Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σε κλίμα έντασης τα εγκαίνια του πάρκου Δυρραχίου

Σε πάρκο “Δυρράχιο – Αλβανία”, μετονομάστηκε τμήμα της πλατείας “Καραϊσκάκη”, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Μοναστηρίου,, απέναντι από την κεντρική είσοδο του κτιρίου του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία των δημάρχων των δύο πόλεων, Γιάννη Μπουτάρη και Βανγκιούζ Ντάκο, ενώ η επιλογή του πάρκου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του 90 αποτελεί τόπο συγκέντρωσης οικονομικών Αλβανών μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους.
Πριν την εκδήλωση σημειώθηκε ένταση όταν συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μετονομασία του πάρκου. Μάλιστα, αποδοκίμασαν έντονα το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη και τους άλλους επισήμους κατά την προσέλευσή τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή και εμπόδισαν την πρόσβαση των συγκεντρωμένων στο πάρκο. Τελικά η εκδήλωση ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ συμμετείχαν εκτός από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Δυρραχίου της Αλβανίας, καθώς και ο Αλβανός πρόξενος.
Στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης, μεταξύ άλλων, είπε ότι κλίμα ειρήνης και συνεργασίας καλλιεργούν μόνο οι σχέσεις καλής γειτονίας, η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και όχι οι πολιτικές διαφωνίες, ενώ επισήμανε ότι στην περιοχή αυτή, μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πέρασαν χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν στην Ελλάδα, αναζητώντγας ένα καλύτερο μέλλον. Ο Αλβανός ομόλογός του κ. Ντάκο, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι αυτέ οι πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις φιλίας και ειρήνης μεταξύ των γειτονικών λαών.
Συνάντηση στο δημαρχείο
Νωρίτερα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε ο Γ. Μπουτάρης με τον ομόλογο του Δήμαρχο Δυρραχίου Βανγκιούζ Ντάκο. Συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσεων στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων και οι πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης-Δυρραχίου, όπως τα εγκαίνια του «Πάρκου του Δυρραχίου», στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Αναγεννήσεως, σε αντιστοιχία με το «Πάρκο της Θεσσαλονίκης» που θα εγκαινιαστεί προσεχώς σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πόλης.
Την ικανοποίηση του για τη συνάντηση με αφορμή τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων εξέφρασε ο Δήμαρχος Δυρραχίου Βανγκιούζ Ντάκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου