Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Εισαγωγή εργατικών χεριών σε εποχή οικονομικής κρίσης

Του Θαναση Tσιγγανα
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης με την ανεργία να καλπάζει πάνω από το 15% και σε ορισμένες περιοχές στους νέους να ξεπερνά το 25%, η χώρα εξακολουθεί να εισάγει εργατικά χέρια για τις βαριές αγροτικές εργασίες...

Πριν από πέντε χρόνια στους κάμπους της Πέλλας και της Ημαθίας αντηχούσαν οι φωνές των Αλβανών και των Βούλγαρων αγροτών που κατά χιλιάδες έφταναν από κάθε γωνιά των γειτονικών χωρών να μαζέψουν βαμβάκι και ροδάκινα. Εποχές οικονομικής ευμάρειας με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (δίπλα στο τρακτέρ με το αιρ κοντίσιον έβλεπες παρκαρισμένη και τη Μερσεντές). Οι αγρότες από τις δύο γειτονικές χώρες, νόμιμοι και παράνομοι, είχαν αντικαταστήσει τα αγροτόπαιδα των ορεινών περιοχών της Μακεδονίας που κατέβαιναν κάθε καλοκαίρι στη Βέροια και στα γύρω χωριά για να εξασφαλίσουν ένα καλό εποχικό μεροκάματο.

Αγωνιούν οι παραγωγοί

Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλο σχεδόν τον τομέα της απασχόλησης, η διαπίστωση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι στον κάμπο της Πέλλας σχεδόν τίποτα από τις φωνές δεν θα έχει αλλάξει, φαντάζει εξωπραγματική. Μόλις προχθές ο αντινομάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης έθεσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προ των ευθυνών της για τη συγκομιδή των σπαραγγιών. «Η αδράνεια», όπως ανέφερε, σε σχετική επιστολή του, «που παρατηρήθηκε στη στελέχωση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μετακλήσεις εργατών γης που γίνονται κάθε χρόνο, δηλαδή Βουλγάρων και κυρίως Αλβανών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συγκομιδή των σπαραγγιών στην περιοχή μας».

Πόσοι; «Εξι χιλιάδες φέτος, οι περισσότεροι από την Αλβανία», απάντησε μιλώντας στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης. «Κάθε χρόνο, πρόσθεσε, μετακλητοί εργάτες γης με νόμιμες διαδικασίες έρχονται στην Πέλλα και στην Ημαθία για να εργαστούν στη συγκομιδή σπαραγγιών και αργότερα των κερασιών, ροδάκινων, βαμβακιού, συμπληρώνοντας ένα 6μηνο παραμονής». Φέτος οι διαδικασίες για τους εποχικούς εργάτες καθυστέρησαν (έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα) και οι παραγωγοί σπαραγγιών αγωνιούν μήπως χαθεί η περίοδος συγκομιδής και δεν προλάβουν τις αγορές της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου το πρώιμο σπαράγγι πωλείται σε καλές τιμές.

Αν και η εναλλακτική λύση της εγχώριας προσφοράς εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη, αυτό δεν συμβαίνει. «Η συγκομιδή σπαραγγιών θεωρείται μια πολύ δύσκολη χειρωνακτική εργασία», λέει ο παραγωγός από την Κρύα Βρύση κ. Βαγγέλης Μπίστρας. «Βρέξει-χιονίσει, δεν γνωρίζει καιρό και χρόνο, διαρκεί ένα πολύ σκληρό μήνα και οι Ελληνες δεν προσφέρονται. Το μεροκάματο στα σπαράγγια για τους αλλοδαπούς κυμαίνεται από 25-30 ευρώ, αλλά και άνεργος να είναι ο άλλος εδώ και 8 μήνες, όπως συμβαίνει σε γνωστό μου, δεν έρχεται ούτε με 35-40 ευρώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αρκετοί προτιμούν τα καφενεία παρά να εργαστούν στα χωράφια και στους στάβλους. Και να παρακαλάς να έρθει να εργαστεί στην κτηνοτροφική μονάδα, ο Ελληνας δεν έρχεται», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Λευτέρης Γίτσας. Ούτε και τώρα που είναι δυσκολότερες οι εποχές για την απασχόληση; «Ούτε», απαντά ο κ. Θεοδωρίδης. «Μήπως υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για τέτοια ζητήματα; Βγήκε σήμερα (σ.σ.: χθες) η κ. Κατσέλη και μίλησε στη Θεσσαλονίκη για πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων ύψους 52 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό...», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης. «Να καταφέρουμε να συνδέσουμε αυτήν την ανάγκη εργατικών χεριών που υπάρχει για περίπου 6 μήνες στους κάμπους μας με τον ΟΑΕΔ, για να υπάρξει όφελος στην απασχόληση. Και αν δεν καλύπτεται η ζήτηση από την Μακεδονία, να έρχονται εργάτες από άλλη περιοχή της χώρας». Πολιτικός σχεδιασμός ή αλλαγή της (ελληνικής) νοοτροπίας που ήταν προσηλωμένη τις τελευταίες δεκαετίες στον δημόσιο τομέα; Οι υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας Πέλλας εκτιμούν ότι η ανεργία στο νομό ξεπερνάει το 15% και στις ηλικίες κάτω των 30, το 25%.

«Η νοοτροπία του χθες»

Πολλοί από τους καλλιεργητές του κάμπου των Γιαννιτσών που δίνουν την καθημερινή μάχη με τις οικογένειες στα χωράφια τους επισημαίνουν ότι ήρθε «ο καιρός να αλλάξει πολύς κόσμος μυαλά» στην ελληνική ύπαιθρο.

«Ας σταματήσουμε την νοοτροπία του χθες. Δεν πέφτει η υπόληψη αν δουλέψεις τη γη σου. Το αντίθετο μάλιστα», παρατήρησε χθες, ενώ κλάδευε δαμασκηνιές, ο αγρότης κ. Τ. Κυραλίδης. «Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση δεν έχει πονέσει ακόμη, αλλά αυτό θα αλλάξει». Η συγκομιδή του επιτραπέζιου ροδάκινου, λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζει και της ιδιαίτερης προσοχής στο μάζεμα, γίνεται τελευταία από τις οικογένειες των παραγωγών και όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας «είναι ίσως μια αρχή για την επιστροφή των ντόπιων στο χωράφι».

Πάντως, με το ενδεχόμενο καταστροφής των σπαραγγοπαραγωγών, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και τις επόμενες ημέρες οι αλλοδαποί εργάτες αναμένεται να πιάσουν δουλειά...


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/03/2011_436763








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου