Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Θέμα: Επίκαιρη ερώτηση Θανάση Οικονόμου προς Δ. Δρούτσα για ομογενείς.

Δελτίο Τύπου




Ιωάννινα, 8 Μαΐου 2011



Θέμα: Επίκαιρη ερώτηση Θανάση Οικονόμου προς Δ. Δρούτσα για ομογενείς.





Στον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, απευθύνεται με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Οικονόμου, αναφορικά με τους ομογενείς.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του ηλεκτρονικού τύπου, η Αλβανική Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα στα ατομικά πιστοποιητικά γέννησης που θα εκδίδονται στα κατά τόπους ληξιαρχεία της Αλβανίας, να μην αναγράφεται πλέον η εθνικότητα των πολιτών της. Αυτό έχει άμεση αναφορά στην εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, στα δημόσια έγραφα της οποίας μέχρι πρόσφατα αναγράφονταν ξεχωριστά η Ιθαγένεια (Υπηκοότητα) από την Εθνικότητα.



Με δεδομένα ότι ο εθνικός προσδιορισμός των μειονοτήτων στη γείτονα χώρα είναι αναγνωρισμένος από διεθνείς συνθήκες, την πάγια θέση της ελληνικής πολιτείας για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, δεν μπορεί παρά οι τελευταίες κινήσεις να δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ακριβή στατιστικά στοιχεία για το μέγεθος της μειονότητας δεν υπάρχουν, καθώς ακόμη δεν έχει διενεργηθεί απογραφή με ερώτημα για την εθνική καταγωγή, γεγονός που επισημαίνεται από την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.



Ως εκ τούτου, ο Θανάσης Οικονόμου απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών, ρωτά για το ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβει η ελληνική πλευρά προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη γείτονα χώρα για σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας ως οφείλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου