Το Μάρτιο του 1991 στα "Τετράδια: πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής" αρ 27 δημοσιέυτηκε το πρώτο μέρος αφιερώματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου.
Το πρώτο μέρος είχε τίτλο "Η Αλβανική Αναγέννηση: η πολιτιστική αναγέννηση (1850-1913)".
Στην τέταρτη σελίδα του εξασέλιδου αφιερώματος ο συγγραφέας αναφέρει πως ανάμεσα στους υπόλοιπους παράγοντες που ελαβαν μέρος σε διάσκεψη που εγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1871 για τη δημιούργια ενιαίου αλφάβητου και διδασκαλία της εθνικής γλώσσας ήταν και οι Κωνσταντίνος Ζάππας και Χρηστάκης Ζωγράφος.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Οι προσπάθειες όνως για ενιαίο αλφάβητο και διδασκαλία της εθνικής γλώσσας των Αλβανών συνεχιζόταν και έχει σημασία να μνημονευθεί εδώ η ιστορική πια διάσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα το 1871, στην οποία πήραν μέρος οι παρακάτω αλβανικές προσωπικότητες: Κ. Χριστοφορίδης, Π. Βάσσα, Γ. Βρεττός, Ι. Κεμάλ, Σαμί Φράσερι. Επίσης κλήθηκαν και οι γνωστοί αλβανικοί παράγοντες στην Υψηλή Πύλη Μουσταφά Πασσά Γκιριτλής, ο Σουλεϊμάν Πασσά Τοπτάνι, Ρουστέμ Πασσά Λεσκοβίκου καθώς επίσης και οι οικονομικοί παράγοντες Κ. Ζάππας και Χ. Ζωγράφος. Η διάσκεψη αυτή κατέληξε σε αποτυχία όχι μόνο λόγω των εσωτερικών διαφωνιών αλλά κυρίως λόγω της εμμονής του Ντιβανιού για άρνηση παραχώρησης δικαιωμάτων διδασκαλίας εθνικής γλώσσας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου