Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Οι Ισπανοί χλευάζουν τους κοιμισμένους Έλληνες" - ο νέος αστικός μας μύθος;

H "είδηση" που συντάραξε χθες την ελληνική blog-όσφαιρα μας ενημέρωνε ότι οι Ισπανοί συγκεντρωμένοι στην Puerta del Sol χλεύασαν την "απάθεια" των Ελλήνων, με το σύνθημα "κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες".




Ο πρωτοφανής αυτός χλευασμός των συντρόφων Ισπανών "αγανακτισμένων" έθιξε τόσο καίρια το εθνικό φιλότιμο του αγωνιστή ελληνικού λαού, ώστε η ιστορία αυτή να διαδοθεί και να αναπαραχθεί -εν ριπή οφθαλμού - σε χιλιάδες sites ανά την επικράτεια. Και φυσικά έγινε σημαία όλων όσων μας προτρέπουν να "ξυπνήσουμε" και να διαψεύσουμε τους κακεντρεχείς Ισπανούς, ακολουθώντας μαζικά το "επαναστατικό" παράδειγμα τους.



Το συγκεκριμένο σύνθημα ακούγεται τόσο χαιρέκακο και τόσο "άκυρο" να προέρχεται από έναν συμπάσχοντα λαό του Ευρωπαϊκού νότου όπως οι Ισπανοί, που αποζητούσα να το ακούσω, να το δω, να το διαβάσω με τα μάτια μου για να το πιστέψω... Θα μου πείτε: "μα είδες ανaρτημένη την είδηση σε δεκάδες τοίχους στους Facebook και σε άλλα τόσα blogs, το είπε και στο Ράδιο Αρβύλα!".



Σύμφωνοι, αλλά ο Νο.1 κανόνας της έγκυρης ενημέρωσης στο διαδίκτυο (και όχι μόνο!) είναι: "Μην συγχέεις την τυφλή αναπαραγωγή μιας πληροφορίας με τη διασταύρωση της". Μία μπαρούφα, ακόμα και αν αναπαραχθεί από 1000 μέσα, πάλι μία πηγή θα έχει: το πληκτρολόγιο του αρχικού μπαρουφολόγου! (βλέπε λαμαρινάς και χρεοκοπία της Ελλάδας την 25η Μαρτίου...)



Μία απλή αναζήτηση στο Google της φράσης «κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» επιστρέφει 24.000 αποτελέσματα! (ήξερες ότι υπάρχουν τόσα blogs;;;) με πανομοιότυπες αναρτήσεις της είδησης, από το έγκυρο "Σιγά τα Λάχανα" μέχρι τον φιλαλήθη "Τσοπάνο της Αράχωβας".



Η -αρχικά κατά γράμμα- αναπαραγωγή της viral ιστορίας αποκτάει σε διάφορα blogs και τις σχετικές παραλλαγές-μεγεθύνσεις, δια της μεθόδου του σπασμένου τηλεφώνου:



"Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες...



...ήταν ένα από τα συνθήματα που κυκλοφορούσε στην Πουέρτα δελ Σολ"



...ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης της Δευτέρας"



...με μια φωνή φωνάζουν όλοι οι Ισπανοί"



Κάποια blogs επισυνάπτουν και τη λέξη (vid) στον τίτλο του άρθρου, το οποίο συνοδεύουν με διάφορα video από τις διαδηλώσεις των Ισπανών, τα οποία όμως δεν περιέχουν πουθενά το σχετικό σύνθημα.



Κάποια blogs ανεβάζουν και απόσπασμα από το δελτίου του ALPHA με σχετικό "ρεπορτάζ", το οποίο όμως απλά αναπαράγει αυτούσια την "είδηση" των blogs, με video από τις διαδηλώσεις, τα οποία επίσης δεν περιέχουν πουθενά το σύνθημα αυτό. Το συγκεκριμένο "ρεπορτάζ" από το δελτίο του ALPHA μεταδόθηκε και από το "Ράδιο Αρβύλα" πολλαπλασιάζοντας ασφαλώς τη δημοφιλία και την "εγκυρότητα" της "είδησης".



Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και αναζητήσεις, δεν ανευρέθη ούτε video, ούτε ηχητικό, ούτε φωτογραφία, ούτε πρωτότυπη πηγή, ούτε κάποια ανάρτηση της είδησης σε ισπανικό ή διεθνές μέσο ενημέρωσης.



Είναι λοιπόν η "είδηση" αυτή ο νέος αστικός μας μύθος (urban legend); Θα ξεπεράσει άραγε σε δημοφιλία και την περιβόητη "δήλωση" Kissinger περί αφανισμού των Ελλήνων;



Υ.Γ. Και μη ρωτήσει κανείς: "Τι; δεν το είπε αυτό ο Kissinger;;; μα το γράφει και στην ιδρυτική διακήρυξη της Σπίθας!!!"
 
 
http://reason-gr.blogspot.com/2011/05/blog-post_25.html
 
του Λεωνίδα Χατζηδάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου