Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το 1821 στην αλβανικη τηλεόραση;

Αρχικώς την "είδηση" τη διάβασα στο himara.gr. Δε μου φάνηκε καθόλου περίεργο που κάποιο από τα αλβανικά κανάλια  αγόρασε τα δικαιώματα ενός ντοκυμαντέρ που εκθειάζει τη συμβολή των αλβανών στην ελληνική επανάσταση. Για να είμαι ειλικρινής διάβασα μόνο τον τίτλο και όχι το πλήρες κείμενο. Σήμερα ξαναείδα το ίδιο θέμα και στο aftonomi.gr, το άρθρο το υπογράφει ο Παναγιώτης Σαββίδης και προσφέρει μια ακόμα πληροφορία, ότι δηλαδή το ντοκυμαντέρ θα προβάλεται από καλωδιακό κανάλι των Τιράνων. Επέστρεψα ξανά στο himara.gr για να δω αν αναφέρει το όνομα του τηλεοπτικού σταθμού αλλά διαπίστωσα πως το άρθρο αναφέρει γενικά και αόριστα πως οι αλβανοί αγόρασαν τα δικαιώματα του 1821.
Η αναζήτηση που πραγματοποίησα μεσω  google δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Το πιο πρόσφατο σχετικό άρθρο που βρήκα ήταν της εφημερίδας Shekulli  με σημερινή ημερομηνία και τίτλο "Ελληνικό ντοκυμαντέρ ρίχνει λάδι στη φώτια (του αλβανικού εθνικισμού)". Το πολύ σύντομο κείμενο, μόλις 15 μισές σειρές, αναφέρει πως σε μία εποχή που ο αλβανικός εθνικισμός βρίσκεται σε έξαρση σε ένα ελληνικό ντοκυμαντέρ εμφανίζονται έλληνες ιστορικοί οι οποίοι παραδέχονται πως οι πιο γνωστοί επικεφαλείς της Επανάστασης του 1821 ηταν αλβανοί. Ενώ παρακάτω ανφέρει "Το ντοκυμαντέρ αυτό έχει προκαλέσει συγκρούσεις στα κοινωνικά δίκτυα , όπου η πλειοψηφία των αλβανών υποστηρίζουν πως οι σημερινοί έλληνες δεν έχουν σχέση με την Αρχαία Ελλάδα", ενώ παραθέτει και βίντεο με το ντοκυμαντερ 1821 με αλβανικούς υπότιτλους.


Το άρθρο που εμφανίζεται στο aftonomi.gr αλλά και σε όλα τα άλλα blog που το έχουν αναπαράγει έχει τον τίτλο "Οι Αλβανοί αγόρασαν το «1821» του Τατσόπουλου " και φέρει την ένδειξη Πρώτο Θέμα. Η αναζήτηση που έκανα στο Google μου εμφανιζει ολες τις ιστοσελίδες που το έχουν αναπαράγει αλλά δεν εμφανίζει το αρχικό κείμενο στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει είναι ένα "χτύπημα" στον Πετρο Τατσόπουλο  ξαναζεσταίνοντας ένα παλιό θεμά. Αναπτύσοντας μια παλιότερη είδηση πως διάφορες αλβανικές εκπομπές χρησιμοποιούν αποσπασματα από το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους θέωρησαν πως το timing είναι κατάλληλο μετά μάλιστα και από τις αλυτρωτικές δηλώσεις Μπερίσα.

Αν κάποιος εντοπίσει σε ποιο αλβανικό κανάλι θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ, καθώς και το αρχικό κείμενο στην εφημέριδα Πρώτο Θέμα παρακαλώ να με ενημερώσει. 



3 σχόλια:

  1. βρε τι ζόρι τραβάν...

    και Ιταλοί πάλεψαν και άγγλοι γάλλοι πορτογάλοι στην επανάσταση του21 και σλαύοι και αρβανίτες και αλβανοί

    ως και η Αιτή αναγνώρισε πρώτη την επανάσταση στέλνοντας καφέ....

    Χρωστάμε πολλά στους Αρβανίτες εδώ σαν χώρα και πολλοί

    χαίρομαι που γράφεις και χαίρομαι που γνώρισα το μπλογκ σου

    θα ήθελα να ανοίξουμε πάρλα περί όλων αυτών των θεμάτων ίσως και ένα συμπόσιο ξανακοιτάγματος της ιστορίας του παρόντος και του μέλλοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίον επέλεξαν να χτυπήσουν τον Τατσοπουλο (χωρις να του χω καμια ιδιαιτερη συμπαθεια). Χωρις να αναφερεται πουθενα ο τηλεοπτικος σταθμος και βασισμενος σε αναρτησεις διαφορων blogs ο εγκυρος δημοσιογραφος Π.Σαββίδης αφιερώνει στο θέμα συτό μια ολόκληρη σελίδα στην πολύ έγκυρη εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
    Να ευχασριτστήσω τον ανώνυμο αναγνώστη του borioipirotika.blogspot που μας έδωσε το link της εφημερίδας.
    http://aftonomi.gr/images/SKAI-albanoi.jpg

    Πολύ με μπερδεύει η ιστορία, όσο τη σκαλίζω τοσο περισσότερο μπερδευομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αλβανοί έχουν βοηθήσει την επανάσταση στην Ελλάδα, αλλά άλλο τόσο την έχουν βλάψει με κακουργήματα προς τους Έλληνες κατοίκους.
    Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουν. Υ[άρχουν ντοκουμέντα ανατριχιαστικά μάλιστα. Γιαυτό ας μην τα σκαλίζουν άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή