συσκέψεως υπήρξε συμφωνία όπως εντός ελαχίστου χρόνου πραγματοποιηθή ο επαναπατρισμός όλων τών απαχθέντων υπό τών κομμουνιστοσυμμοριτών ομήρων. Η συμφωνία τελεί υπό τήν έγκρισιν τών Κυβερνήσεων Αθηνών και Τιράνων.

Τά ανωτέρω ανεκοίνωσεν απόψε ενταύθα ο διευθυντής τού υπουργείου Προνοίας κ. Πουλαντζάς, πρόεδρος τής επιτροπής επαναπατριζομένων ομήρων, ο οποίος μετέβη εις τήν μεθόριον προς παραλαβήν τών 123 επαναπατρισθέντων χθες. Ο κ. Πουλαντζάς δεν ανεκοίνωσεν άλλο τι πέραν του ότι οι Αλβανοί επέδειξαν καλήν διάθεσιν διά τήν οριστικήν λύσιν τού από μακρού εκκρεμούντος θέματος.

Τά μέλη τής ελληνικής επιτροπής υπό τόν κ. Πουλαντζάν είχον μεταβή και σήμερον εις τήν Αλβανίαν και συνηντήθησαν με τά μέλη τής αλβανικής επιτροπής επαναπατρισμού προκειμένου να παραδώσουν δύο Αλβανούς φυγάδας και να παραλάβουν ταυτοχρόνως άλλους δύο Έλληνας φυγάδας. Η διαδικασία αυτή διήρκεσεν επ’ ολίγον και εν συνεχεία διεξήχθη μακρά συνομιλία επί τού θέματος τών διαβιούντων εις Αλβανίαν Ελλήνων ομήρων.

Η συνομιλία απέληξεν εις συμφωνίαν, κατά τήν οποίαν διετυπώθησαν και οι όροι τού επαναπατρισμού τών υπερπεντακοσίων ακόμη ομήρων καθώς και τών ποιμνίων των και τών κινητών εν γένει περιουσιών των.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_30/12/2010_427203

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ, ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΕΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Ενας Γιουγκοσλάβος στρατηγός θυμάται  τον ελληνικό Εμφύλιο

Του Σταυρου Tζιμα

Στο μικροσκοπικό καφέ «Γκαλέρια», στην οδό Βουκ Κάρατζιτς με τις πολλές αντικερί, στο κέντρο του παλιού Βελιγραδίου, κάθε μέρα γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, κάνει την εμφάνισή του ένας ψηλός και καλοστεκούμενος ηλικιωμένος κύριος.

Μοιάζει εντυπωσιακά στην εμφάνιση με τον Ζακ Σιράκ, τον χαιρετούν με σεβασμό οι θαμώνες, μικροί και μεγάλοι, και αφού πιει τον καφέ και «τραβήξει» τις σλιμποβίτσες του αργά το μεσημεράκι γυρίζει στο σπίτι του. Την επομένη πάλι τα ίδια.

Δεκαετίες τώρα ο Γιόβαν Κάπισιτς, τηρεί πιστά την καθημερινή αυτή συνήθεια, συχνάζοντας στην καφετέρια του γιου του, γνωστού πρώην μπασκετμπολίστα, Ντράγκαν, με τις σκέψεις του να ταξιδεύουν στο ένδοξο παρελθόν του ιδίου και της πατρίδας του και να γίνονται γκρίζες όταν επιστρέφουν στην κατάντια της σημερινής φτωχής και αδύναμης Σερβίας.

Αυτός ο ενενηντατριάχρονος κομψός Σέρβος, παλιός στενός συνεργάτης του Τίτο κρύβει ένα μεγάλο και ένοχο (;) μυστικό της τραγικότερης σελίδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του Εμφυλίου πολέμου.

«Αν μάθουν οι Ελληνες»

«Αν μάθουν οι Ελληνες τι τους έκανα θα με κρεμάσουν», συνήθιζε να λέει σε στιγμές ευφορίας σε συνομιλητές του όταν η κουβέντα έφτανε στην εμπλοκή της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και του ιδίου προσωπικά στην ελληνική τραγωδία.

Τι ακριβώς έκανε; Συγκέντρωνε, έστελνε στον Γράμμο και το Βίτσι, τον προερχόμενο από τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες «Λαϊκές Δημοκρατίες» οπλισμό που προοριζόταν για τις ανάγκες του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο διάστημα 1947-1948.

Τα όπλα, πυροβόλα, μυδράλια, αυτόματα, νάρκες, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά, χειροβομβίδες, τα πυρομαχικά, τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό, κατέφθαναν από Πράγα, Βαρσοβία, Μόσχα, Βουκουρέστι, Σόφια κ. α. στο Βελιγράδι και απο εκεί μεταφέρονταν και αποθηκέυονταν σε κρατικές εγκαταστάσεις στην πόλη Πάντσεβο.

Στη συνέχεια με τρένα και φορτηγά μεταφέρονταν στην περιοχή των Σκοπίων απ’ όπου προωθούνταν στα σύνορα, όπου τα παραλάμβαναν με την Ελλάδα τμήματα του εφοδιασμού των ανταρτών και συνήθως με μουλάρια τα περνούσαν στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Μόλις τα γεμάτα με όπλα και πυρομαχικά βαγόνια έφταναν στα σύνορα κοντά στα Μπίτολα, οι ντιζελομηχανές μας τα έσπρωχναν και τα έστελναν ακυβέρνητα μέσα στην Ελλάδα και εκεί τα περίμεναν οι Ελληνες σύντροφοι. Αυτό βέβαια συνιστούσε παραβίαση κυριαρχίας, αλλά έτσι γινόταν...», αποκάλυψε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 5» των Σκοπίων.

Ο στρατηγός Γιόβαν Κάπισιτς, συμπολεμιστής του Τίτο, τοποθετήθηκε από τον στρατάρχη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών υπεύθυνου για τις μυστικές υπηρεσίες με υπουργό τον διαβόητο Αλεξάντερ Ράνκοβιτς και από το νευραλγικό αυτό πόστο κατηύθυνε την επιχείρηση εφοδιασμού του στρατού του Νίκου Ζαχαριάδη μέχρι το «πισώπλατο χτύπημα».

Παρά το γεγονός ότι η ιστορική έρευνα φέρνει στο φως ντοκουμέντα με την υπογραφή του, ο ίδιος αρνείται όταν συνομιλεί με Ελληνες ότι προμήθευε με όπλα τον ΔΣΕ.

Ο λόγος; Διακατέχεται από φόβο μήπως η Ελλάδα τον στείλει στο... Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου!

«Οπλα στην Ελλάδα εμείς οι Γιουγκοσλάβοι; Δεν νομίζω ότι στείλαμε, θυμάμαι για κάποιες ρουμάνικες ρουκέτες που φορτώθηκαν από την αποθήκη στο Πάντσεβο, αλλά δεν ξέρω προς τα πού πήγαν…», είπε στην «Κ» που τον εντόπισε στο καφέ του γιου του στο Βελιγράδι.

Οταν του θέσαμε υπ’ όψιν το έγγραφο του γιουγκοσλαβικού στρατού με κατάλογο χιλιάδων όπλων υπογεγραμμένο από τον ίδιο, αλλά και τα όσα είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ο απόγονος αυτός του Μπέρια και του Ζντάνοφ, έχασε την ψυχραιμία του και πέταξε από το τραπέζι το ποτήρι με το νερό!

Οι απεσταλμένοι του Τίτο

Με την πρόοδο της συζήτησης παραδέχθηκε ότι ο Τίτο έστειλε στον Ζαχαριάδη δύο υψηλόβαθμους αξιωματικούς του γιουγκοσλαβικού στρατού, όχι όμως ως συμβούλους στο Γενικό Αρχηγέιο του ΔΣΕ, όπως αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα, αλλά «για να έχουμε άμεση πληροφόρηση για την έκβαση του ένοπλου αγώνα».

Είπε ακόμη ότι μια γιουγκοσλάβικη μεραρχία είχε αναπτυχθεί διαρκούντως του Εμφυλίου στις νότιες περιοχές της χώρας του έτοιμη να εισβάλει στην Αλβανία σε περίπτωση που επενέβαινε ο ελληνικός στρατός στην Βόρειο Ηπειρο.

Ο στρατηγός Κάπισιτς αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό αρχείο όσον αφορά τον ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο.

Εγγραφα και ντοκουμέντα όμως για την ταραγμένη εκείνη περίοδο, αλλά και αργότερα, που μας αφορούν, παραμένουν, παραδομένα στη φθορά του χρόνου και ανεκμετάλλευτα στα αρχεία, όχι μόνο του Βελιγραδίου αλλά και των Σκοπίων, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και βεβαίως της Μόσχας, δίχως ενεργό ενδιαφέρον από επίσημης ελληνικής πλευράς, μολονότι η αξιοποίησή τους μπορεί να ξαναγράψει μέρος της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Εύσημα Μπερίσα στον κ. Αναστάσιο

Του Σταυρου Tζιμα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ιστορική χαρακτήρισε τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστάσιου στην αναζωογόνηση των πνευματικών αξιών των Αλβανών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, σε μια περίοδο που ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στη χώρα του αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον ηγέτη των ορθοδόξων χριστιανών και εντείνουν τις εναντίον του επιθέσεις. Ο κ. Μπερίσα προσήλθε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Αρχιεπισκοπή για ανταλλαγή ευχών με τον κ. Αναστάσιο και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το εξαιρετικό έργο σας και για την ιστορική συμβολή, τη δική σας και των συνεργατών σας, στην αναζωογόνηση των πνευματικών μας αξιών οι οποίες εξ ολοκλήρου υπάρχουν ως θείες, αλλά συγχρόνως και ως γήινες ανθρώπινες αξίες».

Τον σεβασμό και την εκτίμηση στο έργο του ηγέτη της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας εξέφρασαν κατά την επίσκεψή τους στον κ. Αναστάσιο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μπαμίρ Τόπι, η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζοζέρτα Τοπάλι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχος Τιράνων κ. Εντι Ράμα, οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, κ.ά.

Τον αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν επίσης και αντάλλαξαν ευχές οι ηγέτες των άλλων θρησκευτικών δογμάτων στην Αλβανία, ενώ νωρίς το πρωί τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στη διάρκεια της οποίας διαβάστηκε στην αλβανική και ελληνική γλώσσα μήνυμα του κ. Αναστάσιου. Σημειώνεται ότι η λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από την αλβανική κρατική τηλεόραση. Οι δηλώσεις του κ. Μπερίσα βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το καλλιεργούμενο εναντίον του Αρχιεπισκόπου από μερίδα εμφορούμενων από παρωχημένες αντιλήψεις ιστορικών, που ως στόχο έχουν, όπως επισημάινουν διπλωματικές και εκκλησιαστικές πηγές, να αποδομήσουν το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από το κομμουνιστικό καθεστώς ορθοδόξου εκκλησίας της Αλβανίας.







ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΘΗΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ ΕΝΕΠΛΑΚΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

Λεωφορείο της γραμμής Αθήνα - Τίρανα με 60 επιβαινοντες ενεπλάκη σε τροχαίο κοντά στην περιοχη Balhsh. Δεν υπήρχαν σοβαρά τραυματίες, παρά μόνο μερικοί που τραυματίστηκαν ελαφρά. Το λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο μαρκας Renault Clio.

Εφημερίδα κατηγορεί τον Σαλί Μπερίσα για λαθρεμπόριο όπλων

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Αρχιμαφιόζος στα κυκλώματα λαθρεμπορίου όπλων στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο (1998-1999) είναι για την εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται ως «ρατσιστική συκοφαντία»:

«Υπήρξε ένας από τους κύριους λαθρέμπορους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Το όνομά του αναφέρεται από τέσσερις μάρτυρες στα ντοκουμέντα της (σερβικής) εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου», γράφει πρωτοσέλιδα το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας. Η εφημερίδα επικαλείται φάκελο της εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου με τον αριθμό 33-08, όπου κατοικία του Μπερίσα στη βόρεια Αλβανία, στα σύνορα με το Κόσοβο, περιγράφεται ως «κέντρο αγοράς όπλων». Δημοσιεύει δε αποσπάσματα από μαρτυρίες τεσσάρων Κοσοβάρων Αλβανών, πρώην ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η υπόθεση προκύπτει λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Ελβετού κοινοβουλευτικού Ντικ Μαρτί σχετικά με λαθρεμπόριο οργάνων που αφαιρούνταν σε παράνομες κλινικές στην Αλβανία από, Σέρβους κυρίως, αιχμαλώτους των ανταρτών του UCK στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στην έκθεση κατηγορούνται ως υπεύθυνοι μία ομάδα ηγετικών στελεχών του UCK, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προτίθεται να αποφανθεί στα τέλη Ιανουαρίου σχετικά με την έκθεση την οποία είχε ζητήσει αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της.

Ο Μπερίσα χθες απέρριψε σε έντονο ύφος τις κατηγορίες της «Politika», αποκαλώντας την «εκπρόσωπο των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων» και «τυφλό δικηγόρο της γενοκτονίας που διαπράχτηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο» και τα δημοσιευόμενα «ρατσιστικές συκοφαντίες που αποτελούν μέρος της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μαρτί». Φρόντισε δε να προσθέσει ότι η Αλβανία παραμένει «ανοιχτή σε οποιαδήποτε έρευνα της Eulex και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συνδέεται με τον πόλεμο στο Κόσοβο και με άλλες υποθέσεις, έστω και αν έχουν γίνει έρευνες».

(Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ)

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=236506

«Είμαστε λευκοί, όχι σαν αυτούς...»

Στον Αγιο Παντελεήμονα το μίσος δεν έχει εθνικότητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος gpapadopoulos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το σύνθημα στα στόρια πίσω του είναι γραμμένο δύο φορές, για να το εμπεδώσει όποιος δεν το συγκράτησε με την πρώτη: «Εξω οι ξένοι». Ο Χότζα Μπεσνίκ, μετανάστης από την Αλβανία, λέει ότι δεν απευθύνεται σ΄ αυτόν. «Εμείς είμαστε Βαλκάνιοι.

Είμαστε άσπροι.
Αυτά είναι για τους Αφγανούς», λέει. Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα το μίσος δεν έχει εθνικότητα.
Oι τρεις άντρες στην οδό Αλκιβιάδου βράζουν από θυμό. Οι δύο κάθονται στο περβάζι ενός μαγαζιού που δεν σήκωσε αυτό το πρωινό τα ρολά του. Ακουμπούν τις πλάτες τους σε στόρια λερωμένα με συνθήματα. «Εξω οι ξένοι», γράφει ένα και από κάτω φέρει την υπογραφή: «Χρυσή Αυγή». Το μαγαζί είναι κομμωτήριο, με πινακίδα σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και αραβικά. Ανήκει σε μετανάστη. Οι άντρες που ξαποσταίνουν στον ίσκιο του είναι και αυτοί μετανάστες, αλλά Αλβανοί.

«Αυτοί δεν έχουν κουλτούρα», λέει ο Χότζα Μπεσνίκ, ο τρίτος της παρέας, αναφερόμενος στους αφγανούς ή πακιστανούς μετανάστες που μένουν ή συχνάζουν στον Αγιο Παντελεήμονα. Είναι αδύνατος, με γκρίζο μούσι. Οταν κάνει χειραψία γραπώνει το άλλο χέρι ψηλά, από τον αντίχειρα, και σε κοιτάζει στα μάτια. Οικοδόμος, 41 ετών, που μετρά δύο δεκαετίες παραμονής στην Ελλάδα.

«Εμείς όταν ήρθαμε εδώ ντρεπόμασταν να βγούμε. Κοιμόμασταν στα κρυφά. Αυτοί (οι Αφγανοί) γεμίζουν τις πλατείες. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα παιδιά μας έξω», λέει. Εκείνη τη στιγμή δύο παιδιά, όχι μεγαλύτερα από οκτώ ετών, κατηφορίζουν από την πλατεία. Δεν είναι εύκολο να μαντέψει κανείς την εθνικότητά τους. Ομως στους τρεις άντρες μοιάζουν για αφγανικής καταγωγής. «Τα βλέπεις;», λέει ο ένας. Και ο άλλος πετάει πάνω τους το καπάκι από την Αmstel του. «Ουστ ρε... Φύγετε από δω!» φωνάζει. «Το βράδυ θα ΄χει πόλεμο», λέει ο διπλανός του.

Προχτές το βράδυ, σε μια συμπλοκή με Αφγανούς τραυματίστηκαν δύο Ελληνες και ένας Αλβανός. Η συμπλοκή ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν επεισόδια, μάλιστα άγνωστοι έφτασαν να πυρπολήσουν το κατάστημα ενός αλλοδαπού με μολότοφ. Σύμφωνα με κατοίκους, ο πόλεμος μαίνεται κάθε νύχτα, εδώ και μήνες, στα στενά που ζώνουν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Ελληνες, Αλβανοί, Αφγανοί και άλλες εθνικότητες μπλέκουν συχνά σε καβγάδες ή κυνηγιούνται στους γύρω δρόμους. Οι διηγήσεις είναι πολλές για τις αφορμές και τα αίτια των συγκρούσεων. Οι μαρτυρίες συγχέονται. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα περιστατικά που σημειώθηκαν προχθές ξεκίνησαν από μια ομάδα Αφγανών που επιτέθηκαν πρώτοι σε έναν ανήλικο από την Αλβανία. Δεν είναι όμως πάντα ξεκάθαρο ποιος ρίχνει πρώτος την μπουνιά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ρατσισμός δεν λέει να σβήσει από την πλατεία, μαζί με συνθήματα του στυλ, «Ελλάς ή τέφρα», που διαβάζονται εδώ και μήνες στους τοίχους και όπως φαίνεται έχουν ποτίσει και ορισμένες ψυχές.

Το κυνηγητό
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Αλβανούς», λέει ένας έλληνας κάτοικος που παίζει σκάκι με δύο αλβανούς φίλους του στην πλατεία. Δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του, όπως και οι υπόλοιποι της περιοχής. «Θέλουμε έναν Χίτλερ ή ένα Χότζα για να κόψει κεφάλια. Είμαι υπέρ της αυστηρότητας», λέει ένας ψαρομάλλης αλβανός που παρακολουθεί την παρτίδα.

Στη στενόμακρη αίθουσα ενός καφενείου πίσω από την εκκλησία, οι έλληνες θαμώνες δίνουν τη δική τους εκδοχή- και αυτοί ανώνυμα- για τα κατά καιρούς επεισόδια. «Ομάδες νέων τα ξεκινούν. Ελληνες και Αλβανοί μαζί σταματούν κάποιον μετανάστη, ζητούν τσιγάρο και έπειτα τον χτυπούν. Είναι δεν είναι 17 ετών αυτοί που τα ξεκινούν. Κάποιος τους παρακινεί», λέει ένας. Ενώ ο διπλανός του θυμάται ότι πριν από είκοσι μέρες ένας νέος έσπασε με κλωτσιά τη βιτρίνα στο μαγαζί ενός μετανάστη και στην προσπάθειά του κόπηκε από τα θραύσματα στο πόδι.

Αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά στην πλατεία και σε διάστημα τριών ωρών δεν περνάει ούτε μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ. Δέκα μαθητές, πιθανόν λυκείου, κατηφορίζουν την οδό Αλκιβιάδου. Μπροστά τους περπατούν δύο μετανάστες. Οι μαθητές πλησιάζουν και κινούνται πιο γρήγορα. Οι μετανάστες τρομάζουν και τρέχουν. Τα παιδιά τούς κυνηγούν μέχρι το επόμενο στενό και μετά σκάνε στα γέλια για το κατόρθωμά τους. Οι μετανάστες κοιτούν απορημένοι. Ο φόβος του «άλλου» έγινε αστείο. Κι ενώ τα γέλια θα έπρεπε να ακούγονται από την παιδική χαρά της πλατείας, η είσοδός της παραμένει κλειστή, με λουκέτο και σύρματα. Εκεί μαζεύονταν για καιρό οι Αφγανοί. Κάποιοι προτίμησαν να τη σφραγίσουν, κι ας μην τη χαρούν τα παιδιά τους. Σήμερα, πλάι στις άδειες κούνιες, μια ξεκοιλιασμένη μπάλα καλαθοσφαίρισης συνθέτει το σκηνικό της εγκατάλειψης.

Η εικόνα δεν ξενίζει τον Χότζα Μπεσνίκ. Την έχει συνηθίσει, άλλα θέλει να αλλάξει. «Γιατί αγωνίζομαι; Γιατί με νοιάζει τι συμβαίνει εδώ; Γιατί τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ. Στα χαρτιά τους, στον τόπο γέννησης, γράφει Ελλάδα. Για μένα η Αλβανία πέθανε», λέει.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αλβανία: Τα Χριστούγεννα στο σπίτι του …Μουσουλμάνου προέδρου Τόπι

Δεκέμβριος, 25, 2010.


«Βρισκόμαστε στη βίλλα ‘Αίτνα’ όπου η εορταστική ατμόσφαιρα του σπιτιού φαίνεται από την αυλή. Τα κορίτσια φτιάχνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μας καλούν μέσα.

Είναι το σπίτι της οικογένειας του προέδρου Μπαμίρ Τόπι.

Μέσα από έναν διάδρομο με πράσινες ελιές και δύο φωτεινά ελάφια οδηγούμαστε στο εσωτερικό.

Ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, διακοσμημένο ευχάριστα, δίνει αίσθηση στο χώρο.

«Αν και είμαστε Μουσουλμάνοι, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και τις άλλες θρησκευτικές γιορτές», μας λέει ο πρόεδρος δίπλα στο εορταστικό δέντρο των γιορτών και θα προσθέσει ότι το έθνος μας βασίζεται ιστορικά στην θρησκευτική συνύπαρξη. Η σύζυγος του προέδρου είπε σε φιλικό τόνο στα κορίτσια να πάνε στη κουζίνα να μας προσφέρουν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Και ανήμερα του νέου έτους η οικογένεια του προέδρου θα βρίσκεται στο σπίτι τους.»

--

Τίτλος: «Atmosferë festash në familjen e Presidentit Topi»

Δημοσίευση: Balkanweb, 25.12.2010.