Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ

Κάποτε για να ειρωνευτούμε τους ίδιους τους συμπατριώτες μας που δε δείχναν μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εκδηλώσεις εν αντιθέσει με τις χοροεσπερίδες που πρωτοστατούσαν λέγαμε πως αν η Ομόνοια θέλει να συγγεντρώσει κόσμο δε χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο απ το να βάλει κλαρίνα και χορό. Και φθάσαμε σήμερα, εν έτη 2012, να διαβάζουμε με έκπληξη πως στην εκδήλωση της Ομόνοιας που θα γίνει στο Σπόρτινγκ  με σκοπό την ενημέρωση των βορειοηπειρωτών για την επικείμενη απογραφή που αναλαμβάνει η οργάνωση θα συμμετέχουν και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Διότι όπως μας διευκρινίζουν "Ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα αποτελούν πάντα συνδετικό κρίκο για την ευρύτερη συσπείρωση όλων των βορειοηπειρωτών."



Τι να πω, τα έχω χαμένα. Θα ήθελα μόνο για μια στιγμή να ήμουν  στο μυαλό του προέδρου της Ομόνοιας, που αν δε σκέφτηκε ο ίδιος τουλάχιστον αποδέχτηκε μια τέτοια πρόταση.
Προσωπικά το θεωρώ προσβλητικό, μπορεί όμως και να κάνω λάθος. Άλλωστε και ο Τσακνής δε βγαίνει πάντα μετά την Παπαρήγα, και ο Σπανουδάκης δεν εμφανιζόταν μετά τον Καραμανλή;
Για να δούμε...



4 σχόλια:

  1. Υπάρχει και μια άλλη πτυχή στο θέμα κατά την προσωπική μου άποψη. Μήπως ο μόνος τρόπος να κινητοποιήσεις τους Βορειοηπειρώτες την σήμερον ημέρα είναι με κλαρίνα και χορούς; Όλες οι πολιτικού περιεχομένου εκδηλώσεις έχουν ψοφήσει και τρανό παράδειγμα η ημερίδα του μεγκα όπου εάν είχαν κλαρίνα θα είχαν μαζέψει σχεδόν τον διπλάσιο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευω, πάντα το πίστευα, πως οταν θες να ασχολεισαι με τα κοινα πρεπει να επιδιωκεις την καθοδηγηση του κόσμου και οχι να ακολουθεις τον κοσμο.
      Ειναι αλήθεια αυτό που γραφεις, υπηρξαν πολλες αποτυχημενες προσπαθειες.
      Μηπως, ομως, πρεπει να αναζητησουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν εκει ή ακόμα να εξετασουμε τι είναι καλυτερο να εχεις ενα ακροατηριο 20 συνειδητοποιημενων ατομων ή 100 που ειδαν φως και μπηκαν;
      Να σου θυμησω,επίσης, πως οταν διεκδηκουσαμε την υπηκοοτητα ειχαν γινει αρκετες αξιολογες ημεριδες με ικανοποιητικη προσελευση κοινου, τοσο ποσοτικα οσο και ποιοτικα.
      Η Ομονοια οφειλει να βρει τον τροπο να "αγγιξει" την ψυχη του Ελληνα της Αλβανιας και να κερδισει την εμπιστοσυνη του.

      Επίσης, πρεπει να βρουμε εμεις οι ιδιοι τον τροπο να απομωνοσουμε ολους αυτους τους νταηδες των συζητησεων. Εχω αισθανθει πολλες φορες ντροπη βλεποντας κατι παιδακια να υψωνουν τη φωνη και να κουναν το δαχτυλο στους εισηγητες λες και τους χρωστανε. Εχω δει ακαδημαικους, διανοουμενους, επιστημονες που εχουν αφησει τη δουλεια τους για να ασχοληθουν μαζι μας αφιλοκερδος και εμεις να τους πουλαμε νταηλικια.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να έχεις ένα ακροατήριο 20 συνειδητοποιημένων ατόμων, όπως λες, αλλά οι 100 διαμορφώνουν αποτέλεσμα και όχι οι 20. Οπότε η "πολιτική" λογική λέει να βρεις έναν τρόπο να προσεγγίσεις και τους υπολοίπους.

      Σχετικά με τα αίτια της αποχής μην ξεχνάς πως είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο της εποχής μας αφού ο κόσμος δεν συμμετέχει ενεργά σε πολιτικές εκδηλώσεις λόγω της απογοήτευσης που επικρατεί. Στις διεκδικήσεις μας σχετικά με την υπηκοότητα όντως υπήρχε κόσμος, όμως πιστεύω ακράδαντα πως η χορήγηση της ήταν δίκοπο μαχαίρι για εμάς γιατί μετά δεν είχαμε κάτι απτό να διεκδικήσουμε παρά μόνο κάτι φανταστικό μια ιδεολογία (κατά πολλούς). Απλά το θέμα ήταν τέτοιο που ενδιέφερε και τους συνειδητοποιημένους αλλά και τους αδιάφορους γιατί είχε να κάνει με καθημερινά προβλήματα που βίωναν όλοι (γραφειοκρατεία, άνιση μεταχείριση κλπ). Αυτός λοιπόν που είχε στο μυαλό του ως μεγαλύτερο πρόβλημα το να πάρει την υπηκοότητα απ' το να διασφαλίσει δικαιώματα η ΕΕΜ δεν είναι ο σημερινός αδιάφορος που θα τον συγκινήσει μόνο το κλαρίνο και ο χορός ;

      Διαγραφή
    3. Δε νομιζω οτι ο μεσος πολιτης απεχει λογω απογοητευσης. Αλλωστε τι προσδοκουσε και τον απογοητευσε η Ομονοια;
      Απεχει επειδη δεν τον αγγιζουν αυτα που πραγματευεται η Ομονοια.
      Η υπηκοοτητα, οπως σωστα ειπες, τον αφορουσε αμεσα. Ηταν απτα τα αποτελεσματα στη βελτιωση της καθημερινοτητας του. Μην παραβλεπουμε ομως και ποσες πορτες ανοιξαν και ποσα "αυτια" δεχτηκαν να μας ακουσουν μετα την υπηκοοτητα. Αυτοι που μεχρι τοτε στελναν τον "υπευθυνο πιτας" του πολιτκου τους γραφειου στα καλεσματα μας ξαφνικα αρχισαν να ερχονται και οι ιδιοι.
      Τελοσπαντων, θεωρω ανουσια την απογραφη και λανθασμενο τον τροπο επικοινωνιας της.

      Διαγραφή