Αύξηση κατά 75,9% παρατηρήθηκε στις αφίξεις Αλβανών τουριστών στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2010!!!
Του Σταθη Kουσουνη
Αύξηση κατά 10,4% παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, πέρυσι, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2010, φθάνοντας σε 14,2 εκατ. από 12,9 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο εννεάμηνο πέρυσι οι αφίξεις από την Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση κατά 11,2% έναντι της ίδιας περιόδου του 2010, ενώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν αύξηση κατά 5,6%.
Από τη μεγαλύτερη για τη χώρα μας αγορά, τη Γερμανία, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 12,9%. Αντίθετα, από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, την Αγγλία, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 5,7%.
Σε ό, τι αφορά τις άλλες αγορές άντλησης τουριστών, μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις εμφανίζουν στο εννεάμηνο οι αφίξεις από την Πορτογαλία σε ποσοστό 89,9%, Αλβανία σε ποσοστό 75,9%, Ρωσία σε ποσοστό 58%, Λουξεμβούργο σε ποσοστό 52,6%, Γαλλία σε ποσοστό 35,9%, Βέλγιο σε ποσοστό 32,3%. Σημαντικές μειώσεις καταγράφουν οι αφίξεις από την Ουγγαρία σε ποσοστό 34,6%, Φινλανδία σε ποσοστό 22,6%, Κύπρο σε ποσοστό 21,8%, Ρουμανία σε ποσοστό 15,5% και Αυστρία σε ποσοστό 9,8%
Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ποσοστό 17,7% επί του συνόλου των διακινούμενων επιβατών και ακολουθούν του Ηρακλείου με ποσοστό 13,3% και της Ρόδου με ποσοστό 10,7%.
Για τη φετινή σεζόν η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χριστίνα Τετράδη δήλωσε ότι οι εξελίξεις για το PSI παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των τουριστικών κρατήσεων. Αυτήν την περίοδο υποστήριξε ότι οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στον προγραμματισμό των επαγγελματιών για τη νέα τουριστική χρονιά.
Επιπροσθέτως, σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΗΑΤΤΑ) Γιώργος Τελώνης συναρτούν τις εξελίξεις στην οικονομία με την εξέλιξη των τουριστικών κρατήσεων. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το 2012, εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στην οικονομία.
Στο μεταξύ, σε ομιλία του, χθες, σε εκδήλωση του ΗΑΤΤΑ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η βίζα Σένγκεν στον τουρισμό. Οπως υπογράμμισε «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βρούμε τρόπους η βίζα Σένγκεν να σταματήσει να είναι βάρος στον τουρισμό. Με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θέλουμε να αναδείξουμε ότι η βίζα Σένγκεν όχι μόνο δεν καταφέρνει τίποτα ουσιαστικό στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά πληγώνει βαθύτατα τον τουρισμό μας». Και συμπλήρωσε: «Είναι δυνατόν να έχεις απέναντί σου ένα εκατομμυριούχο και να τον ρωτάς “πώς ξέρω εγώ αν σου δώσω τη βίζα αν θα γυρίσεις;” Eίναι εξευτελιστικό. Οταν ρώτησα τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών πόσοι μετανάστες συνελήφθησαν και είχαν βίζα, η απάντηση που πήρα είναι 700. Από τα 16 εκατ. επισκέπτες που έχουμε μόλις 700 ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν τη βίζα και δεν επέστρεψαν στη χώρα τους».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_24/01/2012_469917