Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Χωρίζουν οι δρόμοι LSI-PDIU;

Φαίνεται να χωρίζουν οι δρόμοι του σοσιαλιστικού LSI με το εθνικιστικό κόμμα των τσάμιδων PDIU. Αν και ο Ilir Meta έχει ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα των τσάμιδων, διαφωνεί κάθετα με την αλλαγή ονομασίας της πλατείας Avni Rustemi σε Cameria που βρίσκεται στα Τιρανα. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναμένται να λάβει την απόφαση σχετικά με την αλλαγή της ονομασίας. Η πρόταση κατετέθηκε απο τον επικεφαλής του PDIU στο δημοτικό συμβούλιο των Τιράνων, Tahir Muhedini.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Petrit Vasili, εκλεγμένος με το LSI ο οποίος δήλωσε "έυχομαι να πρόκειται για παρεξήγηση, η πλατεία αυτή δε  μπορεί να έχει άλλο όνομα απ΄αυτό του Avni Rustemi"
Οπως εκτιμά η εφημερίδα Shekulli, δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και τα δύο κόμματα να κατέβουν από κοινού στις εκλογές του 2013.

Για την ιστορία ο Avni Rustemi ήταν δάσκαλος από το Λιμπόχοβο Αργυροκάστρου που είχε διακριθεί για τα πατριωτικά και δημοκρατικά του αισθήματα. Διαβάζουμε στο wikipedia , πως το 1908 συμμετείχε στην ομάδα του Cerciz Topulli ενώ το 1914 πήρε μέρος με στις αλβανικές δυνάμεις που δρούσαν στη Νότια Αλβανία για την απελευθέρωση της από τους έλληνες κατακτητές (!).
Το 1920 στο Παρίσι σκότωσε τον Esat Pasha Toptani, φυλακίσητκε για έξι μήνες και μετά αφέθηκε ελεύθερος. Σκοτώθηκε το 1924 από άντρες του βασιλιά Ζόγκου.

Αυτό που μπορεί, εύκολα, κάποιος να διαπιστώσει είναι την εθνικιστική πλειοδοσία όλων των αλβανικών κομμάτων. Με μια ρητορική, που όπως φαίνεται, αγγίζει τους αλβανούς ψηφοφόρους εγείρουν ζητήματα που σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν στην Ευρωπαϊκη πορεία της χώρας. 'Ισως κάτω απ αυτές τις περιστάσεις ένα κόμμα όπως το ΚΕΑΔ (με βάση αυτά που πρεσβεύει) θα μπορουσε να συσπειρώσει γύρω του όλες τις υγιείς, προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου