Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το παράδειγμα της Αλβανίας

elet@enet.gr

Πολλοί θα παραξενευθούν με τον τίτλο του άρθρου αυτού. Κάποιοι άλλοι θα θυμηθούν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ελοιδορούσαν διότι σε κάποια ομιλία του ανέφερε την Αλβανία ως παράδειγμα προς μίμηση όταν ακόμη την κυβερνούσε ο κομμουνιστής Χότζα.


Θα αναφερθούμε σε ένα cd το οποίο περιέχει μια ομιλία του μακαριστού π. Αυγουστίνου Καντιώτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι περιγράφει την απόδραση 5 νέων Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι έσκαψαν κυριολεκτικά με τα νύχια τους και πέρασαν κάτω από συρματοπλέγματα των συνόρων μας για να αξιωθούν να αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας.



Ο ιεράρχης, αφού τους φιλοξένησε και κουβέντιασε μαζί τους, έβγαλε κάποια συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να συνοψισθούν περίπου ως κάτωθι:



Η Αλβανία του Χότζα, αν και ήταν ανελεύθερη και καταπιεστική τυραννία, μπορεί να μας διδάξει τα εξής:



1. Η λιτότης του λαού της λόγω της ανέχειας και της ανάγκης ήταν ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Ομως χάρη σ' αυτήν τη λιτότητα, που εσήμαινε ότι ζούσαν κυρίως με χόρτα, όσπρια και περιορισμένο ποσό ζωικών τροφών, ώστε το κρέας ζήτημα να γευθούν μία φορά την εβδομάδα, δεν είχαν καθόλου χρέη.



2. Η εργατικότητά τους ήταν ρουτίνα. Ολοι εργάζονταν, οι περισσότεροι σε χειρωνακτικές και αγροτικές εργασίες.



3. Η σκληραγωγία ήταν μέρος της καθημερινής ζωής όλων. Ακόμη και οι φοιτητές του πανεπιστημίου στις διακοπές πήγαιναν και εργάζονταν στα αγροκτήματα. Ενας από αυτούς ήταν και ο γιος του Χότζα, του προέδρου της χώρας.



4. Σχεδόν όλες οι οικογένειες ήταν πολύτεκνες. Η πολύτεκνη μητέρα ετιμάτο από τον πρόεδρο της χώρας σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα αναφέρεται ότι για να τις τιμήσει τις ανέβαζε επάνω σε επίσημη εξέδρα και τις χαιρετούσαν με τιμή οι επίσημοι και οι στρατηγοί.



Μήπως αυτά τα μηνύματα χτυπούν κάποια καμπανάκια και για μας και σχετίζονται με το ότι εμείς με το κυνηγητό της καλοπέρασης καταχρεωθήκαμε όλοι και είμαστε στο τέλμα της μεγάλης αυτής κρίσης;»



Δ.Σ. Μποτσέας



τ. καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=316141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου