Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο κανιβαλισμός ως λειτούργημα


Tης Ξενιας Κουναλακη


Ρεσιτάλ ανθρωποφαγίας έδωσαν πάλι τα ελληνικά ΜΜΕ με αφορμή την εμπλοκή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Πρωτοσέλιδα με... κομψές εκφράσεις όπως «Καταζητείται», προτού καν κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, βαριές κατηγορίες εναντίον του («ιλουστρασιόν αλαζόνας, βλάκας και ψεύτης») κόσμησαν τον κυριακάτικο Τύπο και τις ιστοσελίδες, ενώ εκτενή ρεπορτάζ για τις εξαδέλφές του, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από τη λίστα, έφεραν στην επιφάνεια όλα τα συμπλέγματα και απωθημένα κάθε συνωμοσιολόγου δημοσιογράφου.

Η εγχώρια δημοσιογραφία έχει αποφασίσει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος, κάθε νομική ή κοινοβουλευτική διαδικασία είναι περιττή, διότι ο αμείλικτος πέλεκυς της μιντιακής δικαιοσύνης έχει εκδώσει ήδη την ετυμηγορία του: ένοχος, «από το αυτί... και στον Κορυδαλλό». Η στάση του Τύπου νομιμοποιεί εν τέλει και την αντίδραση του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατείνεται ότι του έχει απονεμηθεί ο ρόλος της Ιφιγένειας σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Ακόμη και αν ηχεί υπερβολική η θεωρία της σκευωρίας, που έχει υιοθετήσει ο πρώην υπουργός, η σπουδή των ΜΜΕ να τον καταδικάσουν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία πράγματι εγείρει υποψίες.

Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσιογραφικής κάλυψης της υπόθεσης είναι ο σεξισμός που ξεχειλίζει στα «λυρικά» ρεπορτάζ για τις εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Καλοπαντρεμένες και καλοσπουδαγμένες», οι θυγατέρες του θείου του πρώην υπουργού προσδιορίζονται κυρίως από τα γραφεία που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους και τις σκοτεινές (;) μπίζνες των συζύγων τους. (Εις εξ αυτών είναι μάλιστα «απόφοιτος Κολλεγίου», που όλοι ξέρουμε τι κουμάσια βγάζει, σαν να λέμε πρώην τρόφιμος του Αλκατράζ. Σα να μην έφτανε αυτό είναι και «γόνος αστικής οικογένειας» - βαρύτατο έγκλημα με βάση τη νομολογία νοσηρών δημοσιογραφικών εγκεφάλων.) Στα σχετικά ρεπορτάζ επισημαίνεται, σε ένα κλείσιμο ματιού προς τον αναγνώστη, ότι η μία εξαδέλφη είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις της με την Τουρκία, τον Τζορτζ Σόρος, το εβραϊκό λόμπι και φυσικά τα νεφελίμ.

Ατράνταχτες πηγές για την εκστρατεία σπίλωσης δύο δραστήριων γυναικών, αλλά και των συζύγων τους είναι «οι κακές γλώσσες του αθηναϊκού κέντρου» και οι «γνωστοί - άγνωστοι» του ίδιου συστήματος. Αυτοί είναι οι πληροφοριοδότες των συντακτών, που έγραψαν τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ. Κάποτε η ΕΣΗΕΑ, στα διαλείμματα προκήρυξης ανούσιων απεργιών, πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το επίπεδο δημοσιογραφίας που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει στη χώρα μας.






















2 σχόλια:

  1. καλημέρα
    τι μπορεί να κάνει η ΕΣΗΕΑ??? να τους κόψει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,
    πιστεύω πως είναι περισσότερο θέμα του αναγνώστη να αξιολογήσει τον κάθε δημοσιογράφο και με τη σταση του να επιδοκιμάσει ή να αποδοκιμάσει τα γραφόμενα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή