Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στα πρόθυρα εξέγερσης τα Τίρανα

Με «λαϊκή εξέγερση» απειλούν οι Αλβανοί σοσιαλιστές, μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να καταμετρήσει και τα ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο Τιράνων, που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αν δεν προσμετρηθούν, δήμαρχος επανεκλέγεται ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Έντι Ραμα, με διαφορά μόλις δέκα ψήφων.




Το σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να συγκεντρωθούν έξω από το κτήριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

Στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο (και κάλπη) για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.



Από το πρωί, χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδηλώνουν έξω από το κτίριο της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος έριξε λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι η λαϊκή εξέγερση είναι "ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας".



Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το απόγευμα, ο Έντι Ράμα, έκανε λόγο για "προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή". Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα τον κατηγόρησε ότι "προσπαθεί να επιβάλλει εαυτόν, προκειμένου να καταστήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τελεσίδικη εκλογική απόφαση" και ότι προσπαθεί να παραλύσει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με μέσα ασύμβατα προς τη δημοκρατική τάξη.



Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα όλα τα κόμματα της Αλβανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν "την εποικοδομητική ατμόσφαιρα" στην οποία διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στα Τίρανα, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούνται.



Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τιρανα ζήτησε από την εφορευτική επιτροπή να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και μετά τα κόμματα να κάνουν ενστάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου