Κυριακή 19 Μαΐου 2013

H EUROVISION ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Ως μουσικός διαγωνισμός η Eurovison δε μου προκέλεσε ποτέ το ενδιαφέρον. Αντιθέτως αυτό που παρακολουθούσα πάντα ήταν η βαθμολογίες που δίναν τα κράτη. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει κατα καιρούς τη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ψηφοφορία καθώς  και τις ξεκάθαρες συμμαχίες που διαμορφώνονται ανάμεσα σε "συγγενικά" κράτη. Έτσι για παράδειγμα το 12αρι της Ελλάδας στην Κύπρο, και αντίστροφα, θεωρείται δεδομένο, το 12αρι της Ρουμανίας στη Μολδαβία πάλι θεωρείται δεδομένο, ενώ οι χώρες που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ και την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι βέβαιο πως όλες τις υψηλές βαθμολογίες θα τις δώσουν σε κράτη που προέρχονται από το ίδιο μπλοκ. Βέβαια για να μην κατηγορούμε μόνο το ανατολικό μπλοκ την ίδια πολιτική ακολουθούν και οι Σκανδιναβικές χώρες.
Η Αλβανία σχεδόν πάντα έδινε τους 12 βαθμούς στην Ελλάδα, κάποιοι ρομαντικοί πιστεύαν πως οφείλετε στην παρουσία της ελληνικής μειονότητας οι οποία ψήφιζε το ελληνικό τραγούδι.
Τα τελευταία χρόνια και από τότε που η Ιταλία επέστρεψε στο διαγωνισμό η Αλβανία δίνει πάντα τους 12 βαθμούς στην Ιταλία και τους 10 στην Ελλάδα. Οι Αλβανοί βέβαια, ανέκαθεν ήταν λάτρεις των Ιταλών και κυρίως της ιταλικής μουσικής. Αρκεί μια επίσκεψη στην Αλβανία για να διαπιστώσει κανείς πόσο αγαπούν οι Αλβανοί οτιδήποτε ιταλικό. Οι πιτσιρικάδες κυκλοφορούν με εμφανίσεις της Μιλαν και της Γιουβέντους, παντού ακούς ιταλικά τραγούδια και στον καφέ ακόμα οι Αβανοί απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τούρκικο και γίνονται λατρεις του espresso (expres οπως το λένε και οι ίδιοι). Χαρακτηριστικά η Αλβανία είναι η δεύτερη χώρα στην κατανάλωση espresso μετά την Ιταλία. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλετε στο οτι η Αλβανία υπήρξε προτεκτοράτο της Ιταλίας ή στο ότι τα χρόνια της απομόνωσης η μόνη διέξοδος για τους Αλβανούς ήταν τα ιταλικά κανάλια.
Βέβαια το χθεσινό τραγούδι της Ιταλίας ήταν εντελώς αδιάφορο και δε μπορώ να πιστέψω πως  οι 12 βαθμοί οφείλονται σε ψήφους των πολιτών.
Είναι ξακάθαρο πως οι Αλβανοί ψηφίζουν με βάση τα συμφέροντα τους και επιθυμούν απλώς να καλοπιάσουν τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Εδώ και πολλά χρόνια οι δύο βασικοί εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας είναι σταθερά η Ελλάδα και η Ιταλία.
Βέβαι όλα αυτά μέχρι να συμμετάσχει στη Eurovison το Κοσσυφοπέδιο, διότι τότε το "θνικό συμφέρον" θα  υπερισχύσει του οικονομικού.



Το πλέον αξιόλογο τραγούδι που έχει ακουστεί στη Eurovision την τελευταία δεκαετία:




2 σχόλια: