Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Σημερινό δημοσίευμα  της εφημεριδας  Ελευθεροτυπία φιλοξενεί δηλώσεις διευθυντή υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας ο οποίος δηλώνει πως οι αναλήψεις χρημάτων γίνονται κυρίως από ηλικιωμένους, γυναικές και αλβανούς μετανάστες. «Ο κόσμος επηρεάζεται τρομερά από την τηλεόραση σε σχέση πάντα με το μορφωτικό του επίπεδο. Οι Αλβανοί έχουν σηκώσει όλοι τα χρήματά τους. Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άντρες. Πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να τζογάρουν. Μαζεύουν ευρώ και σε περίπτωση που έρθει η δραχμή να κερδίσουν από τη διαφορά συναλλάγματος».

Τα ποσά ,βέβαια, που αποσύρουν οι παραπάνω κατηγορίες καταθετών ειναί πολύ μικρά σε σχέση με τα συνολικά κεφαλαια που εχουν φυγει απο τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα έχουν φύγει στο εξωτερικό συνολικά 220 δις ευρώ.
Να σημειώσουμε εδώ πως για τους αλβανούς πολίτες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο αξιόπιστο απο το αντίστοιχο αλβανικό. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτή έπαιξε σίγουρα η υπόθεση με τις παρατράπεζες όπου χιλιάδες αλβανοί έχασα όλες τις αποταμιεύσεις τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η προτίμηση τους σε τράπεζες όπως η Εθνική και η Αγροτική που κατά κάποιο τρόπο θεωρούνται δημόσιες.
Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο σημείο είναι το γεγονός πως αλβανοί πολίτες (κυρίως ελληνικής καταγωγής) ενώ διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία διατηρούν τις καταθεσεις τους σε ελληνικές τράπεζες αν και σχεδόν όλες τους διαθετουν θυγατρικές στην Αλβανία.
Σίγουρα οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία που είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας σε τομείς που δραστηριοποιούνται μετανάστες οδήγησε πολλούς απ αυτούς στο δρόμο της επιστροφής. Οπότε δε μπορούμε να αποκλείουμε και την περίπτωση οι αναλήψεις αυτές να γίνονται και από άτομα που επιστρέφουν μόνιμα στη χώρα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου