Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Δίγλωσσες πινακίδες σε σλοβενική μειονότητα στην Αυστρία


Δίγλωσσες πινακίδες σήμανσης των πόλεων θα τοποθετηθούν στην επαρχία Καρινθία της Αυστρίας, όπου ζει σλοβενική μειονότητα.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της κυβέρνησης της αυστριακής επαρχίας της Καρινθίας και τρεις οργανώσεις που εκπροσωπούν την εκεί σλοβενική μειονότητα, θέτει τέλος σε διαφωνίες δεκαετιών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπονται δίγλωσσες πινακίδες σε 164 χωριά ή οικισμούς στην Καρινθία, ενώ ρυθμίζονται επίσης ζητήματα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης της μειονότητας και ορίζεται η σλοβενική ως η επίσημη γλώσσα σε συγκεκριμένους δήμους της επαρχίας.
Σε δηλώσεις του, ο Βαλεντίν Ίνζκο, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου των Σλοβένων της Καρινθίας, τόνισε ότι με τη συμφωνία κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας και ανοίγει ένα νέο.
Ο Σλοβένος υπουργός, αρμόδιος για θέματα Διασποράς, Μπόστιαν Ζεκς, ανέφερε ότι η συμφωνία αποτελεί έναν καλό συμβιβασμό και όπως συμβαίνει σε κάθε καλό συμβιβασμό, καμιά πλευρά δεν μπορεί να είναι πλήρως ευτυχισμένη.
Για την επικύρωση της συμφωνίας θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Καρινθία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου