Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ...ΔΕΞΙΑ

Σειρά επαφών με κόμματα της δεξιάς είχε εντός της ελληνικής επικράτειας ο πρόεδρος του MEGA, Χρήστος Κίτσος. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ν.Δ και τον αρχηγό του ΛΑΟΣ. Ενώ είναι δεδομένη η στήριξη που παρέχει εξαρχής στο νέο κόμμα η κυρία Μπακογιάννη. Παρατηρούμε, λοιπόν πως το νεό κόμμα επιχειρεί να αναπτύξει τις σχέσεις τους με όλο το φάσμα της Δεξιάς στην Αθήνα, και να καταστήσει έτσι σαφές πως απο δω και στο εξής θα αποτελέι τον συνομιλητή αυτων των κομμάτων σε θεματα που απτονται του βορειοηπειρωτικού.

Δεν διευκρινίστηκε απο τους εκπροσώπους του κόμματος αν επιχείρησαν να συναντηθούν και με εκπροσώπους άλλων κομμάτων και δεν κατέστη εφικτό ή απλώς δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.

Δεδομένου ότι το ΚΕΑΔ, αλλά κυρίως ο πρόεδρος του Βαγγέλης Ντούλες, έχουν ταυτιστεί στην κοινή γνώμη με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πρόσφατη συνεργασία του κόμματος με το αλβανικό PS του Εντι Ράμα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ύπαρξη και ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπεί τους «δεξιούς» βορειοηπειρώτες. Παρομοιο εγχείρημα, να θυμισουμε είχε γίνει και τα προηγουμενα χρόνια με το ΚΑΔΕ του Καραμέλιου, χωρις να έχει τα επιθυμητα αποτελέσματα.


Έχοντας ως βάση στην Αλβανία την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα και την Κορυτσά και στην Ελλάδα μια σειρά συλλόγων επιχειρεί το νέο κόμμα να περασει το στιγμα του. Το νεο κόμμα προσπαθει να επωφεληθεί απο τη δυσαρεσκεια που υπαρχει στα χωρια των Αγιων Σαρνατα σχετικα με την ελλειπη εκπροσωπηση τους στο ΚΕΑΔ, και το συνεχες καπελωμα απο στελεχη που καταγονται απο τη Δρόπολη, και επίσης να επωφεληθει απο την χλιαρη υποστηριξη που παρειχε το ΚΕΑΔ στου Κορυτσαιους.

Ποιο ειναι ομως το προφιλ του, ποια εικονα εχουν περασει στο ευρυ κοινο;

Τα νηματα στο νεο κομμα φαινεται να τα κινούν ατομα που δεν εμφανίζονται να κατεχουν ρολο στο καταστατικο της οργανωσης. Υψηλα υσταμενοι του αλβανικου κρατους, πρωην στελεχοι της Ομονοιας και του ΚΕΑΔ που ειτε ειχαν διαφορετικα πιστευω και αποχωρησαν είτε βρεθηκαν στην απεξω και επελεξαν να ενταχθουν στο νεο φορεα. Ο προεδρος του κομματος εμφανιζει ενα χαμηλων τονων προφιλ και ειναι παντα μετρημενος στα λογια του. Αποφευγει να κανει δηλωσεις που θα προκαλεσουν ενταση και εμφανιζαεται παντα ετοιμος για συνεργασίες.

Αντιθέτως, οι πλειοψηφία των μικρομεσαιων στελεχων εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβόδεις, με αιτήματα και δηλώσεις που θα προκαλεσουν εντασεις. Ειναι κυριως αυτά τα στελέχη που δινουν στο κομμα την εικονα του δεξιου κόμματος.

Γενικώς το νεο κόμμα δίνει την εικόνα πως έχει στα σπλάχνα του οτι απέρριψε το συστημα του ΚΕΑΔ, από παραγκωνισμένα στελέχη, φωνακλάδες ονειροπόλους μέχρι και έλληνες διπλωμάτες που δεν ειχαν καλη συνεργασια με το ΚΕΑΔ.

Αγκάθι για όλους αυτούς παραμένουν οι κατηγορίες πως το MEGA αποτελεί δημιούργημα αν οχι του ίδιου του Μπερίσα, στελεχών του P.D.


Με το MEGA να εδραιωνει τη θεση του ως συνομιλητης της δεξιας εντος και εκτος των συνορων, παραμενει μεγαλο ερωτηματικο η σταση που θα κρατησει η «δεξια ομαδα» της Ομονοιας και του ΚΕΑΔ. Η ομαδα που βλεπει να χανει συνεχως εδαφος στα εσωτερικα του κομματος και να προωθουνται στελεχη που ανηκουν στο ΠΑΣΟΚ. Ειναι πολυ πιθανο αν εστω και ενας απο την ομαδα αποφασισει να αλλαξει στρατοπεδο θα παρασυρει και τους υπολοιπους, καθοτι με ελαχιστες εξαιρεσεις διατηρουν πολυ στενες σχεσεις μεταξυ τους. Και βεβαι δε μιλαμε για αυτους που βολευονται με τη ρητορια της δεξιας, αλλα αυτους που η ιδεολογια τους και τα πιστευω τους ταυτιζονται με τον ευρυτερο χωρο της λαικης δεξιας, οπως αυτη εκφραζεται απο την τωρινη ηγεσια τηνς ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Συνδετικός κρικος της ομαδας αυτης με την ηγεσια του ΚΕΑΔ παραμενει ο προεδρος της Ομονοιας Βασιλης Μπολανος. Πολλα λοιπον θα εξαρτηθουν απο τη σταση που θα κρατησει ο πρωην δημαρχος Χιμαρας, που σιγουρα εχει πολλα παραπονα απο τη σταση που κρατησε η ηγεσια του ΚΕΑΔ στις τελευταιες δημοτικες εκλογες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου