Σάββατο 21 Μαΐου 2011

12/01/1985 Άνοιγμα της συνοριακής διόδου Ελλάδας-Αλβανίας (video)

Περιγραφή


Εικόνες από την ελληνική πλευρά των ελληνο-αλβανικών συνόρων στο φυλάκιο της Κακαβιάς, όπου πλήθος κατοίκων της περιοχής έχει συγκεντρωθεί για να παραστεί στο άνοιγμα της συνοριακής διόδου Ελλάδας και Αλβανίας. Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν υπό τους ήχους τοπικής λαϊκής ορχήστρας. Στρατιωτικό άγημα βρίσκεται παρατεταγμένο, ενώ παραβρίσκεται και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Ιωαννίνων. Αντίστοιχα πλάνα και από την αλβανική πλευρά των συνόρων με παραδοσιακούς χορούς στο αλβανικό φυλάκιο. Στην τελετή παρίστανται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ελευθέριος Βερυβάκης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παυσανίας Ζακολίκος. Ο Κάρολος Παπούλιας εκφωνεί ομιλία. Πλάνα από τη δεξίωση που ακολούθησε παρουσία των εκπροσώπων των δύο Κυβερνήσεων και άλλων επισήμων.

Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ

-------------------------------------------------------------------------------
 Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα 12 Ιανουαρίου 1985 όταν ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σήκωσε τη μπάρα του τελωνείου Κακαβιάς ως ΥΠΕΞ τότε η οποία ήταν κατεβασμένη απ’ το 1945 ούτε λίγο ούτε πολύ σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την περιχαράκωση των δυο κόσμων σε ανατολικό και δυτικό μπλοκ με τις δυο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Ο Παρτιζάνος της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα μάντρωσε τον Αλβανικό λαό εντός των συνόρων με μια ιδιαιτερότητα στην Ελληνοαλβανική συνοριογραμμή τοποθέτησε διπλή περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια έτσι ώστε ουδείς Αλβανός ή μειονοτικός να μπορεί να διαφύγει στην Ελλάδα.

Ένα κομμάτι της Ελληνικής μειονότητας ανθρώπων της επιστήμης και της διανόησης μετακινήθηκαν απ’ τον Ενβέρ Χότζα στα βόρεια στα Σκόδρα, ένα άλλο κομμάτι συνεργάστηκε με τον δικτάτορα. Η χώρα βυθίζεται στο σκοτάδι, αποκλεισμένη απ’ τον έξω κόσμο, σε όλη την επικράτεια κτίζονται χιλιάδες πολυβολία για τον έξωθεν κίνδυνο.

Η προπαγάνδα οργιάζει, ιδιαίτερα στο ότι η Ελλάδα πεινάει δεν έχουν οι Έλληνες να φάνε, ενώ οι Αλβανοί έτρωγαν καλαμποκάλευρο, ούτε καν γνώριζαν το σταυρόψωμο.

Φωτό: Δίπλα ηλεκτροφόρα καλώδια στην κορυφογραμμή δεξιά της Κακαβιάς το 1985 ξηλώθηκαν το 1991 από τους πεινασμένους και αγανακτισμένους Αλβανούς και μειονοτικούς.

Το 1985 πάρθηκε η απόφαση απ’ την Ελληνική κυβέρνηση να «Άρει το εμπόλεμο» με την Αλβανία που κρατούσε 40 χρόνια. Έγινε μεγάλη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή και τότε ο αείμνηστος Αβέρωφ δήλωνε ότι όταν έρθει στην εξουσία θα επαναφέρει το εμπόλεμο, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ γιατί ούτε ο ίδιος ήρθε στην εξουσία, αλλά και ούτε οι λαοί γυρίζουν πίσω.

Είναι αυτονόητο ότι οι λαοί γκρεμίζουν τείχη, δεν χτίζουν τείχη και φράχτες με σύρματα και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Την ημέρα που ανέβηκε η μπάρα στην Κακαβιά από τον κ. Παπούλια και έκτοτε οι δυο γειτονικοί λαοί άρχισαν να επικοινωνούν αρχικά σε πολιτιστικά.

Είχα την τύχη με άλλους δυο φίλους του προέδρου του κουμπάρου του Γιάννη Γοδέβενο απ’ το Μέτσοβο και τον πρόεδρο του Νησιού των Ιωαννίνων κ. Βασίλη Θαυμαστό να βρεθούμε με τον κ. Παπούλια στην Κακαβιά.

Εκείνο που μου έμεινε ήταν η μαζική παρουσία των κατοίκων των Ελληνόφωνων χωριών κοντά στην Κακαβιά όπως ο Γλύνας γενέτειρα του αείμνηστου συμπολίτη Γυμνασιάρχη Χρίστου Γκίκα κατέκλυσαν τα υψώματα γύρω απ’ το τελωνείο κοιτάζοντας με απορία προς την Ελληνική επικράτεια.

Λέγοντας μέσα τους άραγε που να είναι ο παράδεισος; Μέσα ή έξω απ’ τα σύρματα. Ο κ. Παπούλιας εκείνη την ημέρα είπε, αυτή η μπάρα δεν θα ξανακατέβει, θα γίνει σύμβολο επικοινωνίας και σύμβολο ειρήνης και φιλίας των δυο γειτονικών λαών.

Η ΕΡΕΥΝΑ 14 Ιανουαρίου 2010, αρ. φύλλου 15402, σελίδα 11






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου