Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ελα να δεις τι θα πει φασισμός!


Θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνει η κινηματογραφική εταιρία NEW STAR από 8 έως 14 Νοεμβρίου


  Καθημερινά από τις 17:00 ως 01:00 ταινίες ευρωπαϊκής και αμερικανικής παραγωγής και συμπαραγωγής με θέμα τον φασισμό θα προβάλλονται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τιτάνια της οδού Θεμιστοκλέους. Σημαντική παρουσία στο αντιφασιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται με αφορμή την 9η Νοεμβρίου που είναι η διεθνής μέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού έχουν οι ταινίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο από τις χώρες που η κατοχή και συγχρόνως η αντίσταση κατέλαβαν μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία τους.

Πλούσιο το πρόγραμμα του φεστιβάλ με μεγάλο εύρος ταινιών ανάμεσα στις οποίες και ταινίες ιδιαίτερης σκηνοθετικής δυνατότητας από μέγιστους δημιουργούς όπως ο Αλεν Ρενέ («Νύχτα και Καταχνιά»), ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι («Σαλό, 120 Μέρες στα Σόδομα»), ο Φόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), ο Αντρέι Ταρκόφσκι («Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν») και ο Ελεμ Κλίμοφ που δώσει την αξέχαστη ταινία «Ελα να δεις». Διόλου τυχαίο άλλωστε το ότι οι περισσότερες των ταινιών που θα προβληθούν στο Τιτάνια έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

«Η δράση και οι εξεγέρσεις των Κομουνιστικών Κομμάτων της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, και της Ιταλίας, τα όσα υπέστησαν όποιοι διακατέχονταν από φιλελεύθερες και αντιφασιστικές ιδέες, ο διωγμός των Εβραίων, οι κοινωνικές συνέπειες του φασισμού, τα τραύματα, σωματικά και ψυχικά, αλλά και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του από όποια χώρα πέρασε, είναι μερικοί μόνο από τους θεματικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται το αντιφασιστικό αφιέρωμα της New Star» επισημαίνει ο διανομέας κ. Βελισσάριος Κοσιβάκης.

Συνεπώς το μενού περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από αρχειακό υλικό της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες αποτελούν σοκαριστικά ντοκουμέντα και είναι ίσως το πιο σημαντικό επιχείρημα κατά του φασισμού.

Είναι σαφές πως εκτός από αξιόλογες κινηματογραφικές (σκηνοθετικές και σεναριακές) δημιουργίες, οι ταινίες του θεματικού αφιερώματος είναι ένας κύκλος προβολών που εστιάζει σε ένα θέμα, που όσο η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι πάντα επίκαιρο.

Ολες οι προβολές θα γίνουν αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους) και για κάθε μέρα του αφιερώματος ισχύει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο των 5 ευρώ και 3 ευρώ για τους ανέργους.

δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου