Tου Σταυρου Τζιμα
Εκτός και αν μεσολαβήσει κάτι απρόοπτο, το γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, και της Αθήνας ιδιαίτερα, στα βόρεια σύνορά μας είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αλβανία. Ο σοσιαλιστής Εντι Ράμα και οι συνέταιροί του, της κεντροαριστεράς, παίρνουν τη σκυτάλη από τον Σαλί Μπερίσα που μετά δεκατρία χρόνια παραμονής στην εξουσία ηττήθηκε, και όπως δήλωσε αποχωρεί εντελώς από την πολιτική σκηνή.
Ο Σαλί Μπερίσα είχε την αμέριστη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και όταν οικοδομούσε ένα αυταρχικό κράτος, φυλάκιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους και ευνοούσε την οικονομία των «πυραμίδων» που οδήγησε στην ένοπλη λαϊκή εξέγερση του 1997. Ο λόγος; Δεν υπήρχε άλλος που κατά την εκτίμηση της Δύσης θα μπορούσε να ηγηθεί της εγκαθίδρυσης ενός άλλου μοντέλου, μετά την κατάρρευση εκείνου του Χότζα.
Ο Μπερίσα, μ’ όλα τα λάθη και τις ιδιοτροπίες του, συνέβαλε τα μέγιστα στο να φτάσει η Αλβανία, μια χώρα χωρίς ισχυρή παράδοση στην δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία, να βρίσκεται ένα βήμα από το προαύλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έγιναν σημαντικά βήματα μολονότι πέρασαν από χίλια μύρια κύματα και όχι πάντα με ευθύνη της αλβανικής πλευράς.
Τώρα το πηδάλιο περιήλθε, μέσα από πραγματικά δημοκρατικές εκλογές -διαδικασία άγνωστη στα αλβανικά πολιτικά ήθη έως πρόσφατα- ένας νέος ηγέτης που αναδείχθηκε ως δήμαρχος Τιράνων μεταμορφώνοντας μια γκρίζα και καταθλιπτική πρωτεύουσα σε σύγχρονη πόλη.Τώρα καλείται να οδηγήσει την Αλβανία στη νέα εποχή. Να αφήσει πίσω τους μεγαλοϊδεατισμούς του προκατόχου του, να απαλλάξει την πολιτική ζωή από νοοτροπίες-κατάλοιπα της εποχής Χότζα, τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις τροφοδότησε και ο ίδιος ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, να ενισχύσει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η Αθήνα προσδοκά σε αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με τα Τίρανα που έχουν περιπέσει σε αδράνεια και με το παραμικρό, όπως τα πρόσφατα γεγονότα της Πρεμετής ή οι προβοκατόρικες δράσεις της Χρυσής Αυγής, μπορούν να τις αποσταθεροποιήσουν. Και όπως μεταδίδουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, είναι αποφασισμένη να στηρίξει, με θέρμη μάλιστα, τις επόμενες κινήσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Φτάνει να διαπιστώσει ανταπόκριση και από τα Τίρανα σε εκκρεμότητες όπως το ξεπάγωμα της συμφωνίας για την ΑΟΖ, την οποία ο ίδιος ο Ράμα έχει μπλοκάρει, τη συνεργασία για τον ΤΑP κ.ά. Ο νέος πρωθυπουργός έχει τη φήμη του ευρωπαϊστή, αλλά και του απρόβλεπτου πολιτικού και είναι σίγουρο ότι για ένα διάστημα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας. Οπως και της Αθήνας, που θέλει να επενδύσει σε μια νέα αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου