Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οταν ο ΛΑΟΣ έχει... κέφια

Με αφορμή την επερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με τις εκλογές στη Χιμάρα, αλλά και την πολιτική ένταση των τελευταίων ημερών μετά τις δηλώσεις Μειμαρακη για το ρόλο του ΛΑΟΣ στην υπόθεση των υποβρυχίων σας παραθέτω ένα σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας και του δημοσιογράφου Μπ. Πολυχρονιάδη:

Η γκάφα του Γιώργου Ανατολάκη, παλιού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ, να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη δήθεν «πώληση του Πανθρακικού σε τούρκους επιχειρηματίες» βασιζόμενος σε φημολογία που προήλθε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, το οποίο στη συνέχεια διαψεύστηκε από τη διοίκηση της ομάδας, δεν είναι το μόνο κοινοβουλευτικό ευτράπελο από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Μια ματιά σε ερωτήσεις που πρόσφατα έχουν καταθέσει οι βουλευτές αλλά και σε ανακοινώσεις που έχει εκδώσει το κόμμα αναδεικνύει προχειρότητα και έλλειψη πληροφόρησης (ή πληροφόρησης μέσω... blogs) από την πλευρά των στελεχών του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το περιεχόμενο των ερωτήσεων αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας, ενδεχομένως και λόγω έλλειψης χιούμορ από τους ερωτώντες. Επίσης, μερικές ερωτήσεις δημιουργούν... ερωτήματα για την αγάπη τους προς τα ζώα και το μίσος τους για τους αλλοδαπούς.



Το ΛΑΟΣ στην περίπτωση του Ανατολάκη επιχείρησε να του παράσχει κάλυψη εκδίδοντας μια ανακοίνωση του τύπου «ήταν τελικά πρωταπριλιάτικο αστείο ή υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον», επικαλούμενο «επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση των υπηρεσιών της χώρας»... Το δημοσίευμα στα «Νέα της Ροδόπης» δεν ήταν πρωταπριλιάτικο, αλλά η απάντηση του προέδρου της ομάδας ότι συναντήθηκε με τους Τούρκους σε «στεριά, αέρα και διάστημα» προκειμένου να συζητήσει την πώληση, μάλλον αδειάζει τον βουλευτή και το κόμμα.



*Στις αρχές Μαρτίου ο Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού για «άθλια σκοπιανή προπαγάνδα στους στίχους του τραγουδιού του κρατιδίου, στον διαγωνισμό 2011 της Eurovision». Αντιγράφουμε από το κείμενο της ερώτησης: στους στίχους «περιγράφεται» ο έρωτας ενός νεαρού Σκοπιανού με μία Ρωσιδούλα, όπου κατά τη διάρκεια του ρεφρέν (που επαναλαμβάνεται δύο φορές) δηλώνει με στόμφο ο τραγουδιστής ότι «είμαι "Μακεδόνας", είσαι Ρωσιδούλα, θέλω να μάθω τα πάντα γι' αυτήν». «Είναι ξεκάθαρο», σημειώνει ο βουλευτής, «πως δεν πρέπει να επιτραπεί με κανέναν τρόπο, από ελληνικής πλευράς, άλλη μία απαράδεκτη σκοπιανή πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας μας!».



*Για την Eurovision είχε «χτυπήσει» και ο Γιώργος Ανατολάκης. Οχι για τη σκοπιανή συμμετοχή αλλά για την ελληνική: στις 17 Ιανουαρίου είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού για να θέσει το μείζον θέμα, «Με αδιαφανή κριτήρια η διαδικασία επιλογής του ελληνικού τραγουδιού για την Eurovision». Ιδού μερικά από τα καυτά ερωτήματα: «Είναι δυνατόν η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας, σε ένα αντικείμενο που έχει και πολιτισμικές προεκτάσεις, να εξαρτάται από την εκάστοτε υποκειμενική βούληση κάποιων; Ποιοι είναι τελικά αυτοί που αποφασίζουν για το ποιοι είναι οι υποψήφιοι μίας ολόκληρης χώρας; Από πού αντλούν το δικαίωμα να εκφράζουν τις μουσικές προτιμήσεις ενός ολόκληρου λαού;».



*Ο Κ. Βελόπουλος είδε αντεθνικό «μήνυμα» και σε τηλεοπτική διαφήμιση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Στις 27 Ιανουαρίου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επειδή, όπως του κατήγγειλαν πολίτες, «σε νέα τηλεοπτική διαφήμιση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας "Vodafone" εμφανίζεται να μιλάει κάποιος "υπάλληλος" καταστήματος κινητής τηλεφωνίας για να "κλείσει" πακέτο συμφωνίας με πελάτη, αλλά πίσω του στο φόντο υπάρχουν ανηρτημένες επάνω σε έπιπλο δύο σημαίες, εκ των οποίων η αριστερή είναι η γνωστή από παλαιότερες σχετικές απόπειρες αντεθνικής προπαγάνδας, σημαία της δήθεν "Κρητικής Πολιτείας"!».



Επίσης, ο Κ. Βελόπουλος την έχει «πέσει» το τελευταίο δίμηνο δύο φορές στην... Coca-Cola: μία φορά ρώτησε αν είναι επικίνδυνη η Zero για την υγεία και τη δεύτερη αν ισχύει ότι η εταιρεία δεν πληρώνει φόρο στην Ελλάδα, όπως διάβασε στην «ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Διαδικτύου» taxalia.blogspot...



*Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης είχαν καταθέσει και ερώτημα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ «1821», που πρόβαλλε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από την Εθνική Τράπεζα. «Σε εποχές οικονομικής κρίσης κατά τις οποίες οι τράπεζες με ιδιαίτερη φειδώ χορηγούν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να επιδοτήσει ένα αμφιβόλου ιστορικής ακριβείας τηλεοπτικό πρόγραμμα μιας ιδιωτικής επιχείρησης». Οι δύο βουλευτές μάλλον αγνοούσαν το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η Εθνική Τράπεζα είναι επίσης ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία το Δημόσιο έχει μόλις το 12-15% των μετοχών και αυτό μέσω ασφαλιστικών ταμείων.



*Σε οικονομικού ενδιαφέροντος θέμα την είχε «πατήσει» και ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτης, τον Ιανουάριο του 2010, όταν πρότεινε στην κυβέρνηση την απαλειφή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ομολόγων, προκειμένου να καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας από τους πολίτες. Αυτό που διέφευγε της προσοχής του Κ. Αϊβαλιώτη είναι ότι ούτως ή άλλως δεν υφίσταται «πόθεν έσχες» για τα ομόλογα.



*Ο Θάνος Πλεύρης από την αρχή του χρόνου έχει καταθέσει περίπου 100 ερωτήσεις στη Βουλή. Από αυτές, πάνω από είκοσι συνδέονται με θέματα «λαθρομεταναστών» και περισσότερες από δέκα με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των ζώων. Μάλιστα πολλές τις συνυπογράφει και ο Αδωνις Γεωργιάδης, συνάδελφός του από τον ΛΑΟΣ



Αναφέρουμε ενδεικτικά την ερώτησή τους στις 25 Φεβρουαρίου προς τον υπουργό Οικονομικών για την παραχώρηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην Ενωση Αφρικανών Γυναικών, «με το πρόσχημα υπαίθριου παζαριού προς ενίσχυση της ίδιας της οργάνωσης». «Πέραν από το απαράδεκτο γεγονός να παραχωρείται δημόσιος χώρος σε αμφιβόλων σκοπών οργανώσεις, τίθεται και θέμα οικονομικής παραβατικότητας» έλεγαν σε αυτή.



Σε ό,τι αφορά τις φιλοζωικού περιεχομένου ερωτήσεις τους, ορισμένες είναι... απλές και έχουν να κάνουν με φόλες και κακοποιήσεις ζώων, ενώ κάποιες άλλες εμπλέκουν «αλλοδαπούς» και «ζωντανά» σε κτηνοβασίες, σε αρπαγή κατοικίδιων προς βρώση κ.ά.



Η αλήθεια είναι ότι προκαλεί -αν μη τι άλλο- απορία που οι δύο βουλευτές δείχνουν τόση ευαισθησία για τα ζώα και τόσο έντονες διωκτικές τάσεις για τους συνανθρώπους, «που παράνομα βρίσκονται στην πατρίδα μας». Ισως επειδή τα ζώα είναι... ελληνικά και αυτοί που εξαναγκάζονται από την ανέχεια να τα φάνε ξένοι. Τι κι αν στην Κατοχή στην ίδια θέση βρέθηκαν και Ελληνες...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου