Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εύσημα Μπερίσα στον κ. Αναστάσιο

Του Σταυρου Tζιμα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ιστορική χαρακτήρισε τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστάσιου στην αναζωογόνηση των πνευματικών αξιών των Αλβανών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, σε μια περίοδο που ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στη χώρα του αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον ηγέτη των ορθοδόξων χριστιανών και εντείνουν τις εναντίον του επιθέσεις. Ο κ. Μπερίσα προσήλθε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Αρχιεπισκοπή για ανταλλαγή ευχών με τον κ. Αναστάσιο και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το εξαιρετικό έργο σας και για την ιστορική συμβολή, τη δική σας και των συνεργατών σας, στην αναζωογόνηση των πνευματικών μας αξιών οι οποίες εξ ολοκλήρου υπάρχουν ως θείες, αλλά συγχρόνως και ως γήινες ανθρώπινες αξίες».

Τον σεβασμό και την εκτίμηση στο έργο του ηγέτη της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας εξέφρασαν κατά την επίσκεψή τους στον κ. Αναστάσιο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μπαμίρ Τόπι, η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζοζέρτα Τοπάλι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχος Τιράνων κ. Εντι Ράμα, οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, κ.ά.

Τον αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν επίσης και αντάλλαξαν ευχές οι ηγέτες των άλλων θρησκευτικών δογμάτων στην Αλβανία, ενώ νωρίς το πρωί τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στη διάρκεια της οποίας διαβάστηκε στην αλβανική και ελληνική γλώσσα μήνυμα του κ. Αναστάσιου. Σημειώνεται ότι η λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από την αλβανική κρατική τηλεόραση. Οι δηλώσεις του κ. Μπερίσα βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το καλλιεργούμενο εναντίον του Αρχιεπισκόπου από μερίδα εμφορούμενων από παρωχημένες αντιλήψεις ιστορικών, που ως στόχο έχουν, όπως επισημάινουν διπλωματικές και εκκλησιαστικές πηγές, να αποδομήσουν το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από το κομμουνιστικό καθεστώς ορθοδόξου εκκλησίας της Αλβανίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου