Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αλβανία: Διεθνείς εκκλήσεις για έρευνα επίθεσης σε Ρομά

Έκκληση προς τις αλβανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι δράστες επίθεσης σε καταυλισμό Ρομά και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, απηύθυναν οι πρέσβεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα Τίρανα. Υπενθύμισαν, ακόμη, στην Αλβανία τη δέσμευσή της για καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των παιδιών των Ρομά, ως προϋπόθεση ένταξής της στην Ε.Ε.



"Απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους αξιωματούχους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να ερευνήσουν το επεισόδιο, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες", αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρέσβεων, σύμφωνα με το "Balkan insight".






Οι πρέσβεις ζητούν επίσης από τις αρχές να διασφαλίσουν καταλύματα στις οικογένειες των Ρομά, οι οποίες έμειναν άστεγες, μετά τα επεισόδια.






Πριν από δέκα ημέρες άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε καταυλισμό Ρομά, επιτέθηκαν με σιδερένιους λοστούς και έβαλαν φωτιά σε κτίρια 40 οικογενειών.






Τα θύματα της επίθεσης υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τις επιθέσεις και να τους παράσχει προστασία και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε κοντινές περιοχές.






Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης.






Η αλβανική αστυνομία υποστήριξε ότι Ρομά ξεκίνησαν τη σύγκρουση με γείτονές τους και διέψευσε ότι παρέβλεψε την τήρηση των νόμων που αφορούν τις διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων και την προστασία ανηλίκων.






“Ζητήσαμε από τους Ρομά να καταθέσουν για την πυρπόληση του καταυλισμού, αλλά αρνήθηκαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.






Η Ένωση Ρομά Αλβανίας αναφέρει ότι οι περίπου 150.000 Ρομά, που ζουν στη χώρα, είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις, με μαζική ανεργία, ενώ τα παιδιά τους δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε σχολεία.






Οι πρέσβεις υπενθύμισαν στην αλβανική κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των στόχων της Διακήρυξης της Δεκαετίας για την Ενσωμάτωση των Ρομά και επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, τη Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων και τη Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών.






“Η μάχη κατά των διακρίσεων και για την προστασία των παιδιών των Ρομά είναι ένας από τους 12 βασικούς τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Αλβανία, ως προϋποθέσεις για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.




http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=260556

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει αν υπήρχε κάποια αντίδραση από το Κόμμα που μάχεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αλβανία;
Αν και την απάντηση, βέβαια, την ξέρουμε ΟΛΟΙ!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου